Albums, Recensies

Dasher – Sodium (★★★): Geslaagde shoegaze en vretende noise

We kondigden Dasher eerder dit voorjaar al aan met hun eerste single “We Know So”. De woorden onbeschaamd, rauw en super strak vielen bij een eerste positieve indruk van het Amerikaanse post punk/noise trio. Onder leiding van drumster en vocaliste Kylee Kimbrough brengt de band vandaag hun album Sodium uit.

De eerste single blijkt ook het eerste nummer op de plaat en is meteen een van de betere nummers. “Soviet” had zich ook kunnen rekenen tot een van deze betere, zij het niet dat het om een bijna exacte kopie van “We Know So” gaat. Enige gelijkenis tussen nummers hoeft niet persé een probleem te vormen, echter lijkt het ons bedachtzamer om deze niet vlak na elkaar te plaatsen op een album. “Go Rambo” en “Trespass” brengen vretende drums en langs de neus weg geslaagde kreten, warempel The K. wat achterna. Met een met distortion overladen intro doet “Slugg” ons zelfs vage herinnering ophalen naar Bleach van Nirvana. Nooit een slecht teken als een band daar in slaagt.

De meeste tracks blijven, zoals het punk-nummers betaamt, netjes rond de 2,5 minuten hangen. De uitzonderingen hierop zijn “Teeth” en albumtrack “Sodium”. Heerlijk geslaagde shoegaze met een wall of sound om u tegen te zeggen. Een dankbaar moment van rust en zonder twijfel de meest overtuigende nummers op de plaat. “Get So Low” is dan de jammerlijk repetitieve afsluiter die weer teveel gelijkenis toont met “We Know So” en “Soviet”.

Een zeer fijn plaatje om eens loco op te gaan, met af en toe een gepast zweef momentje. Het geheel is voor ons echter nog niet veel meer dan enkel de som der delen. Wij missen dat extra laagje buikgevoel dat bij Belgische noise-toppers zoals Kapitan Korsakov, Brutus en Hypochristmutreefuzz wel te vinden is. Voor nu zijn het nog American pancakes zonder siroop, bacon zonder extra grease, ons punt is duidelijk.

15 juli 2017

About Author

Ik, Laurens Collier, muziekcriticus extraordinair


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief