banner

AlbumsRecensies

San Holo – album1 (★★★★): “Een gitaarfreak die een elektronisch album maakt”

San Holo mengt indie rock en future bass en weet ons helemaal te overtuigen. San Holo, ook wel gekend als Sander van Dijck, bracht op 24 september zijn debuutalbum album1 uit en deze week kreeg die albumrelease nog iets meer glans door een intieme album voorstelling op ADE. In een akoestische sessie stelde Sander zijn creaties op eigenzinnige manier voor aan het publiek dat zich meteen in hogere sferen waande. Na getuige te zijn van dit event besloten we om alsnog een review te schrijven over zijn album.

Maar laat ons eerst wat uitweiden over San Holo zelf. Ondanks dat album1 het debuut is van de 27-jarige Nederlander, is hij niet aan zijn proefstuk toe. Zo werd zijn remix van “The Next Episode” van Dr. Dre meer als 179 miljoen keer bekeken op YouTube en is zijn single “We Rise” goed voor 93 miljoen plays. Voor album1 ging hij echter nog een stap verder en heeft hij zijn eigen label ‘bitbird’ opgericht. Op die manier was hij zeker dat hij altijd creatief zijn eigen pad kon blijven bewandelen, wat zeker ook te horen is op het album.

Iemand die San Holo voor de eerste keer hoort, zou bij het opzetten van album1 concluderen dat er een indie rock band begint. Zelf omschrijft hij zich dan ook als een gitaarfreak die elektronische muziek produceert. Zijn gitaar partijen zijn vaak de basis voor dromerige future bass en trap nummers die de luisteraar meeneemt doorheen een muzikaal landschap. San combineert zijn gitaarlijnen met elektronische elementen wat voor een unieke combinatie tussen indie rock en trap zorgt. Dit neemt wel niet weg dat we bij momenten niet meer het gevoel hebben naar elektronische muziek te luisteren.

Ter begeleiding van album1 is er ook een documentaire uitgekomen die het schrijfproces van dit album samenvat. Daarin toont hij onder andere dat hij heel veel gebruik maakt van analoge tape recorders om een lo-fi sound te genereren, wat zeker in “Love (wip)” goed te horen is. Diezelfde ruwheid komt ook terug in bepaalde overgangen en sounds. Zoals San ook zelf zei, het was niet zijn bedoeling om een volledig gepolijst album af te leveren maar hij heeft bewust ruimte gelaten voor imperfecties.

De dromerige sfeer van album1 zorgt voor een aangename plaat om naar te luisteren. Dat er onderweg weinig piekmomenten zijn, is mogelijks het enigste minpunt van dit album. “Worthy” is voorlopig de enigste single die een volwaardige videoclip kreeg en hier komen er waarschijnlijk geen meer bij. San Holo begint 31 oktober aan een tour door Amerika, Canada en Australië. Voorlopig zijn er nog geen plannen om naar België te komen.

Facebook / Twitter / Website

Dit vind je misschien ook leuk:
AlbumsFeatured albumsRecensies

Tom Morello - The Atlas Underground Flood (★): Kwantiteit boven kwaliteit

Rage Against The Machine, Audioslave, Prophets of Rage… het zijn slechts enkele van de legendarische bands waar Tom Morello, in zijn ondertussen…
AlbumsRecensies

ECHT! - INWANE (★★★★) : Grimmig grensverleggend

Na een verwachtingsvolle EP Douf brengt de Brusselse groep ECHT! nu debuutalbum INWANE uit. Ze combineren jazz, funk, electro en hiphop met als…
AlbumsFeatured albumsRecensies

박혜진 Park Hye Jin - Before I Die (★★★): Enkele parels in een grijze mantra-massa

Nee, niet alles dat uit Zuid-Korea komt, is K-pop of deuntjes in de trant van het godsgruwelijke “Gangnam Style” van PSY. Het…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.