Nieuwe singles

Nieuwtjes van de week (12 maart – 18 maart)

Elke week verzamelen we de beste nieuwtjes, zo blijf je op de hoogte van wat er beweegt in muziekland. Deze week: streamingdiensten verslaan CD-verkoop, Beyoncé en Jay-Z op tournee, een datum voor het album van Arctic Monkeys en een oprechte Roméo Elvis.

Streamingcijfers winnen van CD-verkoop, met dank aan Damso

Uit de jaarcijfers van de Belgian Entertainment Association blijkt dat we vorig jaar meer geld uitgaven aan streamingdiensten als Spotify, Apple Music en Deezer, dan aan het kopen van CD’s. In totaal werd er in 2017 zo’n 73,2 miljoen euro uitgegeven aan muziek, de verkoop van vinyl verdubbelde in twee jaar tijd. Het best verkochte album van 2017 was dat van Ed Sheeran. Verrassend: Damso is de Belg die het meest gestreamd werd in 2017. De omstreden rapper kreeg hiervoor de Ultratop Streaming Award. Althans die uitreiking werd in stilte afgelast na de commotie rond het Belgische WK-lied.

Beyoncé niet alleen op tour, met dank aan hubbie Jay-Z

Volgende maand staat Queen B op het podium van Coachella, dat doet ze voorlopig nog alleen. De tour die ze maandag aankondigde wordt er een met haar echtgenoot Jay-Z. On The Run II is het vervolg van de reeks concerten die de twee deden in 2014. Ditmaal zullen ze hun albums Lemonade en 4:44 presenteren in de UK, Europa en Amerika. Het powerkoppel doorkruist niet ons land, maar is wel te zien bij de buren in Amsterdam en Berlijn.

Datum nieuwe Arctic Monkeys album bekend? Met dank aan pitabar in Sheffield

Het zijn hoogdagen voor fans van de Britse band rond Alex Turner. Na een tour en de vage boodschap dat er ‘binnenkort’ een nieuwe single aankomt, verklapte de drummer van Arctic Monkeys deze week dat het nieuwe album in mei zal verschijnen. Grote fan George Evans kwam Matt Helders tegen in pitabar Aslan’s Kebabs en vroeg op de man af wanneer het album uitkomt. ‘May’ was het korte antwoord. Krijgen we nog nieuwe muziek vooraleer de mannen op Best Kept Secret en Rock Werchter staan? Of maakte Helders nadien zijn zin af met ‘I have some more gravy please?’

Geen Brussels WK-lied, met dank aan Damso én Roméo Elvis


In het tv-programma Hep Taxi kreeg rapper Roméo Elvis de vraag om te reageren op de Damso-hetze. De Brusselse artiest verklapte dat hij als eerste gevraagd werd om het WK-lied te schrijven, maar hij weigerde meteen. ‘Ik was eerste keuze, omdat ik ook populair aan het worden ben in Vlaanderen, maar mij interesseerde het niet. Het is veel te veel gemediatiseerd, te mainstream. De song is niet het enige wat je moet doen, de hele campagne die erbij hoort: de clip, de posters, … Dat hoefde ik niet. Ik zie mezelf nog niet met zo’n Belgische vlag op m’n wangen of twee hoorntjes op mijn hoofd.’

David Bowie krijgt een standbeeld, met dank aan Aylesbury

https://twitter.com/aylesburyvale/status/864833419032887296?ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=https%3A%2F%2Fdamusic.be%2Ftelex%2Fdavid-bowie-krijgt-standbeeld-6890.html

De legende leeft verder. David Bowie wordt vereeuwigd in een standbeeld in het dorpje Aylesbury in Buckinghamshire in het Verenigd Koninkrijk. Zijn eerste optreden, toen nog onder de inmiddels beroemde schuilnaam Ziggy Stardust, zou daar begin jaren ’70 hebben plaatsgevonden. Op 25 maart wordt het standbeeld van Ziggy Stardust en z’n andere persona’s onthuld. In nasleep van dat nieuws werd deze week ook een online petitie gestart om de naam van het dorp te veranderen in Aylesbowie.

