AlbumsRecensies

Mitski – Be The Cowboy (★★★): Groeipijnen en hartzeer

Mitski Miyawaki heeft het gemaakt. Dat zeggen wij niet, dat zegt ze zelf. “I can pay for my health insurance. I can eat. I can drink clean water. I can pay for a roof above my head. I’ve done it,” vertelt ze in een interview met Pitchfork. Met haar bijna 28 jaar en 5 albums op de teller is het best wel een heuse prestatie dat de jonge Japans-Amerikaanse singer-songwriter een plekje in de indierockscene heeft weten te bemachtigen. Haar eerste twee albums bracht ze nog uit in eigen beheer, pas vanaf Bury Me at Makeout Creek in 2014 begon de bal pas echt te rollen om dan twee jaar later met het heerlijk rockende Puberty 2 definitief door te breken.

Haar vijfde album Be The Cowboy is dus de eerste waarmee Mitski niets meer te bewijzen heeft. “Now my goal is to only make music that I feel is necessary for me to make,” geeft ze zelf toe. Urgente nummers die hun plaats en bestaan verdienen, kunnen we verwachten. In net iets meer dan een half uur neemt ze ons mee doorheen haar turbulente leven vol onzekerheid en verlangens. Al weet ze ons toch niet altijd even sterk te overtuigen.

Mitski is al van kinds af al een wereldreiziger. Geboren in Japan, woonde in maar liefst 13 landen (o.a. Congo, Maleisië, China en Turkije) om uiteindelijk neer te strijken in Amerika. Maar beschrijf haar sound zeker niet als wereldmuziek. Je hoort geen exotische ritmes, Japanse gitaren of Americana, wel een mengelmoes aan stijlen en invloeden die elk nummer een eigenheid geven. In opener “Geyser” borrelen orgel en gitaren al snel tot een kookpunt, om meteen daarna al wat af te koelen in “Why Didn’t You Stop Me?”. Een twangy gitaar en speelse synths maskeren de enigszins melancholische lyrics: ‘I know that I ended it, but
Why won’t you chase after me?’

Haar verlangens en gevoelens krijgen steeds een plaats in de spotlights, maar toch blaast ze steeds warm en koud. ‘You’re the one I want,’ klinkt het eerst nog in “Geiser” om daarna in “A Pearl” toch te weigeren: ‘Sorry I don’t want your touch, It’s not that I don’t want you.’ Ze is zich bewust van haar gebreken en problemen want even later geeft ze toe ‘Nobody fucks me like me.’ In korte nummers die nu eens rechtuit rocken, dan weer folky aanvoelen (“Lonesome Love”) horen we snapshots uit een turbulente relatie tussen verschillende mensen en vooral met zichzelf.

Zoals altijd houdt Mitski het graag kort. Net wanneer je denkt dat een nummer op gang komt, is het al weer voorbij. Zo krijgen haar songs nooit echt de ruimte om open te bloeien of om het publiek te overtuigen. Dat pakt soms goed uit met singles “Geiser”, “Nobody” en “Two Slow Dancers”, maar verder klinkt Be The Cowboy te veel als een verzameling scherven en fragmenten.

Wanneer ze wel eens haar tijd neemt is het wel meteen raak. In afsluiter “Two Slow Dancers” krijgen de emoties in het nummer te ruimte om te resoneren. ‘To think that we could stay the same,’ zingt Mitski met een stem die door merg en been gaat. De Amerikaanse leeft echt voor haar muziek en dat is duidelijk te horen in haar meeslepende en doorleefde stem. Wanneer ze ‘Still nobody wants me,’ zingt op “Nobody” geloof je haar echt en wil je haar liefst van al een dikke knuffel geven. Het contrast met de uptempo dancehall gitaartjes kan niet groter zijn. Waarom triest zijn, als je ook je miserie kan wegdansen.

Wees een cowboy, gebiedt Mitski ons. Als zij kan blijven zitten op de wilde rodeo die haar leven is, dan moet dat ons wel zeker lukken. In amper 32 minuten weet Mitski een wereld vol hartzeer en verlangens neer te zetten. Al gaat die wel gepaard met de groeipijnen van een artiest die carrière maakt. De geliktere productie neemt wat weg van haar imago als ongepolijste indierockprinses. Waar vorige platen meteen hard binnenkwamen, heeft Be The Cowboy toch meerdere luisterbeurten nodig om volledig tot ons door te dringen. Een genuanceerdere Mitski is daarom niet meteen een betere Mitski.

Be The Cowboy verschijnt op 17 augustus via Secretly Canadian. Op 29 september komt Mitski haar nieuwe album voorstellen in Muziekcentrum Trix in Antwerpen.

Related posts
InstagramLiveRecensies

Mitski @ Les Nuits Botanique (Chapiteau): TikTok-meisjes in de echte wereld

Mitski: je had er tot op de dag van vandaag misschien nog nooit van gehoord. Hoewel de Japans-Amerikaanse tegenwoordig populairder is dan…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Foals, Intergalactic Lovers, Mitski en meer vervoegen line-up van Rock Werchter Encore 2022!

Rock Werchter beloofde een encore en die krijgen we ook op 26 juni. Het eenmalige eendagsfestival op de heilige Werchter weide kondigde…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Son Lux, Mitski & David Byrne - "This Is A Life"

Het is tegenwoordig belangrijker dan ooit om een degelijke soundtrack samen te stellen voor je videogame, serie of film. Dat weten ook…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.