Nieuwe singles

Gluren bij de buren: De beste Nederlandse en Duitse nieuwkomers volgens The Daily Indie en The Postie

Nieuwe singles

Gluren bij de buren: De beste Nederlandse en Duitse nieuwkomers volgens The Daily Indie en The Postie

Soms dan is het eens nodig om over de landsgrenzen heen te gaan. Muzikaal denken we dan spontaan aan de Verenigde Staten of het Verenigd Koninkrijk, maar er is nog veel meer te ontdekken. Zo hoef je niet al te ver te gaan om heel leuke band te ontdekken. Vandaar dat The Daily Indie op het idee kwam om samen met ons en de Duitse site The Postie eens te gaan kijken wat er precies leeft in dat land op vlak van muziek. Wij kregen vijf Nederlandse tips, vijf Duitse en gaven zelf ook vijf tips voor hen. Benieuwd? Lees dan vooral verder!

Nederlandse tips door The Daily Indie:

Korfbal

Het lijkt wel alsof Nederland plotseling vol zit met jonge artiesten die plezier maken met een instrument dat hopeloos uit de mode lijkt. Vergis je niet door hun aanstekelijke enthousiasme: deze nieuwe generatie neemt hun gitaarmuziek uiterst serieus. Wie weet heb je al gehoord van de Amsterdamse superster in spe Pip Blom, maar de meest interessante projecten bevinden zich in werkelijkheid buiten de Nederlandse hoofdstad. In de omgeving van het Friese stadje Dokkum, bijvoorbeeld. Korfbal is een band die gebouwd is rond Jaap van de Velde van Yuko Yuko en The Homesick, Leon Harms van Vox von Braun en Creepy Karpis-leden Marnix Visscher en Jesper Vos. Vorig jaar brachten ze hun debuut-EP Hitkrant uit, waarop vier scherpe en slimme songs stonden die ongelofelijk onweerstaanbaar waren. Dit jaar belooft meer materiaal te herbergen van deze combinatie van de beste B-sides van Arctic Monkeys en de keiharde post-punk van Thee Oh Sees.

Pitou

Who run the world? Girls! Althans, in de Nederlandse muziekindustrie is dat in toenemende mate zo. Vorig jaar maakten we al kennis met het minimalisme van Luwten en de popsterpotentie van Naaz, dit jaar zouden we zomaar getuige kunnen zijn van de doorbraak van Pitou Nicolaes. Ze is pas 23, maar ze studeerde al af aan het Amsterdamse Conservatorium en bezit een achtergrond in de klassieke muziek. Dat hoor je ook wel in haar hemelse liedjes, die ook doen denken aan de meest mysterieuze melodieën van Laura Marling. Op haar gevierde en prachtig gearrangeerde leadsingle “Problems” breekt Pitou je hart enkel door te zingen over (verloren) liefde. Hoe mooi de instrumentatie ook is, steelt Pitou’s stem het vaakst de show. Niet zo gek, want ze zong in het Nationaal Kinderkoor en voerde Bachs Matthäus-Passion al uit. Je kunt proberen niet te huilen bij Pitou’s persoonlijke composities, maar of je daarin zult slagen blijft de grote vraag.

EUT

Nostalgie voor de jaren negentig is absoluut niets nieuws, maar met dank aan het Amsterdamse vijftal EUT klinkt dat fenomeen weer zo fris en fruitig als Damon Albarn eruit zag toen Blur voor het eerst de Britse muziekwereld op z’n kop zette. De verslavende single “Supplies”, over het verstoppen van je drugs op donkere plekjes, zorgde er al snel voor dat EUT een van de publiekslievelingen werd bij de Popronde, Nederlands grote reizende festival voor nieuw talent. Deze schoolgenoten worden geleid door de charismatische frontvrouw Megan de Klerk en maken een van de meest aanstekelijke genre-mixes die de afgelopen jaren op de Nederlandse podia te horen was. Hun collage-achtige knutselwerk past perfect in de gekke fase waar popmuziek op dit moment doorheen gaat met dank aan St. Vincent, Lorde en consorten. Met iedere single en iedere show lijkt EUT meer voorbestemd voor soortgelijk sterrendom.

Arp Frique

Het lijkt gek (en misschien is het dat ook wel), maar de Nederlandse polders zijn de afgelopen jaren een goede voedingsbodem gebleken voor tropische tracks die de temperaturen meteen doen stijgen. Het Nederlands-Turkse psych-collectief Altın Gün en de toepasselijk getitelde Mauskovic Dance Band zijn momenteel de meest prominente acts in hun categorie, maar het Rotterdamse Arp Frique is een van de meest veelbelovende dansvloervullers. Het project wordt geleid door creatieveling en festivalorganisator Niels Nieuwborg, die een kleurrijk collectief van collega’s bij elkaar heeft gebracht om zijn lof voor Surinaamse en Kaapverdische muziek om te zetten in iets luisterbaars. In een boogie wonderland tussen Arp-synthesizers en stuwende afrobeat heeft Arp Frique een manier gecreëerd om de grenzen van muzikale genres compleet uit te wissen. Vorig jaar bracht de band zijn eerste EP Nos Magia uit via het gewaardeerde label Rush Hour. Met het oog op hun roster en de special guests die Nieuborg steevast mee op tour neemt, dragen de shows van Arp Frique een honderd procent dansgarantie met zich mee.

