AlbumsRecensies

Years & Years – Palo Santo (★★★½): Hete synthesizers om bij weg te smelten

AlbumsRecensies

Years & Years – Palo Santo (★★★½): Hete synthesizers om bij weg te smelten

Drie weken geleden stonden ze nog op het festivalterrein van Werchter Boutique, vandaag brengt de driekoppige band rond Olly Alexander een spiksplinternieuw album uit. Palo Santo is de opvolger van het vrij goed ontvangen Communion dat drie jaar geleden verscheen. Nummers als “Desire”, “King” en “Shine” zijn ondertussen zelfs al uitgegroeid tot kleine popklassiekertjes. Ja, ook wij kunnen ze meezingen. We waren met andere woorden benieuwd wat de opvolger van dat debuutalbum van de band -met soms nogal bedenkelijke live-reputatie- zou brengen. De voorbije maanden kregen we alvast meerdere positieve signalen te horen in de vorm van enkele voorafgaande singles.

Het was ergens begin maart toen we de eerste single te horen kregen. “Sanctify” is een fris maar ook donker popnummer dat perfect binnen het vorige werk van de band past. Ook de tweede single kon ons zeker bekoren. In tegenstelling tot bij die eerste single spat bij “If You’re Over Me” de happiness ervan af. De aanstekelijke vocals van excentrieke frontman Olly Alexander zorgen voor een ronduit heerlijk zomernummer dat velen al vlotjes kunnen meezingen. De eerste twee nummers waren dus een schot in de roos. De laatste weken kregen we voorafgaand aan het album nog twee nieuwe singles: “All For You” en “Palo Santo”. Die eerste zou zo een bonustrack van het debuutalbum kunnen geweest zijn. Aanstekelijke synthpop met vlot verteerbare teksten zoals we van het trio gewoon zijn. “Palo Santo” is dan weer een veel ingetogener nummer en jammer genoeg ook de zwakste van de vier singles. Hoewel dat het titelnummer is, mist het toch heel wat pit.

Het album telt in totaal veertien nummers. We krijgen dus nog eens tien nieuwe nummers voor de kiezen geschoven, en daar zit heel wat potentieel single-materiaal tussen. “Hallelujah”, “Rendezvous” en “Preacher” zouden zomaar eens de volgende singles kunnen worden: Aanstekelijke deuntjes, dansbaar en bovendien ook meezingbaar! “Hypnotized” is dan weer een ballade die voor leuke afwisseling zorgt tussen al de uptempo nummers. “Karma” is jammer genoeg de eerste kleine tegenvaller. Het nummer heeft nogal weinig om het lijf en het is wat wachten op een echte uitschieter.

Op “Lucky Escape” zorgt Britse producer Two Inch Punch voor een welgekomen aangename melodie die we nog niet eerder van Years & Years gehoord hadden. Het amper 1 minuut 40 lange “Here” is dan weer een compleet overbodig intermezzo. Zelfs op nog geen twee minuten tijd weet het nummer ons te vervelen. Afsluiten doen we gelukkig wel met een bijzonder triootje. De drie nummers “Howl”, “Don’t Panic en “Up In Flames” zijn eigenlijk bonusmateriaal maar ze staan zeker hun mannetje tussen de andere nummers. Vooral die laatste twee fungeren als zeer smakelijke toetjes. Als afsluiter van het album kan dat ons zeker bekoren.

Of Years & Years zichzelf overtreft op dit album valt dan weer te betwijfelen. Wel is het zeker dat de band niet aan kwaliteit moet inboeten in vergelijking met hun debuutalbum. Communion was een geslaagd debuut en ook op Palo Santo weet de band goed het hoofd boven water te houden. Dat Years & Years geen eendagsvlieg zal zijn, is duidelijk. Op 7 november 2019 houdt de band halt in de Lotto Arena in Antwerpen om daar hun tournee af te sluiten. Op Werchter Boutique hoorden we dat leadzanger Olly al veel toonvaster was geworden dan we vroeger van hem gewoon waren. Hopelijk kan de band deze goede lijn ook doortrekken op hun tournee! We zijn dan ook zeer benieuwd wat dat zal geven in de Lotto Arena. Er zijn nog steeds tickets te koop

Website / Twitter / Youtube

 

Related posts
Nieuwe singles

Nieuwe single Years & Years - "Sanctify"

Years & Years is de veelbesproken synthpopband rond de excentrieke frontman Olly Alexander. Het grote succes van de band begon toen ze…
LiveRecensies

Main Square Festival: Feesten als God in Frankrijk in de modder weliswaar.

Op vrijdag reisden we af naar Arras in Frankrijk om er het Main Square festival bij te wonen. Het festival had dit…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.