AlbumsOude BekendenRecensies

London Grammar – Truth Is a Beautiful Thing (★★★★): Betoverende melancholie

Na de vijf voorproevertjes “Hell To The Liars”, “Truth Is a Beautiful Thing”, “Big Picture”, “Rooting For You” en “Oh Woman Oh Man” heeft de Britse triphopband London Grammar ons doen smachten naar hun nieuwe album Truth Is a Beautiful Thing. Nu vrijdag komt deze dan ook eindelijk uit. Het Britse trio heeft ons met hun vorige album If You Wait de schoonheid van de melancholie laten zien en daar hebben ze nu nog een schepje bovenop gedaan. 51 minuten lang geven ze zichzelf helemaal bloot.

London Grammar staat bekend om hun breekbare nummers en dat is op dit tweede album ook niet veranderd, het is zelfs nog donkerder. Truth Is a Beautiful Thing is minder gevarieerd dan het eerste album maar hierdoor is het net één geheel waar we in kunnen verdrinken. Vooral Hannah’s sublieme stem die laag erg intens is en betoverend hoog kan gaan, is het sterke punt van de groep waar ze verder opbouwen. Het is duidelijk dat ze weten wat ze willen! De teksten zijn oprecht en gaan nog steeds over gebroken relaties en angst, waar iedereen met liefdesverdriet zichzelf wel in zal herkennen. De nummers bezitten de nodige drama en zitten zo in elkaar dat het moeilijk is om jezelf er niet in te verliezen.

Er zijn een paar nummers die ons vooral zijn bijgebleven zoals “Hell To The Liars”. Bij dit nummer is er een mooie en langzame opbouw en wordt de zweverige zang zorgvuldig ondersteund door strijkers. “Wild Eyed” heeft dan weer iets weg van Massive Attack met de percussieslagen en bescheiden gitaar. Bij “Rooting For You” staat de zang centraal die ondersteund wordt door akkoorden van gitarist Dan Rothman en pianist Dot Major. Reid laat horen wat ze in haar mars heeft en gaat duizelingwekkend de hoogte in met haar stem. Dit zorgt voor kippenvel van het begin tot het einde.

“Everyone Else en “Leave The War” zijn twee nummers die een beetje uit de toon vallen op het album omdat ze tegen de donkere sfeer ingaan. Het zijn elk apart wel erg mooie nummers maar ze zijn toegankelijker en vrolijker van karakter dan de rest. “Non Believer” zou dan weer erg goed passen als soundrack voor de film Fifty Shades of Grey door de mysterieuze klank. Het laatste nummer “Truth Is a Beautiful Thing” is een duet tussen zangeres Hannah Reid en pianist Dot Major. Na een rustige intro van de piano komt de zang kwetsbaar binnen waarna ze samen openbloeien. Het nummer gaat over het vertrouwen in elkaar en de littekens die hierdoor veroorzaakt kunnen worden. Je kan het verlangen horen in Reid’s stem en daardoor voelen we des te meer met haar leed mee. Het is dan ook een erg mooie en intieme afsluiter van het album.

London Grammar heeft met hun tweede album zich weer bewezen met de betoverende zang, meeslepende melodieën en herkenbare teksten. Ideaal om te beluisteren met een koffietje op een druilerige regendag dus. Ze spelen vrijdag 18 augustus op de Main Stage van Pukkelpop. De weide gaat daar nog nooit zo stil zijn geweest.

Related posts
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single BRVT - "Little Wave"

Drie jaar geleden richtte de Brits-Italiaanse Arianna D’Amato samen met de Belgische producer en instrumentalist Tim de Fontaine BRVT op. Even later…
2021FeaturesInstagramUitgelicht

De 101 beste singles van 2021

Denk jij soms ook wel eens: ‘Wauw, hoe kan ik toch tussen al die duizenden singles het bos door de bomen blijven…
AlbumsFeatured albumsRecensies

London Grammar - Californian Soil (★★½): Identiteitsverlies

Met een stem van goud trok London Grammar tot twee maal toe naar de oorlog en na lang wachten doet het trio…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.