AlbumsRecensies

Jessie J – R.O.S.E. (★★): “Vier ep’s op een week”

Vier EP’s op één week. Jessie J’s nieuwe album bestaat uit vier delen die samen R.O.S.E. vormen. De singer-songwriter schreef in het verleden vooral popnummers, maar nu gaat ze voor R&B. De vraag is of haar fans mee met haar die verandering zullen maken.

De debuutsingle van Jessie J “Do It Like A Dude” kwam in 2009 uit en stond al meteen op nummer één in enkele landen, maar ze zette zich pas echt op de kaart met “Price Tag”. Het nummer werd een wereldhit, maar de Britse zou geen eendagsvlieg worden. Op haar debuutalbum Who You Are stonden nog vele hits zoals de titeltrack, “Domino” en “Nobody’s Perfect”. Haar tweede album Alive kon het succes niet evenaren en met Sweet Talker lukte dat ook niet. Hier en daar had ze wel een single die veel succes had zoals “Wild”, “Bang Bang” of “Flashlight”.

Vier jaar na Sweet Talker brengt Jessie J het album R.O.S.E. uit. Het vierletterwoord staat voor Realisations, Obsessions, Sex en Empowerment. Het album werd dan ook in vieren gedeeld en op 22, 23, 24 en 25 mei 2018 kwam er telkens één letter of ep uit. De vier ep’s zijn samen goed voor zestien nieuwe nummers van een nieuwe Jessie J. De popsongs en meezingers uit het verleden blijven in het verleden. De nieuwe Jessie maakt R&B muziek die veel minder mogelijkheden tot meezingen of dansen geeft. Elke muzikant evolueert, soms is dat positief en soms minder.

Realisations begint met een zeer rustig gebed, gevolgd door single “Think About That”. Met een rustige beat worden de vier ep’s voortgezet. Wie de eerste keer luistert, zal van de nieuwe sound niet wild worden en misschien wat teleurgesteld zijn. De tragere R&B nummers slaan niet meteen aan. Obsessions zal ook geen obsessie worden bij de fans. Met “Real Deal” wordt het tweede deel geopend en denk je dat er een feestje zit aan te komen, maar het antwoord is teleurstellend met tragere nummers als “Not My Ex”. Opnieuw mooie liedjes, maar geen ‘bang bang’- gevoel.  Is Jessie J nog op zoek naar haar nieuwe sound?

Sex begint dan weer met een girl power song die doet denken aan één van haar eerste hits “Who You Are”. “Queen” toont aan dat Jessie J bij zichzelf is gebleven op vlak van teksten, maar de muziek wordt na het derde deel een beetje eentonig. Sex is dus ook geen masterpiece. Hetzelfde geld voor deel vier Empowerment. Op het laatste deel staat geen enkele single meer en wordt er niet opgebouwd na een climax. De roos verwelkt langzaam met een traag pianonummer.

De nummers op R.O.S.E. doen soms denken aan oude nummers van de zangeres, maar zijn te anders om meteen in de smaak te vallen. Het is duidelijk dat Jessie J geëvolueerd is als artiest, maar misschien is ze net iets te veel geëvolueerd, wil ze te veel tonen wat ze kan. Het verschil met haar vorige platen is te groot. Het aantal nummers op de cd is misschien ook te groot, want het wordt wel eentonig. Oplossing: luister naar de cd in stukjes, zo is ze ook uitgebracht.

Jessie J zal op 16 juni ongetwijfeld ook veel van haar hits spelen op Werchter Boutique. Ook op diezelfde affiche: Bruno Mars, Years & Years, Tom Odell, Oscar And The Wolf…

FacebookInstagramWebsite

785 posts

About author
Ik ben te herkennen aan mijn gele jas.
Articles
Dit vind je misschien ook leuk:
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Hope Tala - "Tiptoeing"

Wie de West-Londense Hope Tala nog niet op zijn aanbevolen afspeellijst is tegengekomen, heeft duidelijk wat gemist. De 23-jarige Hope creëert al…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Sophia - "Questions"

Het is inmiddels drie jaar geleden dat de Nederlandse Sophia haar eerste single “Daydream” uitbracht. Met een zwoele mix van pop en…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single BANKS - "The Devil"

De alternatieve r&b van BANKS brengt al jaar en dag op mysterieuze wijze een ode aan de vrouwelijke sensualiteit. Op haar laatste…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.