AlbumsRecensies

Kilo Kish – Mothe (★★★½): Dansen op nachtelijk verdriet

AlbumsRecensies

Kilo Kish – Mothe (★★★½): Dansen op nachtelijk verdriet

Kilo Kish weet telkens te verbazen. Na een designopleiding te volgen, besloot ze toch voor de muziekwereld te gaan. Ze neemt steeds andere wendingen in haar muziek en toont zich als een multidisciplinair artiest door onder andere de grenzen van performance art en film af te tasten. Dankzij verschillende samenwerkingen, waaronder met Gorillaz, Vince Staples en de toen genaamde Chet Faker, kreeg Kish een groot bereik om haar naam bekend te maken. Het was een belangrijke opstap voor haar ep Across, een vrij braaf album dat fel tegen R&B aanleunde, en haar eerste LP, Reflections in Real Time, die erg experimenteel en ontoegankelijk was.

De ep Mothe lijkt haast een reactie op haar vorige album. Geleid door zware bassen en up-tempo beats, uit Kish haar eenzame en donkere gevoelens. Dit in tegenstelling tot haar vorige plaat waar voornamelijk maatschappelijke en algemene persoonlijke thema’s aan bod kwamen. Toch voelt het niet als een somber album, in tegendeel. Elk nummer zou makkelijk als dansplaat gedraaid kunnen worden. Kish slaagt erin haar gevoelens los te laten in Mothe’s nachtelijke sferen. De wederkerende emoties en de soortgelijke sound doorheen de ep maken het album zeer samenhangend. Kish’ achtergrond is duidelijk op te merken aan de vele aandacht die ze geeft aan het vormelijke aspect van het album.

Mothe is atmosferisch en erg catchy. De inhoud van Kish’ teksten slaan een minder belangrijke toon aan dan de energieke sfeer die ze overbrengt. Het maakt de nummers erg aantrekkelijk, en tegelijk voorkomt ze dat de nummers te makkelijk en vluchtig te verwerken zijn. Een niet te onderschatten reden achter dit is de ernst waar Kish ditmaal met te werk is gegaan. De humor en speelsheid die we bij haar gewend zijn, heeft ze achter zich gelaten. Helaas verliest ze bij Mothe ook de originaliteit die haar zo opmerkelijk maakte bij haar LP. Op haar zwoele stem na kan ze zich niet onderscheiden van gelijkaardige artiesten.

Kilo Kish toont met haar EP Mothe opnieuw een andere kant van zichzelf. Of die haar staat? Absoluut. Ze durft in de nachtelijke sferen haar emoties tonen en weet desondanks een lichtheid te behouden waardoor het album toegankelijk en energiek blijft voelen. Toch blijft de vraag hangen in welke mate de nieuwe gedaante van Kish als fris en opmerkelijk kan beschouwd worden.

Facebook / Twitter / Website

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.