LiveRecensies

Stormzy @ AB: King of Grime zet de kroon op het werk

LiveRecensies

Stormzy @ AB: King of Grime zet de kroon op het werk

Grime, het Britse antwoord op Amerikaanse hip-hop is al lang bezig aan een heropleving. Het genre ontstond eind jaren ’90 in Oost-Londense clubs waar MC’s als Wiley een grimmige twist gaven aan UK Garage en er plots begonnen op te rappen. Geen blingbling zoals in Amerika, maar eerlijke teksten over het harde leven in de buitenwijken van Londen. Net zoals Dizzee Rascal ooit de spreekbuis was van zijn generatie, neemt Stormzy vandaag die taak op zich. Gisteren sloot hij zijn Gang Signs and Prayer-tour af in de Brusselse AB. Al de energie die nog in voorraad was, moest eraan geloven, zowel bij Big Mike als de uitverkochte grote zaal. Het bewijs? T-shirts die uitgewrongen konden worden en kapotgeschreeuwde stembanden.

De Ancienne Belgique is voor één avond omgetoverd tot een grime-tempel. Al bij het binnenkomen dreunen de agressieve beats en diepe bassen doorheen heel het gebouw. Het eerste voorprogramma is voor Cherrie, een Zweedse zangeres die ook graag een strofe meerapt. Ze zingt in het Zweeds maar beweert dat muziek een universele taal is. Die muziek doet iedereen meewiegen en de eerste moshpit van de avond krijgen we op aangeven van Cherrie zelf tijdens haar laatste nummer. Wanneer ze merkt dat niet iedereen ’turnt’ is, springt de Zweedse in het publiek om wat verlegen dansers uit te dagen.

Daarna is het de beurt aan grime icoon Lethal Bizzle. Stilaan stroomt het volk toe, gehuld in adidas-shirts, klaar om hard te gaan op de grime MC die voor het eerst in België optreedt. Al bij de eerste bars die Lethal Bizzle rapt deinst het publiek als een grote massa op en neer. Ze kennen de teksten door en door en Bizzle moet geen twee keer vragen om een moshpit te starten. Waar Stormzy vaak afwijkt van de typische grime-sound ademt Lethal Bizzle de grimmige tunes voor de volle 100% en daar is het publiek hem duidelijk dankbaar voor. Zijn debuutsingle “POW” die in 2011  lange tijd verbannen werd van radio’s en clubs wegens ’te gewelddadig’ kan in de AB op heel wat weerwoord rekenen. Ook het nog maar net nieuwe “I Win”, een samenwerking met Skepta, wordt al van begin tot einde meegerapt. Aangenaam verrast door het warme ontvangst in Brussel sluit Lethal Bizzle zijn korte set af met de belofte Brussel toch op zijn tourschema te zetten. ‘Ik heb een tour gepland in oktober, maar Brussel staat er niet op. Ik bel vanavond nog met mijn manager om dat aan te passen. ‘Cause you got some energy, Brussels!’ (En jawel, 27 oktober komt hij naar Bloody Louis.)

https://www.instagram.com/p/BUh21RllXY8/?taken-by=iannelissen

Opgewarmd en wel, is het wachten op dé man van de avond, Stormzy. De zaal is ondertussen volledig gevuld en de spanning is te snijden wanneer Stormzy’s DJ een medley van grime-klassiekers inzet. Onder andere JME, Skepta en Wiley passeren de revue. Alsof de DJ wil bewijzen dat ook Stormzy in dit rijtje past, en of hij gelijk heeft. Wanneer de muziek stilvalt, krijgt hij nog niet de kans zijn ‘main man’ aan te kondigen. De Ancienne Belgique scandeert zijn naam en op de tonen van “First Things First” komt Omari het podium op. Gehuld in een zwarte joggingbroek en zijn eigen merchandise loopt hij meteen naar de rand van het podium. Met z’n twee meter torent Stormzy boven de eerste rijen.

Brussel is de laatste stop op zijn Gang Signs & Prayer-tour en Big Mike herhaalt dan ook meermaals dat hij alle energie die nog over is eruit wil halen. ‘Since this is the last one, the energy in this room has got to be nothing less than electric.’ Toch krijgen we na die eerste flow met “Cold” en oud nummer “WickedSkengMan4” al snel een rustmomentje. “Velvet”, een R&B lied dat mijlenver verwijderd is van de klassieke grime sierde de debuutplaat van Stormzy maar kan live niet bekoren. Hoewel de ‘mandem’ in de zaal stevig meerapt, zijn de weinige dames aanwezig niet luid genoeg om de zangpartijen van NAO mee te zingen. Ander R&B-nummer “Cigarettes and Cush” deed het dan beter. Omari is duidelijk gegeneerd wanneer hij in de intro vraagt om de gsm’s in de lucht te steken. ‘Het is de eerste keer dat ik zoiets vraag, maar het is voor de videoclip want dit nummer wordt de nieuwe single.’ Toch luisteren de fans gedwee naar hun king of grime, en het resultaat mag er zijn. Softer dan dat wordt het gelukkig niet. Na twee minuten heen en weer zwaaien stelt Stormzy ons gerust: ‘We didn’t come for that singing shit, let’s go!’ Met die woorden zet hij het snelle “One Take Freestyle” in, een instrumentaal nummer van Ghetts en Rude Kid waar hij begin 2016 woorden aan gaf.

