AlbumsRecensies

The Girl Who Cried Wolf – Three Beggars And A Thief (★★★½): Dreigend bedelen om meer!

AlbumsRecensies

The Girl Who Cried Wolf – Three Beggars And A Thief (★★★½): Dreigend bedelen om meer!

The Girl Who Cried Wolf is een vijfkoppige band uit Antwerpen en Mechelen met als frontvrouw de charismatische Heleen Destuyver. Ze maken donkere melancholische trip rock die wel eens vergeleken wordt met Portishead en PJ Harvey. Voor hun nieuwe EP Three Beggars And A Thief, die aan de Belgische kust werd opgenomen, vonden ze inspiratie in de Russische folklore die in de film ‘Antichrist’ van Lars Van Trier voorgesteld wordt aan de hand van drie dieren: “The Deer”, “The Fox” en “The Crow”, meteen ook de titels voor de eerste drie nummers. Zelf voegde de band er nog een hoofdstuk toe, “The Thief”, wat ervoor zorgt dat we vier strakke nummers te horen krijgen die wel wat verschillen en tegelijk één mooi geheel vormen.

De eerste noten van Three Beggars And A Thief geven meteen een goede weerspiegeling weer van hoe de sound van The Girl Who Cried Wolf in elkaar zit: een oorverdovende synth aangevuld met huilende gitaren en harde drums. “The Deer” is heel mysterieus en wordt dankzij de strijkers op het einde nog een pak dramatischer. Heleen herhaalt met haar intrigerende stem ook meerder malen de woorden ‘we are lost’ die verbazingwekkend niet vervelen maar eerder diep onder de huid gaan.

“The Fox” begint vele malen opgewekter en iedere keer het refrein begint, worden op muzikaal vlak alle remmen losgegooid door het vijftal en komt ons een bombastische soundwall tegenmoet. Vossen zijn zoals we weten heel erg sluw en dat is ook exact hoe dit nummer is opgebouwd. We weten dat het strakke en overweldigende refrein er aan zit te komen, maar toch weet het ons te verrassen en omver te blazen. Het nummer is één van de besten uit de hele discografie van The Girl Who Cried Wolf en toont wat voor een enorm talent de band heeft.

Kraaien zijn altijd al een teken geweest voor onheil en van het kwade en dat is ook exact het gevoel dat “The Crow” aan de luisteraar weet over te brengen. De apotheose van het nummer is bovendien ook sterk omgezet dankzij de huilende en dreigende gitaar. De muziek die de Antwerpse band maakt komt vaak bedreigend en bezwererend over en weet ons daardoor heel snel in het verhaal mee te krijgen dat ze proberen over te krijgen.

Het vierde hoofdstuk en meteen ook het laatste is er een dat de band er zelf aan heeft toegevoegd: “The Thief”. Het nummer toont een iets terughoudendere kant van The Girl Who Cried Wolf, vooral in de strofes, en past ook prima binnen het verhaal en het gevoel dat de groep uit Antwerpen wil overbrengen met hun nieuwe EP. De outro van “The Thief” is vergelijkbaar meet de intro van “The Deer” en sluit de EP op een meer dan waardige manier af.

The Girl Who Cried Wolf weet ons met Three Beggars And A Thief zowel omver te blazen als ook te emotioneren. Vier hoofdstukken die wat verschillen van elkaar, maar toch een mooi en gebalanceerd geheel vormen. We zijn al erg benieuwd hoe zit dit fabeltje live gaan omzetten op onze concertavond op 3 mei in Trefpunt in Gent.

Facebook

2029 posts

About author
Schrijft wel eens iets...
Articles
Related posts
LiveRecensies

Sound Track: Selectieronde 20/09 @ JH Wollewei (Turnhout)

Gisterenavond vonden de eerste selectierondes plaats van het nieuwe kansen- en podiumparcours Sound Track. We waren op alle locaties aanwezig om nieuw…
AlbumsRecensies

The Girl Who Cried Wolf - A(R)MOR (★★★): mysterieus en meeslepend

Met A(R)MOR bracht The Girl Who Cried Wolf haar tweede plaat uit, na het goed onthaalde debuutalbum Ruins. De vijfkoppige Belgische band presteerde de…
Muzieknieuwtjes

Dansende Beren Feest #02 : The Girl Who Cried Wolf

Eerder deze week hebben we je al voorgesteld aan The Waltz en Hipster Jugend, maar ons tweede Dansende Beren feest zou niet…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.