AlbumsRecensies

De Jeugd van Tegenwoordig- Luek (★★★★): Wajoow, kijk ze daar, kijk die Jeugd!

AlbumsRecensies

De Jeugd van Tegenwoordig- Luek (★★★★): Wajoow, kijk ze daar, kijk die Jeugd!

De Jeugd van Tegenwoordig is terug van weggeweest! Net wanneer de meesten zich al hadden neergelegd bij de heerschappij van Lil Kleine, Boef en consorten, komt De Jeugd met een nieuwe plaat op de proppen. Het was alweer drie jaar geleden dat hun vorig album Manon verscheen, maar vergeten waren we ze allerminst. Zo zijn ze helemaal terug met Leuk, de zesde langspeelplaat van het zootje ongeregeld.

Het concept is nog steeds hetzelfde. Rappers Willie Wartaal, Vieze Fur en Faberyayo zorgen voor de al dan niet vuilgebekte teksten. Producer Bas Bron voorziet de heren dan weer van de fijnste beats. Helemaal hetzelfde zijn ze natuurlijk niet gebleven, maar in grote lijnen blijven ze wel trouw aan de sound die we van hen gewoon zijn. Toch vallen er een aantal veranderingen op.

Eind 2017 kregen we al het eerste voorproefje van de plaat te horen en dat smaakte naar meer. “Gemist” was een typisch DJVT-nummer. Uptempo beats, harde bassen en rauwe strofen. Na hun pauze van een kleine drie jaar had het viertal elkaar gemist, én of wij hen ook gemist hebben. ‘Geile beer, geile flikker, ouwe pik, ouwe pijp, ‘k heb je gemist, als een bitch’. De Jeugd is back in town en de verwachtingen voor dit album waren dan ook hooggespannen. Gelukkig is het trio er ook in geslaagd om die verwachtingen grotendeels in te lossen.

Jammer genoeg komt het album wel ietwat traagjes op gang met het nummer “Makkelijk (voor ons)”. Op de achtergrond horen we een locomotief die zich op gang probeert te trekken. Net als die stoomlocomotief moet ook het album eerst wat op stoom komen alvorens echt te ontploffen. Pas bij het derde nummer lijken we echt vertrokken te zijn, hoewel het nog geen tijd is voor een eerste feestje. “Schietlood” is hoe dan ook wel een van de sterkhouders van het album. De beats mogen dan wel erg zwaarmoedig klinken, toch sluiten ze perfect aan bij de strofen van het trio. Op “Torpedo” ontbinden de drie voor het eerst hun duivels. De Jeugd gaat hard als een torpedo en dat wordt gesmaakt. Hier is het vooral producer Bas Bron die de show steelt door dit nummer fantastisch te producen.

Met “Wittewijnmuziek” is het opnieuw tijd om wat gas terug te nemen, dat kan ook moeilijk anders met zo’n titel. Op “Dit Was nooit mijn leven” rappen de boys over hun vroegere leventje en over hoe ze er nu voorstaan. Willie Wartaal noemt zichzelf ‘die boy van de chocolade uit Kinder’ en gaat shoppen bij Primark. Willie had het naar eigen zeggen vroeger allemaal veel beter voor elkaar. Maar teruggaan naar vroeger zit er natuurlijk niet in. Hierna volgt de titeltrack van het album. Op “Leuk” gaat het allemaal terug wat sneller en de sfeer is direct terug. Je mondhoeken gaan spontaan naar omhoog bij het horen van dit nummer, zeker weten. Wat volgt is “Kijk Ze Daar”; een soort van verlengde outro van “Leuk” maar dan een stukje trager.

Het hoge tempo wordt aangehouden op “Gemist” maar wordt dan snel weer omlaaggehaald voor “Hoe”. De Jeugd heeft het over hun nieuwe start die ze genomen hebben en die nieuwe start is ook duidelijk terug te horen. Zowel op dit nummer als op het volledige album. Het hoeft niet meer altijd snoeihard te gaan, soms wordt er al eens wat meer stilgestaan bij het verleden en gemijmerd over de toekomst. Het is een kant van DJVT die we nog niet eerder hadden ontdekt, maar die wel heel lekker klinkt. “Twee Xannies En Een Slagromerino” en “Saved By The Bell” gaan verder op dat elan. Afsluiten doen we met “Cécémel” waarop we aan het einde van het nummer als toetje nog een erg humoristische discussie tussen twee personen te horen krijgen over wat Belgen nu precies tegen chocolademelk zeggen. Ook hun gevoel voor humor zijn de jongens duidelijk nog niet verloren.

De Jeugd Van Tegenwoordig is anno 2018 niet meer dezelfde als die van pakweg tien jaar geleden, maar ze staan er wel nog steeds. Ze proberen zichzelf steeds te herontdekken en blijven alleszins niet teren op successen uit het verleden. Dit album duidt op heel wat durf, lef en creativiteit en is zeker een geslaagd experiment. Leuk brengt eindelijk nog eens een frisse wind in de Nederlandstalige hiphopscene en dat kunnen we alleen maar toejuichen. De Jeugd heeft zijn 4 sterren dik verdiend en het is uitkijken naar de start van hun Belgische tournee. Ze stellen hun nieuwe album onder meer voor in Gent, Kortrijk, Hasselt en Leuven. Goed nieuws, er zijn nog tickets! Twijfel dus niet te lang als je fan bent van de betere Nederlandstalige hiphop. Anders word je misschien nog opgezadeld met een ticket voor ene Lil Kleine of Boef…

Website / Twitter / Instagram

Related posts
InstagramLiveRecensies

Paaspop 2024 (Festivaldag 3): Een paaseitje te pellen hebben!

Dag drie: de paashaas was langs geweest en om en bij de dertigduizend bezoekers dompelden zich opnieuw onder in een bad vol…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Warhaus, De Jeugd van Tegenwoordig en Anna Calvi naar Cactusfestival 2024!

Cactusfestival 2024 is bijna zo goed als uitverkocht. Om die laatste tickets ook over de toonbank te laten gaan, vuurt de organisatie…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Editors, De Jeugd Van Tegenwoordig, Froukje en meer naar Paaspop 2024

Het Nederlandse Schijndel mag zich weer klaarmaken voor een van de gekste festivaldriedaagses van de lage landen. Paaspop heeft zich door de…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.