LiveRecensies

AURORA @ Trix: Van verlegen fee tot losgeslagen bosnimf

AURORA doet het goed in België. Na een uitverkocht concert in de Botanique en een plekje op de affiche van Pukkelpop deze zomer, stond ze het afgelopen weekend in een uitverkochte Trix. De Antwerpse zaal wist niet wat hem overkwam toen AURORA het ene moment haar engelengezang bovenhaalde en het andere als een bosnimf het stond uit te roepen.

De Antwerpse Trix kreeg zaterdag een Noorse avond voorgeschoteld. Askjell is een goede vriend van de hoofdact AURORA en mocht daarom de show openen. De afgelopen jaren was de Noor vooral actief als producer. Zo zat hij onder andere achter de knoppen bij Sigrid en dePresno. Het mag dan ook niet verbazen dat hij de nieuwe plaat van AURORA producete. Maar nu geeft hij die controle uit handen en treedt hij live op. Met zijn band speelt hij hedendaagse instrumentale muziek die zonder tekst voor zich spreekt. Hij vanachter zijn piano, de andere bandleden onder andere met trompet of liggende gitaar. Askjell kreeg de zaal zonder woorden stil, wat voor een opwarmer zeer uitzonderlijk is.

AURORA is het Noorse alternatief voor popprinsessen als Dua Lipa en Katy Perry. Ze brengt geen hapklare brokken commerciële muziek maar prachtig uitgewerkte stukjes. Bovendien houdt ze zich ook niet aan de ongeschreven regels van de popmuziek. Zo doet ze plots haar schoenen uit: ‘Ik wil altijd dicht bij de grond zijn. Sokken zijn niet erg.’ Of raast ze de hele avond door over eieren. In Trix stelt ze haar nieuwe album Infections Of A Different Kind Step 1 voor dat eind september uitkwam. Na haar sublieme passage op Pukkelpop was het geen verrassing dar er een ‘sold out’-bordje te zien was bij de ingang van de zaal.

Die uitverkochte Trix Zaal had duidelijk zin om een feeëriek uitstapje te maken. Want zo kan je de muziek van AURORA nog het beste omschrijven. De ene keer vrolijke magie, de andere keer pure zwarte krachten. Zo start AURORA haar set met een acapella cover van Nat King Cole’s “Nature Boy” om maar meteen te laten zien wat haar stem kan. Opvolgers “Churchyard” en “Under Stars” proberen tempo in de set te steken, maar komen te vroeg. “Winter Bird” is dan weer wel de ideale opwarmer. Het explosieve “Soft Universe” en hevige “Warrior” worden duidelijk door het publiek gesmaakt. De dansmoves en hevigheid van de performance doen de dansvonkjes overslagen naar de zaal. Als een ongeleid projectiel huppelt de kleine zangeres van de ene naar de andere kant van het podium.

https://www.instagram.com/p/BpMFoablZK2/

Maar de agressief dansende AURORA is niet de enige versie van de jongedame die we die avond te zien krijgen. Opvallend zijn de rustige nummers waar AURORA’s stem wel volledig tot z’n recht komt. Geen oerkreetjes of geroep dat op het randje van vals staat (“Runaway”, “Gentle Earthquakes”) maar een stem die door merg en been gaat. Vaak wordt ze in die ballads dan ook maar bijgestaan door een enkele gitaar of piano zoals bij “Murder Song (5, 4, 3, 2, 1)”. De tweede zangeres op het podium krijgt van ons ook een dikke pluim, want zonder haar blijft er van de zanglijnen van AURORA niet veel over. Buiten het feit dat haar stem af en toe overslaat, is ze ook nog eens onverstaanbaar. Maar bij de muziek van AURORA doen woorden er niet echt toe, het gaat om sfeeropbouw en die was in Trix magisch. De zilveren doeken en eenvoudige belichting, in combinatie met de feeërieke songs werkten de sfeer alleen maar in de hand.

In opbouw is AURORA een krak. Zachtjes beginnen, alsof ze een verlegen bosnimf is om dan volledig los te barsten. De sterke singles hield AURORA voor de tweede helft van de set. Tijdens “Under The Water”, “Queendom” en bij de nieuwe single “Forgotten Love” zien we zelfs mensen in de nek. De Noorse heeft na tien nummers eindelijk haar publiek weten bemeesteren. De finale is dan ook grandioos met “Animal” en “Running With The Wolves”. De dame op het podium lijkt helemaal overmeesterd te worden door de muziek. Na een uitgebreide ‘thank you’-speech doet AURORA nog een toegift met “Infections of a Different Kind” en een versie van “Life on Mars” samen met voorprogramma en dikke vriend Askjell. Hoewel ze er meer dan anderhalf uur voor nodig had, wist AURORA zaterdag een uitverkochte Trix te betoveren met haar alternatieve popmuziek.

Setlist:

Nature Boy
Churchyard
Under Stars
Winter Bird
Soft Universe
Warrior
Murder Song (5, 4, 3, 2, 1)
Through the Eyes of a Child
Runaway
Gentle Earthquakes
All Is Soft Inside
Under the Water
It Happened Quiet
Queendom
Forgotten Love
Animal
The Seed
Running with the Wolves
Infections of a Different Kind
Life on Mars

Dit vind je misschien ook leuk:
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single AURORA - "Cure For Me"

Als we het hebben over zangeressen uit het hoge Noorden, durven we al snel de vergelijking te maken met dromerige bosnimfen. Een…
LiveRecensies

Puntjudith @ Trix (Club): Climax van climaxen

Via de snelweg naar succes. Zo kunnen we het verhaal van Puntjudith kort en bondig samenvatten. Het Nederlandse trio vatte vuur in…
FeaturesMuzieknieuwtjes

Muzieknieuwtjes van de week (22-28 maart)

Doorheen de week verschijnt er heel wat muzieknieuws. Zoveel zelfs dat je door de bomen het bos vaak niet meer kan zien….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.