Nieuwe singles

Onze tips om de beste concerten van Autumn Falls te zien

Nieuwe singles

Onze tips om de beste concerten van Autumn Falls te zien

Op 24 september gaat Autumn Falls van start, een festival dat zich uitspreidt over heel België en het beste van Toutpartout in de kijker zet. Tot en met 22 december kan je op de betere Belgische poppodia gaan kijken naar heel wat nationaal en internationaal talent. Het is natuurlijk altijd moeilijk om een keuze te maken tussen de meer dan zeventig shows. Daarom proberen we verlichting te brengen in de keuzestress door het geven van een paar tips. Voor enkele van deze kan je zelfs duotickets winnen, lees dus aandachtig door om te weten voor welke concerten!

Jo Passed (19 oktober – Charlatan Gent)

Eind mei verscheen de debuutplaat van Jo Passed. Meteen kreeg de band heel wat lovende woorden en werden ze vergeleken met onder meer The Beatles, Neu! en Sonic Youth. Heel wat mooie referenties dus en de band mocht dat debuut uitbrengen op het gerenommeerde Sub Pop. Dat Jo Passed hierdoor als heel beloftevol kan worden aanzien, is een understatement. Chaotische gitaren in een zweverig jasje en hier en daar de nodige power. In café Charlatan zou deze band zomaar eens perfect tot zijn recht kunnen komen. 19 oktober aanwezig zijn dus!

Kurt Vile & The Violators (30 oktober – AB Brussel)

Begin oktober verschijnt zijn zevende plaat Bottle It In en daaruit zal je ongetwijfeld heel wat te horen krijgen. Kurt Vile brengt eigenlijk een minder commerciële versie van The War On Drugs en doet dat op een iets ruwere manier. Toch zijn er ook heel wat gitaarsolo’s te vinden, maar zijn de lyrics net iets meer geletterd en vertelt Vile ons ook veel meer over zijn leven. Verder bestaat zo’n show van Vile vooral uit lekkere jams en hier en daar wat aanstekelijke melodieën. Laat je onderdompelen in de droomwereld van Vile, het zal zeker de moeite zijn.

Father John Misty en Bedouine (1 november – De Roma)

Amper een jaar na zijn laatste doortocht in België komt onze favoriete cynische predikant opnieuw naar zijn kerk om zijn laatste nieuwe God’s Favorite Customer aan ons voor te stellen. Wie er bij was in de Ancienne Belgique weet alvast waar je je kan aan verwachten: een stevige liveband, een bevlogen frontman en fijne nummers met dubbele bodems. Veel interessanter is echter FJM’s voorprogramma. De intrigerende in Syrië geboren Armeense Azniv Korkejian maakt onder haar artiestennaam Bedouine kleine maar meeslepende nummers die zo uit een andere eeuw lijken te komen. Tijdloos, klassiek, dromerig … haar debuutalbum mag dan wel al een jaar oud zijn, het is nog steeds niet te laat om Bedouine te ontdekken.

Nothing

Foto: Ben Rayner

Shoegaze herleeft sinds vorig jaar weer helemaal. Pioneers als Slowdive en Ride presenteerden toen hun eerste albums in meer 20 jaar. Daar kan Nothing handig van profiteren door in België maar liefst drie keer op te treden: in zowel in Aalst, Hasselt als Gent. Nothing gebruikt eerder de zwaardere gitaareffecten dan de dromerige, maar dat is juist een verademing. Hun derde plaat, Dance on the Blacktop, is nog geen maand oud en bevat iets meer popelementen, al behoudt ze de sterke, beklemmende teksten. De band is eigenlijk een zoektocht naar de nieuwe ziel van zanger Dominic Palermo. Hij richtte da band op na zijn gevangenisstraf voor poging tot moord. Ook heeft hij soms last van duizeligheid door een chronische hersenaandoening, wat zich allemaal vertaalt in de muziek. Het belooft dus een emotionele rollercoaster te worden. Amenra light zeg maar, al horen we er ook veel Dinosaur Jr in.

3 november – Cirque Mystic Aalst
5 november – Muziekodroom Hasselt
7 november – Café Charlatan Gent

Car Seat Headrest (15 november – Kunstencentrum Vooruit Gent)

Car Seat Headrest is één van de helden binnen de indie levensfilosofie van het laatste decennium. Tussen 2010 en 2015 bracht Will Toledo via bandcamp zelf 12 albums uit vanuit zijn thuisstad in Virginia. Sinds 2015 heeft de band 4 vaste leden en een platencontract, waarbij ze ook al 3 platen uitbrachten. Twin Fantasy uit februari is eigenlijk een heropname van een album uit 2011, maar daarom niet minder indrukwekkend. De composities zijn heel dynamisch en de teksten behandelen een breed scala aan emoties. De conceptalbums van Pink Floyd lijken niet zo ver weg, al is de productie een stuk bescheidener. Toledo en co deed in mei de AB nog smelten met zijn lo-fi rock, lees hier onze recensie. Vast en zeker zal het vuur van Car Seat Headrest even hevig branden deze november in de Vooruit.

Wand (17 november, Biekorf Brugge)

Uit de Californische garagescene komen en geen band hebben met Ty Segall, dat is als een café zonder bier. Ook Wand heeft zijn band met Segall. Het debuut van de groep werd op het label van de man uitgebracht en Cory Hanson, de frontman van Wand, en Evan Burrows, drummer van Wand, zaten in The Muggers, de begeleidingsband van Ty Segall uit 2016. Wand op zichzelf dat is snedige garagerock afgewisseld met de nodige psychedelica en zweverige sounds. Live weet je nooit wat je zal krijgen van de band en dat maakt ieder optreden uniek. Gaan ze dit keer voor een stevig optreden? Of zullen ze toch de psychedelica laten zegevieren? Ontdek het zelf op 17 november in Brugge.

The Twilight Sad (18 november – Orangerie (Botanique))

Vier lange jaren hebben we moeten wachten op nieuwe muziek van The Twilight Sad. De laatste plaat, Nobody Wants To Be Here and Nobody Wants To Leave, verscheen in 2014 en werd overal goed onthaald. Stilgezeten hebben ze de laatste jaren echter niet: ze waren op tour met Editors en The Cure en frontman James Graham was een deel van de supergroep Out Lines. In januari 2019 verschijnt alvast It Won/t Be Like This Anymore en daar kregen we deze zomer alvast twee singles van met “I/m Not Here (missing face)” en recent nog “Videograms“. De donkere indierock met het sappige Schotse accent blijkt alvast in de smaak te vallen. Omwille van de grote navraag in het kaartenverkoop werd het concert dat voorzien was in de Rotonde verplaatst naar de grotere Orangerie. Wie er dus bij wil zijn, zal zich met andere woorden moeten haasten of kan hier een poging wagen om een duoticket in de wacht te slepen.

FRIGS (20 november – Reflector Luik)

Foto: Chelsee Ivan

Frigs brengt een snede in het noise genre die veel groepen onderbelicht laten. Canadese Bria Salmena schreeuwt eerder parlando teksten dan dat ze zingt, wat resulteert in een expressieve dialoog met de andere schelle instrumenten. Haar songwriting doet denken aan PJ Harvey terwijl de gitarist ongetwijfeld veel naar de ‘valse’ platen van Sonic Youth heeft geluisterd. De artiesten uit Toronto klinken bij momenten eerder als een imitatie van haar invloeden, maar gezien laatstgenoemde niet meteen zullen touren is dat niet zo erg. Begin dit jaar bracht FRIGS een boeiend debuut uit met indrukwekkende nummers zoals Talking Pictures en Trashyard. Deze en andere jonge nummers kan je aanhoren in de donkere zaal van café Reflector in Luik. Het belooft een onrustig optreden te worden waar smerige grunge zich afwisselt met hypnotiserende dream pop.

Saintseneca (28 november – Witloof Bar (Botanique))

Autumn Falls is de ideale plek om nieuwe bands te ontdekken en één daarvan is Saintseneca. Ondanks het feit dat de folk rock band uit Columbus al sinds 2007 bestaat, blijft de definitieve doorbraak uit. Pogingen hebben het Amerikaanse vijftal ondertussen ook al vaak ondernomen met inmiddels vier platen, waarvan Pillar of Na deze zomer pas het licht zag. Het is ook met laatstgenoemde dat ze op een Europese tour gaan en ook halt zullen houden in Brussel. Wie dus houdt van melancholische folk rock die weet waar hij op 28 november moet zijn!

Nils Frahm

© CPU – Kris Kellens

Tussen al dat opkomend geweld komen er ook enkele gevestigde waarden op Autumn Falls dit jaar. Nils Frahm heeft al menig harten veroverd met zijn eerdere werken zoals Spaces (2014), Solo (2015) en zijn meest recentelijke All Melody (2018) die met open armen werd ontvangen. Hij weet zijn klassiek geschoolde kennis en zijn elektronische invloeden perfect te balanceren wat leidt tot prachtige composities. Wie hem deze zomer dus niet te pakken kon krijgen op Dour of Cactusfestival heeft deze winter hopelijk meer geluk. De jonge Duitser trakteert ons Belgenlandje op niet één, twee, maar liefst vier shows komende december.

2 december – Depart, Kortrijk
3 december – Trix, Antwerpen (uitverkocht)
6 december – Le Forum, Luik
7 december – Vooruit, Gent (uitverkocht)

Voor The Twilight Sad, Wand, Jo Passed, Nothing (in Charlatan) en Saintseneca mogen we duotickets weggeven. Daarvoor dien je een antwoord te geven op volgende vraag: Hoe heet de frontman van Wand? Stuur het antwoord samen met je gegevens én concert naar voorkeur door naar wedstrijd@dansendeberen.be en wie weet kan je genieten van een leuke show op Autumn Falls!

Meer info over Autumn Falls, vind je hier.

3672 posts

About author
Ook bekend als "Den Beir", oprichter van de site, leidt alles in goeie banen en schrijft ook wel eens iets.
Articles
Related posts
AlbumsFeatured albumsRecensies

Nils Frahm - Day (★★★): Intiem huiskamergevoel

Nils Frahms naam raakte zo’n dikke tien jaar geleden bekend dankzij onder meer het album Felt, waarbij hij traditionele pianocomposities op inventieve…
InstagramLiveRecensies

Stavroz, Nils Frahm, Portico Quartet & Alina Bzhezhinska @ Gent Jazz: Instrumentale hoogmis

Gent Jazz wist de afgelopen dagen al te scoren met onder meer de indrukwekkende stem van Gregory Porter, de hemelse zang van…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Ludovico Einaudi, Herbie Hancock, Nils Frahm en 10 anderen vervoegen Gent Jazz-affiche

Drie weken na de eerste lading namen presenteert Gent Jazz vandaag een nieuwe reeks artiesten voor zijn 2023-editie. Onder andere Ludovico Einaudi,…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.