Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Paul Weller – “Aspects”

Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Paul Weller – “Aspects”

60 worden, het doet wat met een mens (zo blijkt). Een wereldreis maken, even hard blijven werken of gewoon met de gazet in uw vers gesnoeide hof gaan zitten. De opties zijn legio. Ook voor oude rotten in de muziekindustrie hoort 60 worden er gewoon bij. Sting gaf in 2011 een verjaardagsconcert met onder andere Lady Gaga en Bruce Springsteen. Mick Jagger huurde dan weer een casino af in Praag. Paul Weller, vrijdag 60 jaar jong geworden, doet het iets rustiger aan en doet waarin hij goed is: muziek maken. Zij nieuwe single, “Aspects”, is -volgens NME-bovendien de hoeksteen van het album True Meanings dat de jarige later dit jaar zal uitbrengen. Driemaal hoera.

Paul Weller, u wel bekend als de frontman van het in 1984 ter ziele gegane The Jam, bewees in het verleden al er een eclectische muzikale ambitie op na te houden. The Jam ontsprong in de jaren 70, een tijd waarin heel wat underground muzikale subgenres hoogtij vierden. Weller gaf mee mede leven aan de mod-cultuur: dandy, anarchistische snobs op scooters die in hun zin voor leven en melodie te ontwikkeld waren voor de vochtige ruigheid van een doorsnee punk- en skinhead kelder. Op zijn 24e trok Weller de stekker uit The Jam, ietwat verveeld met het genre. Vrijwel meteen daarna richtte hij met Mick Talbot The Style Council op: zoete pop en soul was de nieuwe richting. In 1989, zo’n 7 jaar later, viel naast de Berlijnse muur ook het doek over The Style Council. Sinds ’89 gaat Weller als soloartiest door het leven en het verwachte studioalbum True Meaning, verwacht in het najaar van 2018 is daar het alweer het 14e wapenfeit van. De tijd vliegt.

Weller’s muziek kan gekenmerkt worden als een groovy en poppy vorm van Oasis (Weller en Noel Gallagher zijn trouwens twee handen op een buik, tot grote ergernis -uiteraard- van broeder Liam die vreemd genoeg wel zijn kledinglijn ‘Pretty Green’ vernoemde naar een nummer van The Jam) met het dansgehalte van The Who (Pete Townshend, nog zo’n vriend!). Op A Kind of Revolution, het album van Weller dat vorig jaar verscheen, werden stevige tracks als “Woo Sé Mama” en “New York” al met zoetsmakende en rustieke melodieën als op “Hopper” en “Long Long Road” afgewisseld. Weller’s nieuwe single zet duidelijk in op deze rustieke trend.

“Aspect” is namelijk veruit een van de meest ingetogen songs van de Brit. De melodie in het nummer is een muzikaal sprookje. Enkele gitaren, backing vocals en een streepje synths, meer krijgt u niet te horen. Bovendien gooit het nummer de songstructuur overboord; het refrein en strofe lijken een samenhangend geheel te vormen dat voor eeuwig zou kunnen doorspinnen. Hoewel dat mooie geheel een zekere monotonie kan verweten worden, begeesterd het nummer van de eerste tot de laatste noot zonder een microseconde te vervelen. Weller’s zoete woorden ‘Under a blue sky. A new wave. A new world. Today’ beluister je best met gesloten ogen. Het nummer, maar vooral de man erachter, verdient uw volledige aandacht. Hij is tenslotte 60 en dat is in de rockwereld van Nick Cave, Mick Jagger en Bruce Springsteen het nieuwe jong.

Gelukkige verjaardag, Paul Weller.

Facebook / Official Site / Paul Weller News (voor de hardcore fans)

Related posts
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Rock Werchter vult affiche aan met Liam Gallagher, Ben Howard, Lil Nas X, Iggy Pop en veel meer!

Na een maandje afwezigheid is ook Rock Werchter weer uit zijn winterslaap gekomen, en dat doet het festival meteen met een pak…
2022FeaturesInstagramUitgelicht

De 101 beste singles van 2022

Het jaareinde komt nu echt wel in zicht, maar wij zijn nog lang niet klaar met onze eindejaarslijstjes. Nu we alle albums…
InstagramLiveRecensies

HEAR HEAR! 2022: Een hete ontmoeting

De eerste editie van HEAR HEAR! had ook meteen HOT HOT! kunnen heten, want het was puffen en zweten tot de laatste…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.