Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Submotion Orchestra – “Variations”

Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Submotion Orchestra – “Variations”

Het Britse zevental Submotion Orchestra zorgt in het uitbrengen van hun releases al voor evenveel regelmaat als in de muziek die ze eruit voortbrengen. Na het twee jaar oude Colour Theory is het opnieuw tijd voor het volgende album, dat gedoopt zal worden als Kites, en uitkomt op 9 maart. De voorproevers “Prism” en “Kites” konden ons al een idee geven waar ze ons ditmaal met zouden verrassen, en nu kunnen we met het derde nummer “Variations” hier op voortbouwen.

Waar Submotion Orchestra bekend voor staat, kunnen we in dit nummer opnieuw horen, maar dan net op een andere manier: De combinatie van zeer uiteenlopende stijlen die al van bij de oprichting van de band een belangrijk kenmerk vormen. Bij het laatste nummer lijkt het alsof ze het evenwicht hebben verschoven. Waar vroeger de invloed van dub een prominentere rol speelde, wordt dit nu opgevangen door ambient electronica. Dit heeft het gevolg dat “Variations” veel gemoedelijker en rustgevender aanvoelt dan de andere uitgebrachte nummers. Ook jazz blijft niet langer op de achtergrond, maar neemt een trotste stap naar voor en laat vooral van zich horen in de vorm van een levendige jazzpiano. Strijkers en exotisch klinkende percussie vervoegen dit eclectische nummer, en slagen erin de harmonie te bewaren en tegelijk nieuwigheden toe te voegen.

Submotion Orchestra behoudt met de laatste release de eigenheid van de band, maar lijkt toch vernieuwend te willen blijven. Ze zijn steeds op zoek naar nieuwe evenwichten tussen verschillende genres als jazz, elektronica, dub en ambient, en weten hier ons telkens opnieuw te verrassen. Bij “Variations” koos de band voor een grotere invloed van jazz en worden klassieke instrumenten zoals piano en viool gebruikt, die mede zorgen voor de rust en balans die het nummer kenmerkt.

Facebook / Twitter / Website

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.