AlbumsRecensies

Levon Vincent – For Paris (★★★★): Wereldvrede en waarheden

Vorige week verraste techno-artiest Levon Vincent ons door zijn nieuwe album gratis op het wereld wijde web te zwieren. For Paris is zowel een hommage aan de slachtoffers van de aanslagen in Parijs als een oproep tot wereldvrede. De gebeurtenissen in muziekzaal Bataclan grepen Levon Vincent bij de keel en inspireerde een opvolger voor zijn debuut. Dit ging vooraf aan een fel bekritiseerde Facebook post waarin Levon opteerde voor meer wapenbezit en hij mensen aanmaande om altijd een mes of pepperspray op zak te hebben. Desnoods moesten mensen van hem ‘terroristen bekogelen met hun iPhone van 750€’. De controversiële post werd verwijderd en Levon Vincent kwam tot het inzicht dat oproepen tot wapenbezit en geweld misschien niet de juiste reflex is. Twee jaar later zien we dat hij aan een gezonde dosis zelfreflectie heeft gedaan en al doende ook nog een fantastisch album uit zijn mouw schudt!

For Paris is pas het tweede album van de New Yorker maar vergis je niet, deze dj/producer is een oude rot in het vak. En die anciënniteit hoor je ook in de nummers. De synths in openingsnummer “Kissing” brengen een warm en korrelig geluid mee dat doet denken aan de hoogdagen van Detroit-techno of vroeg Aphex Twin-materiaal. “Kissing” zet daarmee de toon voor de rest van het album, een verzameling minimalistische maar toch warme techno-nummers met een scherp oor voor details.

Het is wel meer dan een aaneengeplakte verzameling losse nummers. Levon Vincent schept een prachtig sonisch verhaal met als uitgangspunt vrede. En het komt pas echt op zijn hoogtepunt in het vierde nummer, “Hope for new Global Peace- In 3 Parts”, een van beats gestripte minimal-nummer dat een goedkeurende knik van Steve Reich zou krijgen. Eigenlijk is heel het album doorspekt met invloeden uit de minimal muziek. De kleurrijke geluiden waarmee Levon Vincent je oorschelp overneemt, hebben een zweverig kantje, dat past natuurlijk weer bij het geen-oorlog thema van de man.

Naarmate het album vordert, zak je verder en verder weg in deze trip. Tijdens het voorlaatste nummer, “The Candlelight”, wordt je wakker geschud door een robotachtige stem die je om de oren slaat met een goede portie ontluisterende waarheid: ‘there is no truth, there is no lie, there is no other life’. Het sluitstuk van dit betoverende album heet toepasselijk “Dancing With Machiavelli”. Een dans met de beschermheilige van de dictators? Misschien beseft Levon Vincent hier dat wereldvrede een mooi streefdoel is, maar dat zolang de wereld bevolkt wordt door mannen als Donald Drumpf en Kim Jong-Un dit een ver verwijderde utopie is. Of Levon Vincent de Nobelprijs voor de vrede gaat winnen, laten we even links liggen. Waar we wel zeker van zijn is dat For Paris een voltreffer is, los van de knullige maar goed bedoelde boodschap. Aanstekers in de lucht!

Het album is gratis te downloaden via de volgende link: Levon Vincent – For Paris

Facebook

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Charlotte de Witte - "How You Move"

‘She plays music and loves food’ staat er te lezen in de Instagram-bio van een vrouw met een grote, futuristische zonnebril op….
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single KI/KI - "5 Mins Of Acid"

De kans is reëel dat KI/KI bij de doorsnee muziekluisteraar niet meteen een belletje doet rinkelen. Naam maakte de trancetechno-dj dan ook…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single John Summit & Sub Focus - "Go Back" (feat. Julia Church)

Wie al van John Summit gehoord heeft, denkt vermoedelijk aan de producer achter “Where You Are“. Ook wij deelden die gedachte aanvankelijk,…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.