AlbumsRecensies

If Anything Happens to the Cat – Mångata (★★★): Een logisch vervolg

De uit Gent afkomstige band If Anything Happens to the Cat, is gezwind op weg om een gevestigde naam te worden, hoe buitengewoon die ook mag klinken. Ze stonden de afgelopen jaren al in het voorprogramma van grote namen binnen de post- en math-rock wereld (zoals Maybeshewill en This Town Needs Guns) en tourden zelfs tot in China. Dit allemaal terwijl ze nu pas aan hun tweede plaat toe zijn. Deze heet Mångata. Ze leveren er vakwerk op af, al moeten we vaststellen dat niet alle nummers een even grote indruk nalaten.

De band kwam voor het eerst onder de aandacht in 2012 toen ze een titelloze EP uitbrachten. Die konden we nog eenvoudigweg onder postrock klasseren. De muziek was vrij conventioneel maar wist desondanks deskundig de clichés van het genre te ontwijken. Ondanks het feit dat verschillende nummers van die EP op hun debuutplaat terechtkwamen, veranderden ze het geweer op Sun Drunk Moon toch al behoorlijk van schouder. Het zou de plaat, daterend uit 2014, tekort doen om het simpelweg als post rock te omschrijven. De band liet duidelijk merken niet voor één enkel gat gevangen te zijn. Op hun nieuwste plaat Mångata trekken ze deze lijn door en drijven ze verder weg van het standaard postrock geluid. We krijgen geen kloon te horen van de grote bands in het post-rock genre. Ze beschrijven zichzelf ook niet meer simpelweg als een post-rock band, maar eerder als een ‘indie orchestra’.

Technisch zit het volledig strak. De band weet wat ze wil en slaagt erin om dat geluid naar voor te brengen. Helaas blijken de meeste nummers nogal klinisch en krampachtig te klinken. We deden ons best om ons te laten meevoeren, maar toch klinken te veel tracks nogal kleurloos. De ideeën zijn er wel, maar we geraken er niet van onder de indruk. Langs de andere kant zijn er ook wel pluspunten en is Mångata absoluut geen maat voor niets. “Echo Park”, waaraan zowel Fien Deman (Ivy Falls, ex-I Will, I Swear) als An-Sofie De Meyer (Fär) een bijdrage leveren, is een nummer dat meer dan acht minuten lang meandert, maar desalniettemin boeiend blijft. Ook de samenzang komt zeer goed tot zijn recht.

We zijn tevens fan van “Raven Steals the Light”. Het middenstuk is zeer meeslepend en tegen het einde krijgen we na een geslaagde tempowisseling de band op zijn best. In het begin van dit nummer zit echter het grootste struikelblok van de hele plaat verborgen, namelijk de zang. De band had misschien toch beter nagedacht over de hoeveelheid vocalen die ze op hun album plaatsten. Behalve op “Echo Park” haalt de zang ons meestal uit de vibe die de instrumentatie opwekt. Niet dat die vals is, maar de stem klinkt weinig begeesterend en de melodieën veel te doorsnee. De laatste twee nummers van de plaat bijvoorbeeld zijn prima, maar de zang zorgt er dan toch voor dat we er niet ten volle van kunnen genieten.

De laatste vijftien jaar moeten post rock bands hun uiterste best doen om van de platgetreden paden weg te blijven en niet in clichés te vervallen. Op hun nieuwe plaat slaagt IAHTTC  daar in, door vakkundig shoegaze en synths in hun sound te vermengen. Evenwel zijn de nummers die het meest als traditionele postrock aandoen, ook direct de meest genietbare. “Five Lion Mountains” is het hoogtepunt van de plaat. De kalme aanloop naar de zinderende apotheose linkt sterk naar de postrock roots van de band en het is dit moment waarop we het meest in de muziek worden gezogen. Mångata is een plaat die niet voor een specifiek type muziekliefhebber is weggelegd, maar voor velen iets te bieden heeft, zoveel is duidelijk.

If Anything Happens to the Cat blaast ons hier niet van onze sokken, maar dat hoeft absoluut niet te betekenen dat deze plaat geen waarde heeft. Wie de band in het verleden live aan het werk zag en daarvan genoot, zal dat in de toekomst ongetwijfeld blijven doen. Ze stellen dan ook morgen hun nieuwe album voor in NEST in Gent. Info & Tickets

Dit vind je misschien ook leuk:
AlbumsRecensies

Sigur Rós - Odin's Raven Magic (★★★): Leuk extraatje

Op 23 oktober kregen we te horen dat Sigur Rós het afgrijselijke jaar 2020 in schoonheid wou afsluiten met een nieuw album….
AlbumsRecensies

NOTHING - The Great Dismal (★★★★): Duisternis waarin dat ene lichtpunt van belang is

Er is een bepaalde bevolkingsgroep die het beste in zich naar boven haalt door het donkerste en meest negatieve in zichzelf te…
InstagramLiveRecensies

High Hi + Wolker @ Ancienne Belgique (AB): Adrenalineshot in het hart

Dat High Hi in België amper nog een introductie nodig heeft, spreekt voor zich. Sinds ze in 2014 net naast de gouden…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.