AlbumsRecensies

Ulrika Spacek – Modern English Decoration (★★★½): maak uzelf klaar voor een volledige overgave

Modern English Decoration, het tweede album van het Londense vijftal Ulrika Spacek, werd vandaag uitgebracht via Tough Love Records. Hiermee levert de band een opvolger voor hun goed ontvangen debuutalbum The Album Paranoia uit 2016. Verwacht geen al te grote verrassingen, Modern English Decoration kan gezien worden als een metgezel van de vorige plaat. Toch heeft dit album een andere flow en valt er over het algemeen meer focus en geen reverb te bespeuren. De langspeler is ditmaal tot stand gekomen door een naarstige samenwerking van alle vijf de bandleden, in tegenstelling tot The Album Paranoia dat enkel werd uitgedacht door Rhys Edwards en Rhys Williams.

Ulrika Spacek is afkomstig uit Londen maar onstond toen oude schoolvrienden Rhys Edwards en Rhys Williams het concept uitdachten op een avond in Berlijn. Later werden ze vergezeld door de andere drie bandleden om het idee uit te werken. Net als hun debuutalbum, werd Modern English Decoration door het vijftal volledig zelf opgenomen in hun gedeelde huis en voormalige kunstgalerij in Londen genaamd KEN.

Eerder kregen we al enkele nummers van de plaat te horen, namelijk “Mimi Pretend“, “Full Of Men” en “Everything: All The Time”. Deze nummers zijn meteen ook de hoogtepunten van het album. Er wordt telkens gradueel opgebouwd naar een moment van pure intensiteit. Verder dacht de band ook aan de nieuwsgierige fans die te ongeduldig waren om te wachten op de rest van het nieuwe album. Ongeveer één week voor de release van het album, plaatste het vijftal elke dag de titel van een nieuw nummer met daarbij ‘Call +44 (0) 20 8985 9299’. Op deze manier kregen de geïnteresseerden een preview van het album te horen wanneer ze het telefoonnummer opbelden en op het antwoordapparaat van KEN terechtkwamen. Voor Ulrika Spacek mag het duidelijk net dat tikkeltje anders zijn.

Modern English Decoration bevat geen extreem uiteenlopende nummers, in tegendeel. De nummers zijn allemaal erg gelijkaardig. Het doel van de band was dan ook om een album te ontwikkelen dat als geheel moet gezien worden. ‘We enjoy listening to music through the album format and want our records to reflect that’, Rhys Edwards (gitaar, vocals, synthesiser). Luisteren naar het album vergt nu eenmaal een volledige overgave van 45 minuten. Dit verklaart ook waarom de band uitdrukkelijk bij de luisteraar een extra focus wou creëren, onder andere door het weglaten van reverb.

De drums en bas dienen op de plaat als dynamisch anker door de afwisselende zachtheid en intensiteit, terwijl de eerder abstracte, schimmige zanglijnen zacht voorbijdrijven. Gitaren stonden altijd al centraal in de muziek van Ulrika Spacek. Verbazingwekkend is echter de snelle wisselwerking tussen drie gitaren die heel sierlijk en decoratief klinken. De gitaarlijnen lijken vaak met elkaar te spelen en worden in elkaar verweven, wat een prachtige interactie oplevert, zoals vooral te horen valt op “Silvertonic” en “Ziggy”.

Ulrika Spacek levert met Modern English Decoration een pareltje van een tweede album af. We worden verwend met een mooi geheel dat telkens zeer georganiseerd naar zijn intens verweven hoogtepunt vol chaos opbouwt. Onze tip: bereid uzelf voor op een volledige overgave aan deze langspeler en u zal niet teleurgesteld worden.

https://soundcloud.com/tough-love/sets/ulrika-spacek-modern-engish

Tracklist:

  1. Mimi Pretend
  2. Silvertonic
  3. Dead Museum
  4. Ziggy
  5. Everything, all the time
  6. Modern English Decoration
  7. Full of Men
  8. Saw A Habit Forming
  9. Victorian Acid
  10. Protestant Work Slump

Facebook/ Twitter/ Website

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe singles ...And You Will Know Us by the Trail of Dead - "No Confidence" & "Salt in Your Eyes"

Als een artiest na enkele jaren stilte plots met nieuwe muziek komt, volgt meestal ook een nieuw album. Dit is dan ook…
AlbumsRecensies

Crystal Eyes - The Sweetness Restored (★★★): De klok uit het oog verloren

Even klaarheid stellen voor de liefhebbers van zware metalen: deze review heeft betrekking op de Canadese indierockband Crystal Eyes en die is…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single The Afghan Whigs - "I'll Make You See God"

Na vijf jaar stilte is het eindelijk zover. The Afghan Whigs, rockband uit Cincinnati, brengt een nieuwe single uit en dat voor…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.