SMAK wordt underground concertlocatie met dank aan Subbacultcha

Het Gentse museum S.M.A.K. en Subbacultcha slaan de handen in elkaar voor een nieuwe concertreeks. Ze zullen twee keer per jaar een concert organiseren in de inkomhal van het museum, ‘een plaats voor innovatie en experiment’. De eerste editie gaat door op 25 april, dan staan de Noorse Smerz en Brusselse artieste Golin in het S.M.A.K.. Meer info vind je op de site van Subbacultcha.

Elton John’s afscheidsalbum wordt een vreemde collectie, met dank aan Logic, Lady Gaga en meer.

Om zijn pensioen met glans in te gaan, plant Elton John een tribute album uit te brengen. Twee cd’s waarvan de ene gecureerd werd door zijn songtekst schrijver Bernie Taupin en de andere door zichzelf. Op Restoration staan een hele hoop klassieke country-zangers als Willie Nelson en Kacey Musgraves. De gastenlijst van Revamp, samengesteld door Elton John, is van een heel ander kaliber. Onder andere Queen of the Stone Age, Lady Gaga, Ed Sheeran, Q Tip en Demi Lovato zullen nummers van Sir John coveren. Maar de spannendste combinatie? De plaat wordt geopend door niemand minder dan P!nk en Logic die samen “Bennie and The Jets” zullen coveren. Het album ligt op 6 april in de winkel.

Muziek tegen wapengeweld in Amerika, met dank aan Fall Out Boy

Na het zoveelste schietincident in een Amerikaanse school, wordt er op 24 maart in Washington DC een mars tegen wapengeweld gehouden. De dag voordien zal Fall Out Boy een benefietconcert geven waarvan de opbrengst naar twee anti-wapengeweld organisaties gaat. Ook G-Eazy, Bebe Rexha en Lizzo zullen van de partij zijn. De dag nadien zullen zo’n 600 manifestaties plaatsvinden tegen wapengeweld op school over heel de Verenigde Staten.

The Michelle Obama Library ontvangt gulle gift, met dank aan Vince Staples.

In ons vorige nieuwsoverzicht kon je lezen hoe rapper Vince Staples een Go Fund Me-campagne organiseerde om zijn pensioen te financieren. Hij slaagde niet in zijn opzet om 2 miljoen dollar bijeen te sparen en besloot de campagne, die eigenlijk een promo-stunt voor zijn nieuwste single was op te doeken. Het bedrag dat toen op de teller stond, zo’n 2.000 dollar, vervolledigde de rapper zelf met geld uit z’n eigen portemonnee. De totaalsom doneerde hij aan de Michelle Obama Library.

Craig Mack overleden

Op maandag overleed de rapper Craig Mack. Hij werd 46 jaar en stierf aan hartfalen. Mack was de eerste rapper die tekende bij Bad Boy Records, het label van Puff Daddy. De rapper werd in 1994 bekend met z’n hit “Flava In Ya Ear”. Op de iconische foto uit datzelfde jaar zien we Puff Daddy geflankeerd door zijn twee nieuwste aanwinsten: Notorious B.I.G. en Craig Mack, samen B.I.G. Mack. Die eerste legende stierf vorige week exact 21 jaar geleden.

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single nothing,nowhere. - "CYAN1DE" (feat. Pete Wentz)

Poppunk is al een tijdje bezig aan een heuse revival en nothing,nowhere. is zo’n een artiest die daar mee voor heeft gezorgd….
AlbumsFeatured albumsRecensies

Arctic Monkeys - The Car (★★★★½): Fonkelend in de mist

Arctic Monkeys heeft een nieuwe plaat en dat zal je geweten hebben. Sommige radiozenders rammen hun muziek de laatste tijd ongeremd door…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Arctic Monkeys komt naar Rock Werchter 2023!

Het is een mooie week voor de fans van Arctic Monkeys, want naast het feit dat aanstaande vrijdag het gloednieuwe The Car…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.