AlbumsRecensies

Mark My Way – “The Big Game EP” (★★★½): Rapcore volgens de spelregels

AlbumsRecensies

Mark My Way – “The Big Game EP” (★★★½): Rapcore volgens de spelregels

Kort maar krachtig; net zoals de fidget spinner hype, de tijd die Peter Sagan in de Tour de France doorbracht of een gezonde mentale periode van Kanye West. Zo kunnen we de nieuwe EP, getiteld The Big Game, van Mark My Way het best omschrijven. Het Ieperse collectief is in eigen streek al langer een vaste waarde maar is met deze EP klaar om naar het volgende level in de game genaamd ‘hardcore scene’ door te stoten.

In tijden dat de hedendaagse millennial druk bezig was met Pokémon bekijken, Didl prentjes verzamelen en trachten niet te stikken in een verdwaalde flippo tussen de chips, was Ieper het epicentrum van de zogenaamde ‘H8000’ (spreek uit: Hate thousand) scene. De naam verwijst naar de verenigde hardcore scene die indertijd in hartje West-Vlaanderen floreerde en een muziekdynastie van breakdowns, broederlijkheid en kritiek op de maatschappij typeerde. Veel bands uit die tijd (Congress, First Alliance, Spirit of Youth,…) zijn inmiddels gesplit of een stille dood gestorven maar gelukkig staan er nieuwe rekruten klaar om de hardcore scene ‘alive and kicking’ te houden. Vijf younglings, afkomstig uit Poperinge/Wingene/Ieper, besloten om onder de naam Mark My Way een stevige portie hardcore gemixed met hiphop invloeden te brengen. De jongens zelf noemen het liefdeskind van deze twee genres respectievelijk rapcore. En ook al staat u misschien sceptisch tegenover deze combinatie kunnen wij u alvast gerust stellen; de muziek komt als een rechtse muilpeer van formaat aan.

‘Nothing ventured is nothing gained. To evade is to sustain. Confrontation in order to change. These are the rules to the big game.’ De openingstrack “New Endavours” slaat ons met de volgende gang chants om de oren om nadien mooi uit te faden in het volgende nummer: “Gaia Prevails/Man Fails”. Dit nummer zet alvast de toon van de EP: snelle riffs, harde vocals, schreeuwerige rapstrofes en hier en daar een streepje melodie. De opbouw zit best strak, versgewassen skinny jeans strak, en de breakdown komt net zo hard aan als de kritiek op ‘Batman vs Superman’ aan het adres van Ben Affleck.

Dat Mark My Way niet enkel de spelregels van hun Big Game maar ook die van het schrijven van hardcore/metalcore/rapcore songs lijkt te kennen, blijkt uit nummers als “Misery” en “Stay In The Light”. Bij “Misery” wordt wat gas terug genomen bij de intro om nadien in hogere versnelling Need For Speed gewijs te gaan razen door de songs. Beide nummers klinken melodischer en lassen her en der een pauze in, maar moeten daarvoor niet inboeten aan agressie. En laat agressie nu net het kernbegrip zijn in deze EP. “MAD” liegt er niet om; de jongens zijn kwaad. Op wat? Daarvoor blijft het nog even wachten op het boekje met de lyrics daar zanger Lennart en guest vocalist Ewout Impe (Minded Fury) beiden over een imposant klokkenspel (om misverstanden te vermijden, dat zijn stembanden) beschikken en sommige woorden daardoor soms wat verdrinken in de stroom van geluid. Ook het contrast tussen de rapstrofes en de, meestal, overheersende grunts doorheen de nummers is in ons opzicht soms wat te groot. Niet dat deze zaken echt gaan storen doorheen het beluisteren van The Big Game maar we moeten toch ergens een puntje (opbouwende) kritiek voorzien, nietwaar?

We mogen stellen dat Mark My Way het brengen van hardcore/metalcore/rapcore duidelijk “Under The Thumb” heeft. De laatste track bewijst nog maar eens dat de jongens druk aan het sleutelen zijn aan hun eigen geluid. Het resultaat mag er tot op heden alvast wezen, maar er is ook nog wat plaats voor een groeimarge. De main quest is, wat dit level en ons betreft, voltooid. Tijd voor Mark My Way om alle sidequests voor hun rekening te nemen, hun Big Game de volle 100% verder te verkennen en een maximum aan credits te verdienen alvorens naar het volgende level door te stoten. Maar passeer eerst nog eens langs start.

The Big Game is onder eigen beheer van de band uitgebracht en werd voorgesteld door de band op Ieperfest 2017. Mark My Way organiseert een release party op zaterdag 9 september in de Vort’n Vis te Ieper.

Facebook / Bandcamp

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Jazz Brak - "SABLES MOUVANTS" (feat. Absolem)

Na de krachtige soloplaat die Jazz Brak eerder dit jaar uitbracht, komt hij nu met nieuw solowerk. Dit keer nodigt Jazz de…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe singles Year of the Knife – "Wish" & "Last Laugh"

Er zijn maar weinig bands binnen de hardcorescene die zo snel in populariteit groeien dan het uit Delaware afkomstige Year of the…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Kojaque - "CABRA DRIVE"

Wanneer je denkt aan een bruisende rapscene, denk je niet per se aan Dublin. Toch is de Ierse hoofdstad de thuisbasis van…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.