Charlie & The Lesbians

Voor een land bijna net zo klein als België is, herbergt Nederland een verrassende variëteit aan soorten en stijlen muziek. Muziek maken leuk? Nee, een aantal acts uit het noordelijke deel van de lage landen houdt zich liever bezig met de diepe dalen van het leven. De meest brute en brutale band van het moment is Eindhovens antwoord op The Stooges en Sex Pistols: Charlie & The Lesbians. Deze primitieve punkers worden geleid door de enige echte Charlie Hoeben, schoenenverkoper bij dag, maniakale mad man bij nacht. Holbewoner Hoeben leidt een nihilistische satanskaravaan, die tot de tanden bewapend is met duivelse liederen over de dood en aanverwante artikelen. Vanzelfsprekend laat dit vastberaden viertal iedere zaal waar het speel net wat minder mooi achter dan het was voor Charlie & The Lesbians er huishielden.

Duitse tips volgens The Postie:

LIA LIA

De Berlijnse artiest LIA LIA is cool, kalm en maakt de meest verslavende urban die je je kunt voorstellen. Ze heeft de afgelopen jaren tijd doorgebracht in metropolen als Shanghai, Buenos Aires, Santiago en Keulen en dat hoor je. Haar vocalen zijn ontspannen, maar nummers als Olymp en Kids kennen ook door K-Pop geïnspireerde beats. LIA LIA maakt liedjes voor een generatie die wordt geplaagd door allerlei angsten en verslaving aan videospelletjes, al blijft ze daarin altijd dicht bij zichzelf. LIA LIA is intiem, maar schrikt geen moment af.

Search Yiu

Muziek die geïnspireerd is door de jaren tachtig en negentig, die horen we al een tijdje. Maar muziek gebaseerd op de zeroes? Dat móet wel nieuw zijn! De Berlijnse Search Yiu aka Sören Hochberg is een singer-songwriter die donkere R&B maakt. Zijn unieke sound werd geboren in een flat die hij deelde met de heren van Drangsal, maar het was nooit de bedoeling dat de muziek voor altijd in dat appartement zou blijven hangen. Inmiddels heeft Search Yiu dan ook samengewerkt met talentvolle producers als BLVTH en Silkersoft, die recentelijk geprezen werd door niemand minder dan Ryan Hemsworth. Hochberg heeft een solide sound, al kent zijn nieuwe single veel verschillende lagen: God Complex is een nummer dat op zoek gaat naar antwoorden op onzekerheid. Toch weerhoudt dergelijke duisternis Search Yiu er nooit van vooral aanstekelijke muziek te maken.

FIBEL

FIBEL is een Duits woord voor het soort boeken dat je op de basisschool leest, maar de muziek van dit collectief heeft daar niets van weg. Het voelt alsof FIBEL zijn eerste stappen in de muziekwereld een paar decennia geleden al zette. Het viertal uit Mannheim maakt namelijk post-wave die rechtstreeks uit de jaren tachtig lijkt te komen. FIBEL neemt je mee op een oprechte reis naar het land van melancholie, waar geen plaats is voor oppervlakkigheid, zelfbedrog of misnoegen. De teksten van het kwartet zijn recht voor zijn raap en passen daardoor perfect bij het rauwe gitaargeluid dat FIBEL voortbrengt. Dat alle lyrics in het Duits zijn, draagt slechts bij aan de authenticiteit van deze belofte. Vorig jaar speelde FIBEL al een explosieve en uitverkochte liveshow op het prestigieuze showcasefestival Reeperbahn. Voor dit jaar staat al een grote show op Maifeld Derby in thuisstad Mannheim op de kalender, al wordt die vast snel aangevuld met meer concerten en meer nieuwe muziek.

Der Ringer

Het geluid van Der Ringer is het geluid van de toekomst. Waarom? Nou, heb jij al eerder van indie met autotune gehoord? Dat is precies waaruit het DNA van deze band uit Hamburg bestaat. Jonas en David Schachtschneider, Jakob Hersch, Jannick Schneider en Benito Pflüger bevonden zich vorig jaar al op de radar van veel muziekliefhebbers, maar horen ook thuis tussen de talenten van vandaag. Hun songwriting is zo introspectief en zelfdestructief dat Ian Curtis vast fan was geweest van deze Duitsers. Geen fan van de Duitse taal? Geniet dan gewoon van de experimentele mix van rap, trap, new wave en indie. En die autotune? Die brengt Der Ringer naar een heel nieuw level! Het klinkt bijna alsof ze een nieuw instrument hebben uitgevonden dat perfect bij hun stijl past. Der Ringer maakt alle genre-gerelateerde clichés die je kent met de grond gelijk.

RIKAS

RIKAS bestaat uit vier jonge honden uit Stuttgart, een stad die niet bepaald bekend staat om zijn witte zandstranden. Toch maakt RIKAS zonnige indiepop en levert de band het ene zomeranthem na het andere. Ze hebben al in heel Europa getourd en hun Californische jangle-pop naar de straten van menig stad gebracht. Niet dat RIKAS alleen lief kan lachen, hoor: hun songwriting gaat soms dieper dan je denkt. Nummers gaan over eenzaamheid en de vergetelheid, al weten ze altijd een glimlach op je gezicht te toveren. Dus grijp je foutste Hawaii-shirt uit de kast en koop bij de bar de zoetste cocktail die ze hebben! Pas dan ben je helemaal klaar voor RIKAS. De band speelde kort geleden al in Amsterdam en heeft een contract getekend bij een van de grootste boekingskantoren van Duitsland. Kortom, de toekomst ziet er al net zo zonnig uit als hun geluid.

Onze eigen Belgische tips kan je vinden op The Daily Indie en The Postie, ga en ontdek wat buitenlands bloggeweld!

3518 posts

About author
Ook bekend als "Den Beir", oprichter van de site, leidt alles in goeie banen en schrijft ook wel eens iets.
Articles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.