LiveRecensies

Festivalverslag: Dranouter dag 4

LiveRecensies

Festivalverslag: Dranouter dag 4

Onze laatste dag op de weide van Dranouter gaat in, de laatste, maar zeker niet minste dag met o.a. Passenger, Milow en Douglas Firs. Het festival afsluiten doen we dan weer met Goran Bregovic en zijn Wedding And Funeral band. Heel wat dus en ook vandaag trotseren we met veel goesting de warme temperaturen voor al dat moois.

© CPU – Jan Van Hecke

We vatten de dag aan met Jan De Smet & 2 Centimeters, een ietwat ludiek opgevat optreden met nummertjes opgedragen aan alle verschillende medewerkers van het festival. Volkse muziek weerklinkt in de Kayam. Zeer sympathiek en vele gezinnen hebben zich dan ook verzameld voor dit familievriendelijke optreden. Het kent een hoogtepunt als heel de tent gezamenlijk “Mia” van Gorki meebrult. Een luchtige start voor een warme dag.

Vervolgens laten we ons verleiden tot een bezoek aan De Voute, daar maakt The Shackleton Trio zijn opwachting. Als de eerste harmoniën onze oren strelen, blijkt al snel dat dit een juiste keuze was. Het trio brengt met behulp van viool, gitaar en mandoline enkele prachtige eigen nummers met vaak op het eerste zicht banale onderwerpen. We denken aan een dode duif of een schildpad, laat dit nu net een onverwachte sterkte zijn. Vaak verrassen ze ons met originaliteit en prachtige compositie. Er was op dit vroege uur dan ook al een volle tent om hen te bewonderen én geheel terecht.

© CPU – Jan Van Hecke

We vervolgen onze tocht ditmaal richting de Belgische Douglas Firs in de intussen beruchte Club tent en die was nog steeds even heet als vorige dagen! We zien de acts dan ook steevast met handdoek in de hand op het podium verschijnen. De set vat aan met enkele warrige nummers uit het nieuwe repertoire, maar neemt al snel een andere draai. Een hoogtepunt was de song “Montréal”. Gertjan deed hier een persoonlijk verhaal over hoe hij naar Canada trok op zoek naar inspiratie en vervolgens dit eerste nummer van de nieuwste plaat schreef. Na dit intieme moment scheurt de band terug richting finish, ditmaal met heel wat krachtige nummers zoals “Judy” die wij ook konden smaken.

Op de main stage is het intussen aan The Mavericks de neotraditionele country band die hoogdagen vierde in de nineties. Een met nostalgie overgoten optreden met vaak wel erg cliché klanken en ook het lage tempo van de set kon ons alvast niet helemaal bekoren. Het publiek bleef er dan ook vrij statisch bij.

© CPU – Jan Van Hecke

Vervolgens loopt de Kayam wél helemaal vol voor de Britse singer-songwriter Passenger, die doet het ditmaal enkel vergezeld van zijn gitaar. Na een tweetal nummers wil hij enkele dingen van het hart: ‘Ja jullie willen “Let Her Go” horen, maar alvorens ik dat speel kom ik nog een uurtje andere muziek brengen, is dat ok?’ Een aanbod die de zaal met genoegen aanneemt. Michael Rosenberg neemt ons mee op een persoonlijk avontuur. Hij speelt een beklijvend nummer geschreven voor zijn eigen grootouders, vluchtelingen van de tweede wereldoorlog. Hij roept op om toleranter te staan tegenover immigratie. Dat is niet het enige standpunt dat wereldverbeteraar Passenger wil aansnijden, ook met het nummer “I Hate” schopt hij ons op ludieke wijze een geweten. Rosenberg pakt het publiek niet in met magische gitaarsolo’s maar met ontwapenende eerlijkheid. Hij geeft ons ongecompliceerde muziek en dat weet het publiek te smaken. “Let Her Go” is zonder verrassing het nummer die de tent laat platgaan.

© CPU – Jan Van Hecke

Vervolgens zet een enorme volksverhuis zich in gang, in de festivalbrochure konden we lezen in dikke letters dat Milow met een intieme setting langs zou komen. En wij waren lang niet de enige die dit hadden gelezen. De Club stage bleek dan ook minstens drie keer te klein voor de mensenmassa die present tekende. De band telde ditmaal drie koppen, maar wie Milow al even kent, weet dat wanneer Nina Babet en Tom Vanstiphout present tekenen we ons mogen verwachten aan een toptrio. Ze stellen dan ook niet teleur met een spervuur aan meezingers die we op ons krijgen afgevuurd: “You Don’t Know”, “Ayo Technology”, “You And Me” en “Howling At The Moon” zetten in geen tijd de tent op zijn kop. We krijgen ook nog het nummer “The Kingdom” over Jonathan zijn haat-liefde relatie met ons Belgenlandje. Afsluiten doet Milow met het nummer “Little In The Middle” die blaast er voor de laatste keer het dak af. Het publiek blijft nog minutenlang doorzingen, maar krijgt geen bisronde meer, we vermoeden tijdsgebrek aangezien op de Kayam intussen Goran Bregovic het festival zal afsluiten.

© CPU – Jan Van Hecke

Op naar een laatste keer main stage dan maar waar ons een enorme finale knal te wachten staat. Goran heeft een opmerkelijk palmares met composities voor film maar ook songs voor Iggy Pop en Cesária Évora. Met zijn Wedding And Funeral Band brengt hij een bonte mix aan stijlen die gaan van Klezmer tot Glampop. Bij dit optreden geen bindteksten, maar dat hoeft ook niet. Het grote aantal muzikanten op de bühne maakt er een enorm feest van en zo gooit de algehele Kayam nog een laatste keer de benen stevig los. Het nummer “Gas, Gas” (dat tegenwoordig ook voor altijd verbonden zal zijn aan het WK 2018 dankzij Sporza) zet een orgelpunt op de indrukwekkende show.

Wij genoten van deze snikhete editie van Dranouter, een festival met een eigen identiteit die inzet op duurzaamheid en bovendien gezinsvriendelijk is. De grote waaier aan artiesten kon ons bekoren en de vele Belgische acts bewezen dat ons land een sterk muzikaal merk is. Graag tot op de volgende editie daar in het Heuvelland!

Lees hier ons verslag van dag 1 & 2 en hier van dag 3

Related posts
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Het Zesde Metaal, Villagers en ise naar Dranouter!

Een jubileum vieren, dat doe je niet elk jaar. Dranouter blaast dit jaar vijftig kaarsjes uit en kondigde eerder al aan dat…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Douglas Firs - "Back To That Day"

In 2012 kreeg de Belgische muziekliefhebber Douglas Firs cadeau, de band van singer-songwriter Gertjan Van Hellemont die sindsdien veel harten en radiotijd…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Live /s Live kondigt Sheryl Crow, Passenger en meer aan!

Live /s Live is een relatief nieuw festival in ons landschap, dat dit jaar voor de derde keer plaatsvindt en dat voor…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.