AlbumsRecensies

Haley Heynderickx – I Need to Start a Garden (★★★★½): Een tuin die bruist van leven

Eens om de zoveel tijd verschijnt er een artieste op het toneel die dankzij haar eerlijkheid ons vanaf minuut één weet te raken. Haley Heynderickx is er zo eentje. De songwriter uit het Amerikaanse Portland verwonderde ons al verschillende keren met een aantal prachtige singles. Nu de gure winter begint te dooien en de lente staat te popelen om door te breken, vond Haley Heynderickx het hoog tijd om haar debuutalbum op de wereld los te laten. Net zoals de lente is I Need to Start a Garden het begin van iets nieuws en bruist het van leven. De korte maar wondermooie plaat zou haar wel eens kunnen lanceren als één van de folkrevelaties van het moment.

I Need to Start a Garden klinkt ontzettend uitnodigend en eerlijk, maar nooit overdadig. Heynderickx geeft haar geheimen prijs en verkent uiteenlopende muzikale oorden, maar weet dit op zo’n berustende wijze uit te voeren dat we zonder grote hindernissen in haar wereld kunnen stappen. Zo begint de plaat met “No Face”, een muzikaal fragment waar we Haleys introspectieve teksten in samenspel met getokkel op haar akoestische gitaar horen. Vanaf dit fragment weet ze dankzij haar openhartigheid vlotjes de aandacht te trekken.

We zouden echter niet zo betoverd zijn door deze plaat, moest er niet meer aan de hand zijn. Als dat moeilijk te verklaren stukje magie niet aanwezig was. Gelukkig bewijst Haley Heynderickx voortdurend het tegendeel. Het eerste moment dat we werkelijk overspoeld worden door de intieme weelderigheid in haar liederen, is tijdens “The Bug Collector”. Ze zingt over hoe ze zichzelf inzet om een ander goed te voelen, maar ze vertolkt dit op een bijzondere, beeldige manier. ‘There’s a millipede / Angry on your carpet / And I must admit / He’s staring with a vengeance / And I digress / ‘Cause I must make you the perfect morning’, zingt ze met haar stem die zich in je gemoed nestelt. Het warm getokkel op de klassieke gitaar, de diepe klank van de blazers, de fonkelende en ritselende geluiden… Als een organisch geheel vormen ze de poort naar een levendige tuin op een warme zomernacht.

Hoewel we veel langer in het rustgevende, akoestische pallet van de artieste zouden kunnen vertoeven, laat ze zich op I Need to Start a Garden ook van andere kanten horen. Ze weet zich ook een weg te slaan wanneer ze naar de elektrische gitaar grijpt. Het middelpunt van de plaat, “Worth It” getuigt hiervan. In bijna acht minuten bouwt ze een kolossaal lied op waar ze van kabbelende golfjes gitaar en gefluister overschakelt naar een trein van gedachten die ze vol passie en overgave brengt. Dat ze op dit moment duchtig buiten de lijntjes kleurt, loont, want het geeft het album een flinke dosis pit zonder haar talent voor beeldspraak aan de kant te schuiven. Vervolgens weet ze op het aanstekelijke “Oom Sha La La” veel van die kenmerken te vertalen naar een lied dat minstens zo meevoerend is.

Op bepaalde vlakken doet Haley Heynderickx ons denken aan de folkmuziek van de jaren ’60 en ’70. Intiem met mooie harmonieën, fantasierijke beeldspraak en warme klanken, maar toch is er iets dat haar muziek een tijdloos karakter geeft. De drang naar variatie en geëxperimenteer doen haar hier uit ontwortelen. Zo worden de basistracks (gitaar met zang) rijkelijk aangevuld met weelderige elementen.

Dit bereikt zijn hoogtepunt op “Show You a Body”. De puurheid en eenvoud van het nummer spreken boekdelen, maar de instrumentatie schuift het geheel naar iets bijzonder intrigerend. Het nummer wisselt zachte akoestische gitaarlijnen af met glinsterende opzwellingen van piano en cello. Het doet even ontzettend hard denken aan wat Animal Collective en Vashti Bunyan deden op Prospect Hummer, maar het past ook perfect in het universum dat Heynderickx creëert.

Het hoogtepunt op I Need to Start a Garden blijft toch het magistrale “Untitled God Song”. In dit lied wijkt ze af van hoe de maatschappij God portretteert en stelt ze deze voor als een vrouw. ‘Maybe my God has big hips and big lips‘. Het nummer is het summum van Haley Heynderickx’ kunnen, een symbiose van oprechtheid, avontuur en creativiteit. Al heeft ze op het wonderlijke I Need to Start a Garden gedurende de volledige dertig minuten meer dan voldoende bewezen wat voor een natuurtalent ze is. We zien alleen maar een rooskleurige toekomst in de tuin van Haley Heynderickx.

Related posts
Uitgelicht

De 101 beste singles van 2018

Jaarlijks schrijven we meer dan honderd artikels over bands die nieuwe singles uitbrengen. De ene al wat beter dan de andere, maar…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Haley Heynderickx - "Worth It"

Het ziet er steeds meer naar uit dat de Amerikaanse Haley Heynderickx wel eens dé folkrevelatie van 2018 zou kunnen worden. Een…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Haley Heynderickx - "Untitled God Song"

Bewonderaars van dromerige folk weten alvast welke naam ze in 2018 moeten onthouden. Haley Heynderickx is een songwriter uit Portland die met…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.