Albums, Recensies

JTOTHEC – Somebody Had To Make This Record (★★★★): pretentieloze fun(k)

Somebody had to make this record. Klinkt een tikkeltje pretentieus, vind je niet? Dat is het allesbehalve. JTOTHEC is puur amusement en heeft vooral als doel je een goed gevoel te bezorgen. Daar slaagt hij wonderwel in.

‘J to the C, funk soul brotha’: Dat staat te lezen in mans Twitter bio. Maar vergis je niet, die JC staat gewoon voor Jonas Casier, geboren en getogen in de West-Vlaanders. De naam doet misschien geen belletje rinkelen, maar hij werkte al samen met onder meer DJ Grazzhoppa, het Brussels Philharmonic Orchestra en Brihang. Na jarenlang proeven van wat de muziekwereld allemaal te bieden heeft, was het wel eens tijd voor een eigen debuutalbum. En zo geschiedde.

Somebody Had To Make This Record heet dat album dus, en het bewijst overduidelijk: ‘funk soul brotha’ is zeker niet gelogen. JC is schatplichtig aan grootheden als Prince en James Brown, maar hij is vooral zijn vrolijke zelve. Dat hóór je: de levensvreugde spat ervan af, de plaat is doorspekt met humor. Dit is hoe een glimlach zou klinken als je die op plaat wil vatten. Het is dan ook moeilijk om niet vrolijk te worden van nummers als “Talking Backwards”.

Naast levensvreugde en humor, is de liefde voor muziek de verbindende factor van het album. En dan hebben we het niet over Natalia die Josje covert of zo, maar over tal van instrumenten, de nodige experimenteerdrang én het talent om dat alles tot een mooi geheel samen te ballen. Van moddervette funk (“Git You Sucka”) gaat het naar een poppy love song (“Love Can Do That”) en een ferme ballad (“Stop The Time”). Creatieve duizendpoot JC laat zich niet in één hokje plaatsen en komt daar ook makkelijk mee weg. Ja, zelfs met de keelzang in “Have You Lost Your Mind”. Het enige nadeel is dat de plaat er misschien wat vaart door mist, maar het zijn wel stuk voor stuk hoogst genietbare nummers.

“You Gotta Believe In You” (8 minuten lang!) is echter het hoogtepunt van dit album. Het is de perfecte synthese van waar JTOTHEC voor staat: lekker funky, positieve vibes, vleugje humor en uiterst dansbaar. Zelfs de meest aritmische beer móét hier een dansje op placeren, of dat nu in de woonkamer of een concertzaal is. Als JTOTHEC – live vergezeld door Peter Lesage, Jeffrey Jefferson en DJ SNS – dezelfde energie kan overbrengen op een podium, levert dit gegarandeerd een fenomenaal feestje op. Zo eentje waar je nog dagen van loopt te glunderen. En laat dat nu net de bedoeling zijn.

Wij zijn alvast blij dat deze plaat gemaakt is. Funk, soul, levensvreugde, humor en nog veel meer in één mooi geheel, dat is precies wat wij nodig hadden om vrolijk van te worden. Merci, JTOTHEC.

Facebook / Twitter / Instagram

 

15 februari 2018

About Author

Miguel Devriese


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief