AlbumsRecensies

Foxing – Nearer My God (★★★★½): Grenzeloze diversiteit in een jasje van nostalgie

AlbumsRecensies

Foxing – Nearer My God (★★★★½): Grenzeloze diversiteit in een jasje van nostalgie

foxing.png

Drie jaar na de release van hun vorige album Dealer, keert Foxing terug. Wie Dealer kon smaken, zal ook Nearer My God een voltreffer vinden. Dat het het wachten waard was, is een understatement. Foxing neemt ons mee naar een wereld waar we niet snel van willen terugkeren. Dit gecombineerd met hun livereputatie schept hoge verwachtingen.

Dat Foxing heeft nagedacht over de naam van hun nieuwste en derde album is wel het minste dat we kunnen zeggen. De wereldwijd beruchte woorden ‘Nearer my God to thee’ vertellen het verhaal over een man die droomt over een ladder die tot de hemel reikt. Deze woorden hebben over de jaren heen eerder een negatieve connotatie gekregen en verwijzen tegenwoordig vaak naar tragische ambities, al was deze evolutie volgens ons vrijwel niet onvermijdbaar.

In Nearer My God blijft het Amerikaanse viertal afkomstig uit St. Louis duidelijk in dezelfde sfeer hangen van de voorgaande albums. Aan langgerekte introducties en finales geen gebrek, wat er enkel voor zorgt dat we ons nog meer in die hemelse sfeer blijven bevinden bij het luisteren van de nummers. Al is het woord langgerekt wat kort door de bocht aangezien u zou kunnen denken dat ze hiermee de tracks uitrekken terwijl wij het eerder zien als een noodzakelijke voorwaarde van een idyllisch droomnummer.

Nearer My God opent met “Grand Paradise”, een nummer waarvan de inleiding al direct duidelijk maakt in welke wereld we ons bevinden. De dramatische ondertoon van de track gecombineerd met de emotioneel overladen stem van Conor Murphy zetten meteen de toon voor de rest van het album. Wanneer na ongeveer twee minuten de drums eindelijk binnentreden, realiseren we ons in wat voor muzikaal schouwspel we terecht zijn gekomen. De puzzel klopt volledig, een muzikale compositie waar we over enkele jaren nog naar terug zullen grijpen.

Up-next is het nummer “Slapstick”. De elektronische productie van het nummer geeft Foxing de kans om de grenzen van het indie-rock genre af te tasten, wat resulteert in een een duel tussen de controverse highs en lows verspreid over de track. Dezelfde trend vinden we terug in het voorlaatste nummer op het album “Won’t Drown”, waar de woorden bravery won’t drown so you keep the water running steeds weerklinken.

Foxing mag dan misschien met Nearer My God in dezelfde sfeer blijven hangen als hun twee voorgaande albums Dealer & The Albatross, dit wilt zeker niet zeggen dat de band niet als vernieuwend gezien mag worden. Integendeel, Nearer My God is een samenspel van risico’s met ambitieuze doelstellingen. Zaken die niet samengaan zonder dat er de juiste hoeveelheid lef en vakmanschap aan verbonden is. Het nummer “Gameshark” is hier het perfecte voorbeeld van: een hectisch, onvoorspelbaar nummer waarin je het heel moeilijk wordt gemaakt om stil te blijven zitten.

Nearer My God is een boek waarin elk nummer een ander hoofdstuk voorstelt. Het begint met Connor, ‘Shock collared at the gates of heaven en amper een uur later horen we hem de woorden ‘Heaven won’t let me in door de microfoon schreeuwen. Foxing is er in geslaagd om van twaalf o-zo verschillende nummers een fantastisch samenhangend geheel te maken. Om nog even de nadruk te leggen op de diversiteit van het album kunnen we u meegeven dat er gebruik is gemaakt van een doedelzak, er tracks zijn die de basgitaar wisselen voor sequencers, de drum voor een 8-bit synthesizer en dat Murphy zijn eigen stem alle hoeken van de kamer laat zien.

Nearer My God is een album dat we nooit verdienden maar toch gekregen hebben. Een muzikaal meesterwerk waarmee alle verwachtingen overtroffen werden en Foxing een nieuwe betekenis gaf aan het gezegde je hart en ziel in de muziek storten. In tijden waarin kleine bands steeds vaker hun identiteit verliezen aan de ambitie van grootsheid, toont Foxing hoe het anders kan.

Facebook / Twitter

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Wallows - "A Warning"

De Californische groep Wallows is ondertussen niet langer alleen maar een zijproject van 13 Reasons Why-acteur Dylan Minnette. De band uit Los…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Kings of Leon - Can We Please Have Fun (★★★½): Terug op het juiste spoor

De Amerikaanse rockband Kings of Leon bestaat al ruim vijfentwintig jaar en heeft gedurende die tijd de ups en downs van de…
AlbumsRecensies

Loupe - Flaws Of A Circle (★★★½): Verder op ingeslagen weg

Vorig jaar rond deze tijd werden we positief verrast door het album Do You Ever Wonder What Comes Next? van Loupe. De…

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.