AlbumsOude BekendenRecensies

Cigarettes After Sex – Cigarettes After Sex (★★★★): Al huilend wegkwijnen

Er ooit al eens van gedroomd om voor de volle veertig minuten weg te dromen? Dan zal de debuutplaat van Cigarettes After Sex uw redder in nood zijn. Het langverwachte debuut van deze Amerikanen klinkt niet veel anders dan alle andere losse singles en EP’s die we van hen gewoon zijn, maar toch weten ze ons op een zeer intieme manier weg te blazen. Zal 2017 dan toch het jaar van Cigarettes After Sex worden? Wij denken alvast van wel!

Het laatste jaar is Cigarettes After Sex heel erg populair geworden. Hun zwoele, dromerige muziek weet zonder enig probleem z’n weg te vinden naar zowel de jeugd als de iets oudere generatie muziekliefhebbers die ons land rijk is. Het is dan ook muziek waarop geen leeftijd staat en zo hebben wij het bij Dansende Beren al eens graag. Het is vooral de stem van frontman Greg Gonzalez die ons vanaf minuut één weet te overtuigen, al gaat deze op sommige momenten toch net een heel klein beetje vervelen.

Zoals eerder aangegeven, lijken heel veel songs van Cigarettes After Sex op elkaar. Op hun debuutplaat is dit dan ook niet anders. Het ritme van de drum zal nooit sneller gaan dan de hartslag van een dood wezen, wat hun sound net zo uniek maakt. Hun muziek klinkt traag, melancholisch en soms zelfs een beetje deprimerend, maar dat mag. We raden jullie dan ook ten sterkste aan om dit album te beluisteren net voor het slapen gaan of net wanneer je die ene overbodige joint hebt gerookt.

Ondanks het feit dat heel veel nummers op elkaar gelijken, zitten er toch enkele kleppers tussen die er bovenuit steken. “Each Time You Fall In Love” is er daar eentje van. Onlangs bracht de band dit nummer uit als single en het is sindsdien niet meer uit ons hoofd weg te krijgen. Het is vooral de zanglijn in het refrein die ons keer op keer weet te verbazen. “Sunsetz” beschikt dan weer over het leukste gitaarrifje van de ganse plaat.

Als we de teksten van Greg Gonzalez even gaan analyseren, dan vrezen we dat deze man af en toe te kampen heeft met liefdesverdriet. Hoe dan ook, hij weet zijn gevoelens in heel zuivere, simpele woorden om te zetten, waardoor het voor iedereen duidelijk wordt waarover het gaat. De tristesse waarmee hij deze teksten dan nog eens tot ons brengt, zorgt ervoor dat iedere song keihard binnenkomt.

Cigarettes After Sex lost met dit album alle verwachtingen in. Het kan zijn dat je na één luisterbeurt wat ontgoocheld afdruipt, maar volharden is de boodschap. Het is pas na enkele luistersessies dat je opmerkt hoe goed iedere song op zich is. Het zit vaak verscholen in de hele kleine details, en eens je die details hebt ontmaskert, ervaar je de muziek zoals je die hoort te ervaren. Binnenkort spelen deze heren op Rock Werchter, het zal er waarschijnlijk nog nooit zo stil geweest zijn.

Dit vind je misschien ook leuk:
AlbumsRecensies

SHAED - High Dive (★★½): Niet echt een avontuurlijke duik

Chelsea Lee, haar man Spencer Ernst en diens tweelingbroer Max Ernst timmeren al enkele jaren aan de weg naar succes. Oorspronkelijk begonnen…
AlbumsRecensies

Koala Disco – Koalala Discoco (★★★): Een mengelmoes van alles

Koala Disco blijft niet bij de pakken zitten en brengt al snel na de eerste twee singles “Dirt and Water” en “Tiny…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single HANYA - "Lydia"

Er komt steeds meer muzikaal moois uit de Zuid-Engelse stad Brighton. De stad groeit uit tot een smeltkroes van talent, waarin ook…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.