Live, Recensies

Khalid @ Ancienne Belgique (AB): geen gewone Amerikaanse tiener!

Als je als popliefhebber nog nooit van Khalid hebt gehoord, dan heb je het afgelopen jaar onder een steen geleefd. De Amerikaanse zanger is nog maar een prille twintiger, maar verkent momenteel alle hoeken van de wereld. Zijn eerste album American Teen was een bescheiden succesje en leverde hem een Grammy-nominatie op. Zijn grootste hit in België scoorde hij met Marshmello, “Silence” scoorde zelfs platina. In oktober stond het jonge fenomeen nog in de Lotto Arena als voorprogramma van Lorde, maar helemaal overtuigd waren we toen nog niet. In een uitverkochte AB mocht hij zich daarom nog eens bewijzen…

Liv Dawson is jong, uit Londen en maakt leuke popliedjes. Sinds 2016 is het popsterretje onder contract bij Method Records, het recordlabel van Disclusure, en onder hun vleugels bracht ze al elf liedjes in twee jaar tijd uit. De radio of het grote publiek kon ze er niet mee veroveren en dat kan komen doordat haar liedjes ietwat te veel op elkaar lijken en duidelijk beïnvloed zijn door de sound van charttoppers. In de AB mocht ze voor een redelijk volgelopen zaal haar werk voorstellen, maar kon ze op een eerder beperkt enthousiasme bij het publiek rekenen. Ze ijsbeerde van de ene kant naar de andere en zong haar nummers perfecter dan perfect. Haar 25-minuten lange set was aanvaardbaar, maar meer dan dat ook weer niet.

Net voor aanvang van de show werd al duidelijk dat de eerste Belgische solo-show van Khalid een speciale ging worden. Een van zijn danseressen kwam het podium op en vertelde dat Khalid vandaag 20 werd en dat dat natuurlijk gevierd moest worden tijdens de show. Sommige fans stonden al uren aan te schuiven om op deze speciale dag ‘front row’ te staan. Om iets na negen mocht “American Teen” het verjaardagsfeestje openen en deed dat uitstekend. Een uitverkochte AB ging voor het eerst uit zijn dak en feestte meteen verder op “Let’s Go” en “Another Sad Love Song”.

Er zat een aardig tempo in het begin en voor je het wist zat je al aan het vierde highlight van de set: “8teen”. Het nummer is live minstens even leuk als op de plaat en zorgde voor heel wat blije gezichten. Ook “Saved”, de eerste single die Khalid ooit schreef, hield het tempo hoog en werd massaal meegezongen. Na een zeer sterk begin, kwam hetgeen waarvoor we gevreesd hadden: de set kwam in een serieus dipje terecht. “Hopeless” werd akoestisch gebracht en toonde dat Khalid zijn stem goed onder controle heeft, maar daarna verloor hij ons meer en meer. Tijdens “Therapy” en “Cold Blooded” zong het publiek ook veel minder mee en leken de aanwezigen, van de hardcore fans afgezien, lichtjes verveeld. Met “Shot Down” en “Coaster” kwam er geen verbetering en bereikte het energielevel een dieptepunt.

We moesten tot “Keep Me” wachten tot de sfeer stilaan terug beter werd. De twee danseressen mochten na hun pauze terug het podium op en zorgden ervoor dat het publiek weer helemaal in de sfeer van een popconcert terecht kwam. Khalid’s grootste hit in België, zijn samenwerking met Marshmello “Silence”, volgde even later en zorgde ervoor dat iedereen terug helemaal wakker was. “Location” mocht de show voor de bisronde afsluiten en werd ook weer massaal meegezongen. De bis startte met de saaie Calvin Harris-samenwerking “Rollin” en kon echt niet overtuigen… Gelukkig waren we dit faux-pas al snel vergeten toen Khalid’s crew hem voor zijn verjaardag verraste met gigantische ballonnen en een taart. Het verjaardagsfeest werd daarna afgesloten door “Young, Dumb & Broke”. Het publiek gaf werkelijk alles en maakte er een gigantisch feest van.

Khalid kampte in de AB met de typische problemen van een opkomende popster. Hij startte en eindigde sterk, maar liet in het midden heel wat steken vallen. Met één plaat is het ook wat moeilijk om een show van iets meer dan een uur te geven, maar dat valt snel op te lossen door bijvoorbeeld een gekend liedje te coveren. Khalid moet zich echter geen zorgen maken, want we hebben het gevoel dat hij met meer materiaal volledig kan overtuigen. De Amerikaanse zanger werd in de AB al gevierd als een levende legende, maar wij houden het momenteel nog op een bescheiden ‘popidool’. Khalid staat komende zomer op Rock  Werchter en we hopen dat hij vooral die energieke en speelse Khalid laat zien, die we in het begin en op het einde van de show zagen!

Setlist:

American Teen
Let’s Go
Another Sad Love Song
8Teen
Saved
Hopeless
Therapy
Cold Blooded
Shot Down
Coaster
Angels
Keep Me
Winter
Silence
Location

Bis:

Rollin
Young, Dumb & Broke

12 februari 2018

About Author

Maxim Meyer-Horn


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief