AlbumsRecensies

SiR – November (★★★½): ongecompliceerde, dromerige R&B

AlbumsRecensies

SiR – November (★★★½): ongecompliceerde, dromerige R&B

Ongeveer een jaar nadat hij tekende bij het label Top Dawg Entertainment, brengt singer-songwriter SiR zijn album November uit. November is de opvolger van SiR’s debuutproject Seven Sundays (2014), en EP’s Her (2016) en Her Too (2017). Op het eerste gezicht een ietwat rare titelkeuze, aangezien we ondertussen een dikke twee maanden verder zijn, maar de sfeer die zijn muziek uitdraagt, brengt wel enige opheldering. 

Zijn nummer passen perfect bij een gezellige, regenachtige herfstavond of dat is toch wat SiR, de artiestennaam van de Amerikaanse Darryl Farris, ons in de eerste helft van het album wil doen geloven. De plaat begint met “Gone”, een korte inleiding waarin we ‘K’ ontmoeten, een stewardess die ons zal begeleiden op de muzikale reis die November is. Die reis begint aangenaam rustig en we maken ons dan ook klaar voor een vlucht zonder veel turbulentie en een probleemloze landing.

Het derde nummer op de plaat, “Something Foreign”, springt eruit door de melancholische piano-melodie en de feature van ScHoolboy Q. Die laatste herinnert ons er aan dat hij meer kan dan knallen op harde, up-tempo nummers. Door het energielevel een paar niveau’s te laten zakken, ontstaat er een mooie synergie tussen de zachte SiR en ruwere labelgenoot Q.

“Something New” is de thematische tegenhanger van “Something Foreign”. Waar het in “Something Foreign” ging over materialistische bezittingen, zingt SiR hier over een betekenisvolle connectie tussen twee personen. Voeg daar vocals van zangeres Etta Bond en enkele live instrumentals bij en het resultaat is een lekker traag jazzy nummertje.

Met “D’Evils” wanen we ons even op een old-school reggae feestje, met dank aan de sample “One Spliff a Day” van 80’s reggae artiest Billy Boyo. Tot onze verrassing – en wat een zonde – krijgen we op “I know” een zwaar ge-autotunede SiR te horen. Het is altijd leuk als er gespeeld wordt met verschillende melodieën en stemgeluiden, maar de autotune doet SiR’s stem toch vooral oneer aan. Net als de voorgaande nummers is dit een eerder korte song die beperkt is qua tekst. Toch begint het langzaam duidelijk te worden dat de vlucht misschien wel meer verrassingen voor ons in petto heeft dan eerst gedacht.

Op November bezingt SiR de liefde in al zijn facetten; oppervlakkig, diepgaand, gelukzalig, dysfunctioneel. “Never Home” is een soort interlude waarop de luisteraar getuige is van de problemen die het artiestenbestaan meebrengt voor een relatie. In een reeks voicemails krijgen we ook het standpunt van zijn partner te horen, maar SiR lijkt afstandelijk te blijven en ook de beat verraadt niet veel emotie. Naar het einde van het album toe lijkt hij echter tot inkeer te komen. ‘So until I have your love, there’s no surrender, no retreat. I’m never givin’ up until I sweep you off your feet’, zingt SiR op “War” en die vibe blijft hij aanhouden op de resterende nummers. 

SiR brengt R&B die zowel hedendaags als old-school aanvoelt. Daardoor heeft hij misschien wel het potentieel om op termijn de mannelijke tegenhanger te worden van Top Dawg Entertainment’s soul queen SZA. Een samenwerking tussen de twee zou alvast niet misstaan op deze plaat. In tegenstelling tot SZA levert hij echter geen 100% coherente plaat af en hebben we het gevoel dat het concept in het midden wat begint in te zakken.

SiR’s muziek valt niet echt onder te brengen in een genre; het is een mix van R&B, hiphop, neo soul en jazz. Dat wil echter niet zeggen dat er geen lijn in te vinden is. November bestaat uit ongecompliceerde, chilled out nummers die met simplistische teksten en welgemikte instrumentals een heel dromerige sfeer weten te scheppen. Het hoofddoel van SiR’s reis is niet zozeer de bestemming, als wel de route daarnaartoe. De vraag blijft of hij onderweg zijn eigen stijl gevonden heeft. In het midden van de reis zouden we volmondig “ja” hebben gezegd, maar op het einde blijven we toch met enige twijfels achter. 

Related posts
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Ehla - "Magique"

Series zijn in het verleden al meermaals een uitstekende bron gebleken om nieuwe muziek te ontdekken en zo verscheen Ehla plots op…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Saint Levant & Playyard - “I Guess”

Geboren in Jeruzalem, zoon van een Palestijns-Servische vader en een Frans-Algerijnse moeder, het is geen wonder dat Marwan Abdelhamid een echte kameleon…
Nieuwe singles

Nieuwe single Willie J Healey - "Sure Feels Good"

Heb je je ooit afgevraagd hoeveel druiven de gemiddelde Brit in zijn mond kan vangen? Wel, in de muziekvideo voor de nieuwe…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.