AlbumsRecensies

Roselien – I Had A Dream (★★★): Norah Jones maar dan met meer edge

Roselien Tobbackx, of kortweg Roselien, is al van jongs af aan gebeten door muziek. In 2013 koos Lefto haar als zijn kandidaat voor De Nieuwe Lichting en schopte ze het tot in de finale. Sindsdien heeft ze niet meer stilgezeten. In 2014 bracht ze haar eerste EP Truth uit en speelde ze in het voorprogramma van o.a. Gregory Porter, Meshell Ndegeocello, Luka Bloom en Anthony Joseph. Haar EP I Had A Dream bewijst dan ook waarom de ex-bassist van Prince, Meshell Ndegeocello, haar meenam naar Antwerpen, Rotterdam en London.

De Leuvense laat zich niet graag in een hokje plaatsen, maar schuift haar liefde voor alles wat jazz en soul is niet onder stoelen of banken. Deze stijlen zijn dan ook in al hun vormen terug te vinden op haar plaat. De opener “I Had A Dream” begint traag en sensueel en verhoogt dan langzaam het tempo. Haar stem klinkt warm, diep en krachtig. Je kan het gerust vergelijken met een Erykah Badu of Norah Jones, maar dan met net iets meer edge.

In “He’s Fearless” en “Cry” toont Roselien zichzelf ook van een iets meer fearless kant en schuwt ze het experimentele niet. De capricieuze jazz klinkt lichtjes opgehitst en weet haar lyrics perfect te vertolken. In “He’s Fearless” hoor je ook sterk de invloed van oude meesters als Ella Fitzgerald en Nina Simone. In “Cry” komt de veelzijdigheid van Roselien haar stem naar boven. Zowel instrumentaal als vocaal wordt er buiten de lijntjes gekleurd en dat is best wel fijn. Jazz is uiteindelijk altijd spannender als het onvoorspelbaar wordt.

De opvolger “I Don’t Ask For More” klinkt zachter en harmonischer. In tegenstelling tot “Cry” straalt haar stem hier meer rust uit. De hele sfeer is soulvol en zwoeler, maar de achtergrondstemmen geven het weer net dat rauwe kantje.  De afsluiter “Looking For The Truth” bevat enkele R&B-toetsen die het geheel de nodige swing en groove geven, waardoor je na de laatste song eigenlijk nog wel wat meer kan smaken.

Met haar EP I Had A Dream bewijst Roselien dus dat ze een allround artieste is. Ze toont hoe ze verschillende genres de baas kan en bovendien heeft ze de hele plaat zelf geschreven en geproducet. Haar sound is helemaal eigen en het loont, want zo klinkt ze interessant en verscheiden. Hier en daar zitten nog kleine schoonheidsfoutjes en het had soms nog iets afgewerkter kunnen klinken. Maar met haar 2e EP toont ze wel dat ze klaar is voor haar eerste langspeler.

SoundcloudFacebook

Dit vind je misschien ook leuk:
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single H.E.R. - "Come Through" (feat. Chris Brown)

H.E.R. en Chris Brown hebben zich weer verenigd voor een nieuwe track, getiteld “Come Through”. H.E.R. is een Amerikaanse zangeres en songwriter….
AlbumsRecensies

Jasper Erkens - Limbo Terminal (★★½): De ideale restaurantplaat

Jasper Erkens is amper 28, maar hij heeft al een goedgevulde muziekcarrière achter de rug. In 2009 bracht hij op zestienjarige leeftijd…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Majé - "Loud & Proud"

Majé, uitgesproken als madjé, is de artiestennaam van Elvira Lawson. De Roeselaarse gebruikt het Togolese woord, dat sierlijk of sierlijkheid begeesterd, als…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.