Oude BekendenRecensies

Dillon – Kind (★★★): Een bloem die na wat zon kan openbloeien

De Braziliaanse zangeres Dillon brengt met Kind haar derde langspeler uit. De 29-jarige zangeres vertoeft al enkele jaren in het creatieve mekka Berlijn, waar ze ook haar derde plaat maakte. De jonge zangeres werd al vaak vergeleken met Björk en Lykke Li. Het nieuwe album zal daar niet veel verandering in brengen. Ze zwemt niet mee in de mainstreamstroom, maar blijft bij haar eigen stijl. Kind moet meerdere keren beluisterd worden voor je de schoonheid ervan ontdekt en dat is misschien het grootste minpunt van het album.

Dillon ziet het schrijven van liedjes als een vrijwillige marteling. Al bij het maken van haar debuut had ze te kampen met schrijfblokkades maar dat was bij het maken van de derde lp anders. Ze verzamelde ideeën en kon zo rustig herbeginnen met schrijven. Ze beschrijft haar derde album als haar meest coherente album en heeft het gevoel dat ze zichzelf gevonden heeft.

De eerste track van het album is meteen de titeltrack “Kind”. Het mysterieuze nummer zou perfect bij de soundtrack van een Scandinavische thriller kunnen horen. De mannelijke stem en de klankeffecten zorgen naast haar unieke stem voor een donkere, angstaanjagende sound die je meteen bijblijft. “Stem & Leaf” is dan weer net het tegenovergestelde. De song brengt je de zonsondergang voor ogen en klinkt hoopvoller. Toch zijn er enkele soundeffecten die het nummer een duister kantje geven, maar die storen alles behalve.

“Shades Fade” drijft het tempo wat op zonder te dynamisch te zijn. In het midden van de song is er een lang instrumentaal stuk dat even rust in het nummer brengt, maar het liedje bouwt stilaan verder richting climax. Het dromerige “Lullaby” doet meteen denken aan de donkere songs van Susanne Sundfør en bezorgt je kippenvel. Vooral het ‘Schlaf ein! Schlaf ein!’ is zowel duister als hoopgevend. Die mix maakt van de song meteen de uitblinker van het album. Het zeer korte “Te Procuro” mocht gerust wat langer zijn omdat de melodie één van de mooiste van het album is.

“The Present” is een met voice-memo opgenomen stuk dat absoluut niet weet te overtuigen. Het lijkt heel onafgewerkt en klinkt op sommige momenten zelfs vals. Het mooie “Regular Moments” weet deze gemiste kans gelukkig recht te trekken. Het meest melancholische nummer brengt pure emotie mede dankzij de koperblazers en strijkers die erin voorkomen. “Contact Us” blijkt dan weer een gemiste kans te zijn. Het nummer is te repetitief en verveelt snel. Gelukkig heeft het album twee straffe afsluiters. Zowel “Killing Time” als “2 kind” bewijzen dat Dillon niet alleen ééntonige nummers maakt. De twee afsluiters zorgen voor een mooi, dynamisch einde dat je niet verwachte.

Dillon heeft met Kind een nieuwe plaat die pas na enkele keren luisteren zijn ware schoonheid openbaart. Sommige nummers zijn gemiste kansen, die het degelijke niveau van het album naar beneden trekken. Gelukkig strijken sommige nummers deze plooien bijna terug glad, maar de nasmaak blijft in je mond. Het album is zowaar een knop van een bloem, die weet open te bloeien na dagen vol zon!

Wie Dillon live aan het werk wil zien, kan dat op 30 november op de Pias Nites in Brussel.

Website / Facebook / Twitter / Instagram

1856 posts

About author
aka fantom
Articles
Related posts
LiveRecensies

Ways Around Festival 2024 (Dag 2): Alternatief muziekfeest

De tweede dag van het Ways Around Festival ging door in RESET. In een vorig leven was dit gebouw het hoofdkantoor van…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Aarde Aan Daan - "Verrassing"

Wie denkt dat enkel oubollige liedjes in het Nederlands geschreven worden is eraan voor de moeite. Dat bewijst Aarde Aan Daan die…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Tobias Arbo - "Recover"

In 2023 leerden we Tobias Arbo beter kennen dankzij zijn debuut-ep Powerlines. Met zachte indiefolk uitte hij zich op een gevoelige en…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.