Albums, Recensies

School Is Cool – Good News (★★★★): catchy pop in een liefdevol jasje

School Is Cool is helemaal terug en hoe?! Wij zijn met verstomming geslagen. Een arsenaal van goede popsongs, die elks hun eigenheid bezitten, maar samen toch een geheel vormen. De jongens en meisjes hebben de elektronische experimenten uit Nature Fear achter zich gelaten en zijn gegaan voor een catchy plaat die je meteen een vrolijk gevoel geeft. Er zit een duidelijke knipoog naar de jaren 80 in en de invloeden van Arcade Fire zijn nog steeds niet ver weg, maar wie kan daar nu iets tegen hebben? De titel bezit de onderliggende boodschap ‘Good news for peoples who love bad news’. Wij zien hun album alvast als goed nieuws.

De jonge Antwerpenaren die zes jaar geleden Humo’s Rock Rally hebben gewonnen, zijn door een moeilijke periode gegaan. Hun debuutalbum Entropology werd in 2011 extatisch ontvangen, met hits zoals “The World Is Gonna End Tonight”, “ New Kids In Town” en “Warpaint”. Het tweede album Nature Fear, dat ze in 2014 uit hebben gebracht, was daarentegen een minder groot succes. Elektronische en experimentele nummers zorgden samen voor een donker geheel. In Good News heeft School Is Cool zichzelf weer helemaal teruggevonden. De tristesse van de vorige plaat maakt plaats voor een optimistische en positieve sfeer.

Om ons op te warmen hebben we eerder dit jaar al “Trophy Wall”, “Fight Of The Century” en “Run Run Run Run Run” te horen gekregen. School Is Cool gaf ons meteen een goede indruk met “Trophy Wall”. Vrolijke gitaardeuntjes die zorgen voor een leuke melodie gevolgd door een aanstekelijk refrein. “Fight Of The Century” begint met een pompende drum en een catchy xylofoon, die de rode draad vormt van het nummer. Het past bij de dagdagelijkse rush van de maatschappij, waarin iedereen verwacht wordt om mee te gaan. Bij “Run Run Run Run Run” zorgen de opgewekte synths en het makkelijk meezingbare refrein voor een vreugdevol geheel. Toeval of niet, maar het nummer is ideaal om een toertje op te gaan lopen, bij voorkeur tussen de velden als het zonnig weer is.

De band heeft van alles uit de kast gehaald om ons te overtuigen en dat zorgt voor een mooie variatie. “I’m Not Fine” is hier zeker een voorbeeld van en heeft ons dan ook het meest aangegrepen. Het is een emotioneel liefdesnummer, waarbij je merkt dat het recht uit het hart komt, zonder dat het echt melig wordt. De hoge strijkakkoorden op de achtergrond zorgen ervoor dat je de pijn voelt waarmee het nummer geschreven is. Het nummer eindigt met een meeslepende gitaarsolo, die iets weg heeft van de Dire Straits en zorgt voor een krop in de keel. Ook met “All is Fair in Love and War”, het nummer waarmee ze hun album eindigen, hebben ze totaal iets nieuws geprobeerd. Een sexy saxofoonsolo, waarbij we onszelf graag zien met een wijntje in een gezellig café. Deze hadden we niet zien aankomen!

“Whirled Music” houdt zich aan de vrolijke toon op de plaat. Een feelgood nummer door het warme en meerstemmige begin, dat ideaal is om op wakker te worden, met een streepje zon die langs de gordijnen schijnt. Ook “Underrated/Underfed” en “Entertainment” volgen deze sfeer. De hoopvolle teksten van “Underrated/Underfed” geven jezelf de moed om verder te doen.

School Is Cool heeft zichzelf overtroffen met deze volwassenere plaat. Het lijkt erop alsof ze meer hun eigen stijl gevonden hebben en dat is leuk om te horen in tijden van hersenloze-dancemuziek. 12 oktober stellen ze hun album voor in Café Commerce te Leuven, 25 oktober staan ze in het Depot in Leuven en op 3 november zijn ze te zien in Trix Antwerpen. Wij zijn benieuwd of de nummers live even goed zijn en kijken er alvast naar uit!

26 september 2017

About Author

Lies Van Mechelen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief