Interviews

Interview Day Wave: “Ik heb mijn eigen sound gevonden”

Interviews

Interview Day Wave: “Ik heb mijn eigen sound gevonden”

Fotograaf: Leon De Backer

Eerder deze maand bracht hij z’n debuutplaat The Days We Had uit en vorige week stond hij nog het op het podium van de Ancienne Belgique. We hebben het uiteraard over Jackson Phillips, beter gekend als Day Wave. De laatste tijd groeide hij aan populariteit, doordat z’n album overal heel goed werd ontvangen. Een paar uur voor z’n show in de Ancienne Belgique, kregen wij even de tijd om Jackson enkele vragen te stellen over zijn allereerste album. 

Eerst en vooral, hoe gaat het met je?
“Goed. Heel goed zelfs, wat een zalig weertje hier.”

Hoe is het op tour?
“Goed eigenlijk. We zijn nu vier dagen onderweg, waarin we al twee shows hebben gespeeld en ze waren beiden echt heel leuk.”

Gisterenavond speelde je een show in Berlijn, hoe was het daar?
“Fijn, echt heel leuk. Het publiek was zeer enthousiast en dat is natuurlijk altijd plezant.”

Vanavond speel je in de Ancienne Belgique samen met Hazel English, is dit de eerste keer dat jullie samen spelen?
“Neen, we hebben al eens een show samen gespeeld. Ik heb ook haar beide EP’s geproducet, dus we kennen elkaar wel heel goed eigenlijk. Ik heb er zin in.”

Vorige week kwam je eerste album The Days We Had uit, hoe voelt dat?
“Het voelt echt goed want het werkproces duurde eigenlijk echt lang.  Vanaf het moment dat ik een band had opgericht, wou ik al meteen een album uitbrengen. Dus ja, het bezorgt me echt wel een goed gevoel, nu ik weet dat mijn eerste album uit is. Ik kijk er nu al naar uit om aan mijn volgende album te beginnen.”

Het album heet The Days We Had, gaat dit over iemand die je kent?
“Neen, de titel is afkomstig vanuit het nummer “Bring You Down”, dat ook op het album terug te vinden is. De titel maakt dus deel uit van dit nummer en ik vind dat die ene zin het ganse album zowat overkoepelt.”

Fotograaf: Leon de Backer

Op de albumcover zien we een foto van jezelf, waarom deze foto?
“Ik had heel wat verschillende opties, maar ik hield van deze foto omdat hij iets vreemds heeft. Het deed me ook wat denken aan de albumhoes van Heroes van David Bowie en ik hou echt enorm van deze plaat. Ik was dus meteen overtuigd van deze foto.”

Is het niet vreemd voor jou om van Amerika naar Europa te komen en hier shows te spelen voor mensen die effectief fan zijn?
“Ja, het is iets wat ik eigenlijk nooit had verwacht. Gisterenavond in Duitsland bijvoorbeeld; er was heel veel volk komen opdagen en iedereen zong ook elk lied van begin tot einde mee. Best wel gek om te zien. De ganse band was echt heel erg verast door de reactie van het publiek.”

Want twee jaar geleden speelde je nog in Café Video te Gent, nu de AB in Brussel, dat is toch wel een grote stap?
“Ja, ik herinner me die show in Gent nog. Er was toen ook heel wat volk komen opdagen, maar toen wist echt nog niemand wie we waren. De dag van vandaag is dat toch echt wel anders. De mensen komen nu naar onze shows omdat ze van onze muziek houden en dat is echt iets wat ik nooit had durven dromen.”

Nu wat over de muziek, de nummers op de plaat klinken heel uptempo en vooral zomers. Is dat iets wat je wilde doen vooraleer je met het album begon?
“Ik denk dat het eigenlijk vooral toevallig zo tot stand is gekomen. Ik hou wel van uptempo nummers, maar ik probeer het zeker niet zomers te laten klinken. Ik denk dat dit komt door de manier waarop we onze instrumenten gebruiken, zoals het gebruik van reverb bijvoorbeeld. Volgens mij is dat ook gewoon de manier waarop ik in het songschrijven ben terecht gekomen. Ik schrijf de meeste nummers op de gitaar en op deze manier ontstaan deze uptempo songs. Het gebeurt gewoon automatisch.”

Dus je schrijft alle muziek op je eentje?
“Ja, ik schrijf de muziek helemaal alleen en ik neem de songs ook helemaal alleen op. De band vervoegt mij eigenlijk enkel op liveoptredens.”

Kan je je muziek vanop je eerste EP Headcase vergelijken met de muziek vanop The Days We Had?
“Ja, de muziek ligt wel nog steeds in dezelfde aard. Ik merk wel op dat de muziek vanop mijn album net iets volwassener klinkt dan de muziek vanop mijn voorgaande EP’s. Nu klinkt mijn stem ook iets meer op de voorgrond, terwijl die vroeger wat verdronk tussen de gitaren en de drums. Ik wou ook dat mijn muziek zich verder ontwikkelde en volwassener werd. Het zou maar saai zijn, moest iedere EP of ieder album hetzelfde klinken. Er zijn ook heel wat mensen die mij zeggen dat ze de sound vanop de EP missen, maar ik wil en ik moet vooruit met mijn muziek. Ik kan niet blijven plakken.”

Fotograaf: Leon De Backer

Je voorgaande EP’s klinken ook wat donkerder, kan dat kloppen?
“Ja dat kan wel zijn. Ik heb mijn album ook anders geproducet dan mijn voorgaande EP’s dus het kan misschien daar wel iets mee te maken hebben natuurlijk. Het was voor mij ook een bewuste keuze om mijn album anders te producen, maar toch vind ik dat een band vooral als zichzelf moet laten klinken. Ik wou dus niet te veel van sound veranderen. Het was een goeie ervaring voor mij om het album op een gans andere manier te producen dan de EP’s. Ik heb nu mijn sound gevonden en dat is een goed teken voor de toekomst.”

Zijn er muzikale invloeden te horen op het album?
“Ja hoor. Er zijn heel wat invloeden te horen van bands zoals My Bloody Valentine, Brian Eno en zelfs bands zoals The Beach Boys. Het is eigenlijk best wel moeilijk om hier nu een antwoord op te geven, want eigenlijk heeft ieder lied vanop het album invloed gehad van één of meerdere bands. Toch moet je proberen om vooral je eigen sound te creëren. Ik wilde niet klinken zoals een bepaalde band, het was mijn doel om te klinken als Day Wave.”

Ben je altijd bezig geweest met muziek?
“Ja, mijn ouders schreven me in in de muziekschool waar ik drum ging leren, maar ik heb het drummen nooit echt serieus genomen tot op een bepaalde leeftijd. Rond mijn 16 jaar is dat dan gekeerd en toen was ik drummer van een coverbandje, maar dat gaf mij nooit echt een volledig verzadigd gevoel. Ik wou eigenlijk al vanaf het begin mijn eigen nummers maken.”

Wanneer ben je dan gitaar leren spelen?
“Wanneer ik 24 of 25 was. Ik ben er nu 27 dus ik speel eigenlijk echt nog niet zo lang gitaar. Ik had gewoon het geluk dat ik de gitaar zeer snel onder de knie had. Ik heb naast de drums ook nog piano gespeeld, dus het muzikale gevoel zat wel al in mij.”

Als afsluiter, wat brengt de toekomst voor Day Wave?
“Ik wil zeker nog meer muziek uitbrengen en met deze muziek touren in Europa. The Days We Had is nog maar het startschot van mijn muzikale carrière!”

Dankuwel voor dit gesprek en alvast veel succes vanavond.
“Heel graag gedaan! Bedankt!”

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single The Reytons – “Market Street”

Zonder muzieklabel en radiosupport de Britse hitlijsten veroveren, weinig artiesten doen het The Reytons na. De band bracht dit afgelopen jaar met…
AlbumsRecensies

Kevin Abstract – Blanket (★★½): Een muzikale wending

Het is inmiddels bijna een jaar geleden dat de leden van Brockhampton afscheid van elkaar namen. Hoewel leden van de rapformatie, die…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single The Voidz - "Flexorcist"

Nu The Strokes weer even op een lager pitje staat — laten we hopen dat ze niet weer een pauze van zeven…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.