https://www.instagram.com/p/BUh5sSrFoV8/?taken-by=stormzyofficial&hl=en

Wie zegt niet te kunnen meerappen op Grime heeft er nog nooit naar geluisterd. Het genre kenmerkt zich door makkelijke refreinen en vraag- en antwoord strofes. Onder andere “Return of the Rucksack” en “Bad Boys” bewijzen dat grime enkel live volledig tot z’n recht komt, wanneer heel de zaal meebrult met de laatste woorden van elke bar. De flitsende lichten en de agressieve moves van de MC vanuit een moshpit aanschouwd, doen de AB met momenten zelfs op een underground club lijken. Op het einde van “Bad Boys” heerst de king helemaal wanneer hij a capella de laatste strofe samen met het publiek rapt, zonder beat, zonder lasers, zonder moshpits.

Na al die heerlijke grime nummers waarbij Omari zelfs in zijn archieven duikt en losstaande single “Scary” brengt, maakt Stormzy de fout om zijn Ed Sheeran-remix te spelen. Oké, “Shape Of You” is catchy en tof, maar daarvoor zijn z’n fans niet voor naar de AB afgezakt. De reacties zijn verdeeld en niet iedereen zingt mee tijdens het refrein. Stormzy’s strofe wordt dan weer wel met veel gejoel onthaald. Maar uit vrees dat iedereen naar de bar trekt, kort Stormzy het nummer in en krijgen we zijn tweede rap-strofe niet meer te horen. God zij dank, want nog meer Ed Sheeran, daar heeft niemand behoefte aan. Tenzij dan de girlfriends die verplicht mee moesten naar ‘een optreden van die ene rapper.’

https://www.instagram.com/p/BUiACZxlY-a/?taken-by=invizibil

Dat deze avond de laatste is van zijn Europese tour moet iedereen geweten hebben. En Stormzy wil die dan ook afsluiten in stijl. In de finale wordt elke laatste zweetdruppel eruit geperst. Wie niet in adidas-gear gehuld is, kan zijn katoenen t-shirt ondertussen al uitwringen. De geur van vers zweet, bier en wiet vult de zaal. “Big For Your Boots”, de hit van zijn debuutalbum waarmee hij internationaal doorbrak, steekt de AB finaal in de fik. ‘We did not come here to play fucking games’ roept Big Mike. Met het voorlaatste nummer wilt hij de zaal helemaal afbreken. ‘Can we make some history today? I wanna end this tour with the biggest moshpit Brussels has ever seen.’ Het publiek gehoorzaamt hun king of grime en heeft niet meer dan één beat nodig om mee te brullen op “Where Do You Know Me From”.

De avond eindigt met het legendarische “Shut Up”. De freestyle die hij over XTC’s instrumentaal nummer “Functions On The Low”  rapte is ondertussen goed voor zo’n 57 miljoen views op YouTube. Dit symbolische nummer waarmee het voor Stormzy allemaal begonnen is, heeft een catchy melodie en geweldige strofes die door elke fan van a-z worden meegezongen. Wanneer de laatste ‘bars’ gerapt zijn, blijft iedereen meezingen met de instrumental. Omari loopt dan ook niet meteen het podium af wanneer de lichten aangaan, maar neemt de tijd om tussen de plakkerige lijven te duiken voor selfies. Letterlijk op handen gedragen neemt hij afscheid van zijn Belgische fans en zijn Europese tour.

https://www.instagram.com/p/BUjM2ipAuni/?taken-by=pauliepeanut

‘That’s my laptop, that’s my sound. That’s my people, that’s my crowd. That’s my kingdom, that’s my crown’. De nieuwe king of grime bevestigde zijn status gisteren in een uitverkochte AB. We hebben lang moeten wachten tot grime het kanaal overstak en mogen Stormzy op onze blote knietjes bedanken voor zijn debuutalbum dat het genre in de Europese kijker zette. Ondanks zijn uitstapjes naar R&B en hip-hop op het debuutalbum, blijft hij live trouw aan zijn grimmige zelve. De pittige teksten vloeien uit zijn mond alsof het niets is terwijl het publiek bijspringt waar het kan. Die misstap met Ed Sheeran vergeven we hem, al gunnen we Stormzy wel een even groot podium als dat van zijn landgenoot.

Deze zomer is Stormzy nog te zien op Pukkelpop.

Setlist:

First Things First
Cold
WickedSkengMan4
Velvet
Return of the Rucksack
Mr Skeng
Cigarettes and Cush
One Take Freestyle
Bad Boys
Scary
Shape of You (Ed Sheeran-remix)
Big For Your Boots
Know Me From
Shut Up

Related posts
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Andromedik, Becky Hill, Wunderhorse, Channel Tres en meer naar Pukkelpop 2024

De paasvakantie is net voorbij, dus is ook de zomervakantie niet meer veraf. Hoewel de festivalzomer van 2024 nog moet losbarsten, belooft…
LiveRecensies

Dizzee Rascal @ Botanique (Orangerie): Gebonk op de vloer

Soms vraagt een mens zich af hoe het gaat met artiest X of Y, en dan verschijnt hij plots weer op de…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Fred again.. en Stormzy eerste headliners van Pukkelpop 2024!

Bij Pukkelpop zijn ze eindelijk uit hun welverdiende winterslaap gekropen. Echt slapen zat er hoe dan ook niet in voor de organisatie,…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.