AlbumsRecensies

Post Malone – beerbongs & bentleys (★★★½): Koning van de studentenfeestjes

Post Malone is, na Drake en Kendrick Lamar, misschien wel de hotste rapper van het moment. Met zijn debuutalbum Stoney uit 2016 scoorde hij hit na hit en stream na stream. Op Spotify haalde hij met zijn albums zelfs meer dan een miljard streams. Duizelingwekkende cijfers dus…

Het duurde dan ook niet lang vooraleer de Amerikaanse rapper ons alweer verwende met nieuwe muziek. In september vorig jaar kwam zijn eerste single uit van dit nieuwe album. Het nummer “Rockstar” samen met die andere Amerikaanse rapper 21 Savage haalde op zijn eentje al bijna een miljard Spotify-streams. Daarnaast scoorde hij er ook zijn eerste nummer-één hit mee. Ook de opvolger van Stoney beloofde dus een hitmachine te worden. Niet veel later maakte Post oftewel Austin (dat is zijn echte naam) dan ook bekend dat het album beerbongs & bentleys zou heten en eind april zou uitkomen. Een ‘beerbong’ is een soort van lange trechter die vaak gebruikt wordt op studentenfeestjes om bier mee te drinken. Malone zelf is er alleszins niet vies van. De Bentley is dan weer één van zijn lievelingsauto’s.

Post Malone is zeker niet die zoveelste doorsnee rapper. In zijn muziek zijn heel vaak invloeden te horen uit de rock-, country- en R&B-muziek. De kans dat zijn sound je snel zal gaan vervelen, is dus klein. Zelf wil hij zich onder geen enkel genre plaatsen. Ook op dit nieuwe album is deze mix van verschillende stijlen duidelijk te horen.

In aanloop naar de release kregen we de afgelopen maanden nog twee singles te horen die op het album zouden staan: “Candy Paint” (dat ook op de soundtrack van de laatste Fast & Furious film stond) en “Psycho” samen met Ty Dolla $ign. Het album telt in totaal achttien nummers, waarvan we er vijftien voor het eerst te horen krijgen. In totaal goed voor meer dan een uur muziek en dat is misschien net iets te veel van het goede.

Gelukkig dient “Paranoid” zeker als een waardige opener van het album. Het wordt gevolgd door “Spoil My Night” met Swae Lee (van Rae Sremmurd). Dat is een leuk uptempo nummer dat haaks staat op de eerder donkere singles die aan het album voorafgingen. We krijgen naast de vele solonummers dus ook nog enkele samenwerkingen te horen en het zijn niet van de minste. Onder meer Swae Lee, Nicki Minaj en G-Eazy doen hun duit in het zakje.

Eén van de nummers die direct in het oog springt is “Zack and Codeine”. Met deze titel refeert Malone naar de Disney-serie ‘Zack and Cody’ waarin hij de naam Cody dus vervangt door codeïne, een bestanddeel van morfine. Jammer genoeg valt er naast deze opmerkelijke titel van het nummer muzikaal niet al te veel te beleven. Na die eerste twee nummers is het wachten tot wanneer “Rockstar” aan de beurt komt, om ons terug op het puntje van onze stoel te krijgen. Vanaf dan gaat het niveau eindelijk wat terug omhoog.

De samenwerking met Nicki Minaj op “Ball For Me” is één van de hoogtepunten van het album. Minaj levert een strakke ‘verse’ af en ook de productie is van hoog niveau, daarnaast zorgt Post Malone ook nog eens voor een catchy refrein. Na dit nummer zijn we net over de helft van het album heen. Zoals eerder vermeld is Post Malone van vele markten thuis. Op “Stay” krijgen we opnieuw een heel andere kant te zien van de rapper. Het is een erg traag en akoestisch nummer waarop Post Malone zich van zijn meest emotionele en breekbare kant laat zien.

De laatste samenwerking op het album is er één met collega-rappers G-Eazy en YG. Meer dan een vette beat en wat goedkoop gezwets over vrouwen heeft “Same Bitches” niet om het lijf. Afsluiten doen we gelukkig wel terug met een hoogvlieger en zelfs potentiële single. “Sugar Wraith” is een aangename slotnoot van het album waarop Malone zich nog eens van zijn beste kant laat zien.

Beerbongs and bentleys zal niet de geschiedenis ingaan als het beste rapalbum aller tijden, maar het is duidelijk dat Post Malone sinds zijn debuutalbum alweer veel progressie heeft gemaakt. Had hij iets selectiever geweest en een nummer of zes van het album gelaten, dan had hij vier sterren gekregen. Nu zijn het er drie en een half.

Post Malone staat op zondag 8 juli in The Barn op Rock Werchter. Zelfs als het die dag slecht weer zou zijn, zal dit ongelooflijke raptalent wel voor de nodige hitte zorgen. Tussen 14 en 15 uur is The Barn die dag helemaal de zijne!

Website / Youtube / Twitter

Dit vind je misschien ook leuk:
AlbumsRecensies

Megan Thee Stallion - Good News (★★★½): Geen muziek voor de gevoelige luisteraar

Hoewel Megan Thee Stallion al sinds 2016 aan haar rapcarrière bouwt, kreeg ze haar eerste mainstream succes in de zomer van 2019…
AlbumsRecensies

Ty Dolla $ign - Featuring Ty Dolla $ign (★★½): Goed, maar te veel

De Amerikaanse zanger, songwriter en producer Tyrone Griffin Jr., beter bekend als Ty Dolla $ign, leeft van singles en features. Hoewel hij…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single G-Eazy - "Hate the Way" (feat. blackbear)

Gerald Earl Gillum, die door het leven gaat als G-Eazy, is al enkele jaren niet meer weg te denken uit de rapindustrie….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.