AlbumsRecensies

rosenahl – So (★★★½): Een broeierig sfeertje

Alsof de Belgische indierock band Balthazar nog niet genoeg talent uitspuwt naast hun eigen indrukwekkend goede discografie, komt er nog eentje bij. rosenahl, het soloproject van de drummer Michiel Balcaen, is de volgende telg in het rijtje van Warhaus, J. Bernardt en Zimmerman. Hoe hij het klaarspeelt – tussen drummen voor Warhaus en opnames van het nieuwe album van Balthazar – weten we niet, maar de drummer komt dus nu met een eigen project.

Het resultaat is een lo-fi, elektronisch en eigenwijs project waarop hij toont dat hij niet alleen goed kan drummen. Je zou misschien denken dat drums centraal zouden staan op het soloproject van een drummer, maar niets is minder waar: subtiele maar passende drums sieren het 5-nummer durende project. Opener “Come Down” wordt geleid door een elektronische baslijn. Het nummer begint erg minimalistisch maar door er rustig steeds een element aan toe te voegen, bouwt Balcaen op naar een heerlijk slot. Het resultaat is een nummer dat net te traag is om op te dansen, maar het is onmogelijk om je hoofd niet heen en weer te wiegen.

Bij titelsong “So” word je gewikkeld in zachte synthesizers en gitaren. Toch is de hoofdrol hier weggelegd voor de vocals. Deze trekken je namelijk mee in de bedrukte sfeer die het nummer met zich meebrengt, op de positieve manier dan. “Walk On” blijkt het meest drukke nummer van de ep. Toch vat het perfect de sound van rosenahl samen: typische dreampop gitaren, gehuld in een jasje van zachte synths gecombineerd met subtiele maar aanwezige drums en de lo-fi stem van Michiel Balcaen. Een recept dat hij van ons gerust wat vaker mag toepassen. Tijdens afsluiter “Beaming” krijgt een heerlijke baslijn de hoofdrol, wat trouwens aantoont dat bepaalde invloeden helemaal niet ver gezocht zijn – Balthazar durft namelijk ook al eens dit instrument in de spotlight te zetten. Verder zorgt het nummer voor een rustgevend einde van een mooi samenhangende debuut-ep.

Met So en rosenahl toont Michiel Balcaen aan dat hij veel meer is dan de geniale drummer van Balthazar. We horen een breed aanbod aan instrumenten die samen een heerlijk broeierig sfeertje creëeren. Alweer een geslaagd Belgisch project; onverwacht maar eens zo goed! Zin om deze moody muziek eens live te ervaren? Balen voor jou, want Michiel Balcaen heeft helemaal geen zin om deze muziek live te brengen.

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Geraldines - "So"

De indierockers van Geraldines zijn terug van weggeweest. Nadat hun debuut Never Worry Always Worry in 2020 verscheen, leek het doek even…
InstagramLiveRecensies

J. Bernardt @ Botanique (Orangerie): Comeback gebaad in spontaniteit en souplesse

Toen Balthazar in 2018 haar bandleden terug bijeen riep, stak frontman Jinte Deprez zijn soloproject, waarin hij als J. Bernardt door het…
InstagramLiveRecensies

Zimmerman @ Ancienne Belgique (AB Club): Eerbare vrijage met zinderend slotakkoord

Simon Casier pakte z’n basgitaar en Bob Dylans doopnaam en werd Zimmerman. Achter die zweem van associaties en hoge verwachtingen bevindt zich…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.