LiveRecensies

Mac DeMarco @ Ancienne Belgique: De fun, de hits, de chaos

De koning van de ‘jizz jazz’ is terug! In mei bracht Mac DeMarco zijn nieuwste album This Old Dog uit. Om die te promoten vertrok hij op een haast eindeloze tournee: deze zomer was DeMarco nog te zien op Pukkelpop, gisterenavond stond hij in een uitverkochte AB. Bij een concert van DeMarco verwacht je geen strakke set. De man maakte van chaos en ontsporende joligheid zijn handelsmerk en daar was ook vanavond geen uitzondering op.

Opener “On The Level”, één van de betere nummers van This Old Dog, zet meteen de sfeer. DeMarco heeft een ongelofelijke naturel en zijn verschijning is al voldoende om de hele AB naar zijn hand te zetten. Voor iedereen die nog niet helemaal mee is, speelt hij daarna onmiddellijk zijn bekendste hit “Salad Days”. Hoewel DeMarco vanavond eigenlijk This Old Dog komt voorstellen, horen we ook veel nummers uit zijn oudere repertoire. ‘New song, old song. That’s how we’re gonna do it’, kondigt de zanger het zelf aan. Het tempo ligt hoog. DeMarco vuurt nummer na nummer op het publiek af, zonder tussendoor echt veel te zeggen. Na publiekslieveling “Cooking Up Something Good” nodigt hij een fan uit op het podium die hij daarna laat stagediven. De rest van de avond zien we andere fans meer en minder succesvolle pogingen ondernemen om hetzelfde te doen.

Aangezien This Old Dog al enkele maanden geleden uitkwam, had het publiek al even tijd gekregen om de teksten van buiten te leren. Dat leverde enkele mooie meezingmomenten op. Toch lukt dat nog steeds het best op “My Kind Of Woman”, voor de gelegenheid extra traag en intens– een mooi contrast met de snelheid waarmee DeMarco de meeste nummers vanavond speelt. Die extra dynamiek is vanavond de drijfveer van zijn set. Losjes en zonder veel gelijnd werk.

DeMarco mag dan vanavond een man van weinig woorden zijn, de interactie met het publiek is er wel degelijk. En dat lust duidelijk alles wat er in de man opkomt. Zo brengt hij een aparte cover van “A Thousand Miles” en later ook nog eens van “Darth Vader’s Theme”. Lekker ludiek. Wanneer hij, “Still Together”, het laatste nummer van de avond aankondigt, gaat hij echter nog een stapje verder. Hij wisselt plaatsen met drummer Joe McMurray die even de zanger in zichzelf mag bovenhalen. Wat aanvankelijk begint als de ultieme boybandparodie ontaardt al snel in een chaotische medley. 50 cent, Red Hot Chili Peppers, The Police, Van Halen worden na elkaar gespeeld in een onafgebroken halfuur-durend “nummer”. Grappig, leuk, maar we betrappen onszelf toch op enige opluchting wanneer DeMarco voor een laatste keer het refrein van “Still Together” inzet.

Mac DeMarco bracht vanavond een geslaagde albumvoorstelling en stelde elke fan tevreden door ook veel nummers uit zijn iets ouder repertoire te brengen. De lange “outro” had voor ons iets korter gemogen zodat er nog tijd was voor een extra nummer uit zijn ondertussen indrukwekkend repertoire. Maar ach, we zijn bereid het Mac te vergeven. Als hij maar snel terugkomt.

Setlist

On The Level
Salad Days
No Other Heart
For The First Time
The Stars Keep On Calling My Name
This Old Dog
Cooking Up Something Good
A Wolf Who Wears Sheeps Clothes
My Old Man
Ode To Viceroy
Let Her Go
Dreams From Yesterday
Freaking Out The Neighborhood
My Kind Of Woman
One More Love Song
Chamber Of Reflexion
Still Together

 

Medley

 

Website / Facebook / Twitter / Instagram

Related posts
LiveRecensies

Thundercat @ Ancienne Belgique (AB): Miauw!

De Ancienne Belgique met z’n prachtige rode stellingen weet wel vaker cultuurliefhebbers van uiteenlopende strekkingen onder één dak thuis te brengen. Sommige…
LiveRecensies

BRDCST 2024 (Dag 3): Knagend aan het bot

Voor de laatste dag van BRDCT dweepten de organisatoren met de boutade ‘You want it darker?’ Hoe ze dat na de pre-show…
LiveRecensies

Autechre @ Ancienne Belgique (AB): Plastisch elektronisch

Autechre opende gisteren het jaarlijkse BRDCST-festival in de Ancienne Belgique. Het elektronische duo, bestaande uit Sean Booth en Rob Brown, richtte Autechre…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.