Features, Interviews

Interview Charlotte Cardin: “Elke dag op de barricades voor mijn eigen nummers”

Ze trad op voor miljoenen televisiekijkers. Haar videoclips worden miljoenen keren bekeken. Ze tourde met the artist formerly known as Chet Faker. En in haar thuisland Canada kan ze nauwelijks over straat lopen. Maar hier is ze voorlopig nog een nobele onbekende. Het zou dus zomaar een aartsmoeilijke vraag uit De Slimste Mens Ter Wereld kunnen zijn: wat weet je over Charlotte Cardin? Weet je, we vroegen het haar gewoon zelf.

Je bent heel populair in Franstalig Canada. Veel heeft natuurlijk te maken met La Voix. In 2013 was je één van de finalisten.

 “Dat was – en is nog steeds – inderdaad gek. La Voix trekt zo’n drie miljoen kijkers, da’s zowat de helft van Québec. Dus dan word je sowieso herkend op straat, en geeft je dat een bepaalde naam. Wat voor alle duidelijkheid geweldig is. Het ligt nu toch al een aantal jaar achter me, maar ik word nog steeds herkend. Zeker omdat ik vorig jaar als gast op de show mijn eigen nummers mocht spelen.”

En toch lijkt het niet alsof het de bedoeling was.

“Het was inderdaad eerder toevallig. Ik was net ervoor beginnen schrijven aan eigen nummers, en had me eerder voor de lol ingeschreven. Een persoonlijke uitdaging, om wat ervaring op te doen. Het was in ieder geval een heel leuke ervaring – misschien net omdat ik er niéts van verwachtte.”

Het legt de lat natuurlijk wel meteen torenhoog.

“Ja, maar da’s niet erg. Ik wou wel dat … Weet je, mensen blijven je op één of andere manier beoordelen op basis van dat programma. Ze kennen je alleen maar van op televisie, en hebben meteen een soort beeld van je. Daarom wou ik absoluut zeker zijn voor ik naar buiten kwam.”

Heeft je eigen muziek daarom zo lang op zich laten wachten?

“Mmhhmm. Ik moest voor mezelf uitmaken wat ik precies wou. Geen grootse show, maar intiemere muziek. Ik schrijf de meeste nummers ook op mijn piano. Grappig genoeg bijna altijd een ballad. En dan trekken we de studio in om wat laagjes toe te voegen. Een beetje soul, een beetje jazz, een beetje triphop. Maar nog steeds met dat ballad-onderlaagje.”

Je zingt zowel in het Engels als in het Frans. Het valt wel op dat je in het Engels meer vloekt.

“Ja, dat klopt (lacht). Ik schrijf ook vaker in het Engels, terwijl Frans mijn moedertaal is. Die taal staat iets verder van me af. En daardoor is het iets meer straight forward. Als ik in het Frans schrijf, overdenk ik elke zin tot in het oneindige.”

Er staat al een EP online. Zijn er ook plannen voor een eerste album?

“Ja, we zitten wel vaak in de studio. Ik heb in ieder geval een hoop nummers. Sommige zijn al opgenomen, andere zijn nog altijd demo’s. En nog eens andere zitten voorlopig nog gewoon in mijn hoofd. We hebben geen haast. Het album komt er sowieso, maar pas als we helemaal tevreden zijn.”

Hoe weet je wanneer een nummer áf is, wanneer het de wereld in mag?

“Je voelt dat gewoon. Op een gegeven moment wist ik dat ik deze nummers live zou kunnen spelen zonder ze ooit beu te worden, zonder me er voor te schamen. Dat vergeten sommige mensen af en toe. Het is heel fijn om een nummer de wereld in te sturen, maar je moet het ook nog overtuigend kunnen brengen. Er elke dag voor vechten om het zo goed mogelijk onder de aandacht te brengen. Als ik het niet honderd procent zou voelen, dan zou ik ze ook niet kunnen verdedigen.”

“Het is wel soms wel angstaanjagend om los te laten waar je al zo lang aan werkt. Maar ’t Is ook enorm spannend.”

Charlotte Cardin speelt op 7 maart in de AB Club in Brussel. De EP’s Big Boy en Main Girl vind je op Spotify & iTunes.

16 december 2017

About Author

Sven Sabbe


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief