LiveRecensies

Voltage Festival 2018: Een herbruikbare batterij aan danskracht

Terwijl we de stofresten van Pukkelpop nog achter onze oren meezeulden, verplaatsten wij ons op zaterdag 18 augustus richting Zwevegem. Reden? Niet het jaarlijkse internationele streekbierenfestival. Dat hadden we – helaas – gemist. Op onze festivalkalender staat wel een klein, rood uitroeptekentje bij Voltage Festival, het Westerse underground Mekka voor de techno -, house – en acidliefhebber. Op Voltage Festival wordt – in tegenstelling tot het echte Mekka – niet mooi synchroon rond een kubus gedanst maar een harder potje in het rond gestampt dan toen iedereen nog van “Gangnam Style” deed. En dat voor de vierde keer al!

Eerst en vooral moeten we de organisatie de nodige credits geven; de locatie is alvast spot on. En doordacht. Waar Tomorrowland het moet hebben van zijn extravagante podia en feeërieke tierlantijntjes, Wecandance dan weer een samenraapsel van glitter en glamour is in combinatie met verhoogd alchocholgebruik, daar blijft Voltage Festival eigenlijk trouw aan zijn industriële, scherpe, rauwe karakter waar u enkel bij kan mits de nodige Tetanusinentingen. De Transfo-site, oorspronkelijk een oude elektriciteitscentrale, leent zich perfect tot het centrale thema “Industrial & Scrapeyard” van Voltage Festival. Ook de extra inkleding – volledig uit gerecycleerd metaalafval en consorten – brengt een industriële vibe met zich mee waar menig Fallout of BioShock speler een spontane erectie van zou krijgen.

Maar laat ons vooral niet teveel uitweiden over games en dergelijke; we zijn hier om – moeder zou trots zijn – buiten te spelen. Onze speeltuin bestaat vandaag uit drie podia; de Turbine Stage, de Anode Stage en de nieuwe, ietwat kleinere Rotor Stage. Helaas geen glijbaan aanwezig maar ach… Alle podia werden door verschillende stagehosts van dienst (Kollektiv, Kozzmozz, OHM,…) voorzien van de meest beloftevolle, aanstormende talenten of gevestigde waarden in het land der trillende bassen en muzikale prostaatonderzoeken. Van gitzwarte, rommelende techno die ons een spontane crave naar koffie bezorgt tot speelse, zwevende acid. U raadt het; spek voor iedereen die een rave genegen is, zijn bek. Al ontwaren we her en der misschien ook wel eens een danscaramelleke dat aan uw gehemelte kleeft, maar dat hoort er nu éénmaal bij denken we dan. Wat snel opvalt doorheen ons bezoek aan Voltage Festival, is dat er een grote, familiale sfeer heerst. Uw breedste, spontane Colgate smile opgezet, losbandige knuffels alsof u elkaar al een hele poos niet had gezien en amikale gesprekken vol broederlijkheid. Ware het niet dat één of ander land dat onsportief voetbal – ja, ook wij zijn nog een beetje verbitterd – speelt de leuze “Egalité.Fraternité.Liberté” hanteert, had het uw lijfspreuk kunnen zijn.

We moeten eerlijk zijn en toegeven dat de line-up ons – naast enkele namen die we al eens zagen passeren op andere locaties – evenveel zei als de meeste handleidingen van de IKEA, maar vol goede moed trokken we doorheen het Voltage Festival. Doelbewust en gericht op het ontdekken van onze innerlijke raver. Onze ontdekkingstocht begint aan de Rotor Stage waar we meegevoerd worden op de atmosferische donderwolk van J.KØPS, aangevuld met de nodige bliepjes en bloepjes. De beat werkt wel aanstekelijk en al snel voelen we ons in een soort van kleine trance – onder begeleiding van ons wiegende bovenlichaam – gezogen worden. Een trance die we even later verder zetten aan de Anode Stage onder begeleiding van SHDW & Obscure Shape. Dat onze dancemoves onder de categorie obscuur konden gelabeld worden, is een feit. Wij dansten de horlepiep terwijl de vakkundige Voltage Festivalgangers mooi synchroon een abstracte versie van de “Cha Cha Slide” dansten. Right foot two stomps, left foot two stomps!

Terwijl de zon de wedstrijd armworstelen met het duister dreigt te verliezen, zien we pas echt de charme van het Voltage Festival tot zijn recht komen. De Turbine Stage en Anode Stage worden volledig verlicht en krijgen een extra dimensie dreiging en industrieel aangemeten. De Anode lijkt op het ritme van stroboscopen en flitsende lichtbruggen wel degelijk onder elektriciteit te staan. Ook de sfeer onder de metalen constructie is alvast positief geladen op de tonen van Chris Liebing. Al mag deze waarschijnlijk zijn naam naar PublieksLiebling veranderen aan het enthousiasme waarmee u op zijn set stond te trappelen. Toegegeven, de bassen stonden hard genoeg om een maagring tot een ovaal om te vormen en de verticale vleeshoop waarin wij ons bevonden, kon gerust een kinderbadje vullen met het lichaamsvocht dat u door uw poriën aan het jagen was. Of in elkaars mond, afhankelijk van welke activiteit u beoefende op dat moment. Afsluiten doen we op de Rotor Stage met Tr!xy die onze laatste restjes energie er vakkundig wist uit te knijpen met versmachtende beats.

We mogen stellen dat Voltage Festival neigt te escaleren tot één van de grootste nichefestivals in zijn genre. Met een geslaagde vierde editie op zak mag de organisatie met een zenuwachtige, dromerige grijns vooruitblikken op zijn houten jubileum. Om het woord  ‘mierenneuker’ – it’s a dirty job but someone’s gotta do it – toch een gezicht te geven; er kon misschien nog nét iets meer ingezet worden op beleving en randanimatie. We verwachten geen vlammenwerpers, bewegende podia of aapjes die als kelners dienen, maar we misten toch nog ergens dat extraatje qua animo. Ook al kregen onze ingewanden dan wel de nodige massage van de aanwezige bassen en klom er eens een geluidstechnicus, onbeveiligd, in een elektriciteitsmast waardoor we onze innerlijke saddist ook even leerden kennen. Voltage Festival slaagde erin om onze innerlijke, slapende Techno Viking te doen ontwaken uit een onbewuste sluimering en vormde voor vele techno -, house – en acidfans een oplaadpunt om hun innerlijke batterijen weer op te laden en de sleur van de maatschappij er even deftig uit te stampen.

 

 

 

Dit vind je misschien ook leuk:
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Paul Kalkbrenner - "Graf Zahl"

Paul Kalkbrenner, de Duitse muziekproducent die we kennen onder dezelfde artiestennaam, groeide op in de meest trendy wijk in Berlijn: Friedrichshain. Wie…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Purple Disco Machine - "Exotica" (feat. Mind Enterprises)

De Duitse dj Tino Piontek, beter bekend als Purple Disco Machine, vergaarde in 2018 naambekendheid bij het grote publiek dankzij de oorwurm…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single KASKE - “Break”

Casper Hendriks is bij ons gekend voor zijn unieke perceptie van elektronische muziek. De artiest van eigen bodem is reeds drie jaar…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.