LiveRecensies

Schoolboy Q @ AB: van begin tot eind een overdonderend optreden

LiveRecensies

Schoolboy Q @ AB: van begin tot eind een overdonderend optreden

schoolboy-q-tour

We waren met hoge verwachtingen afgezakt naar de AB, waar Schoolboy Q gisterenavond neerstreek voor zijn Blank Face tour. Blank Face LP, uitgerekend vandaag genomineerd voor een Grammy Beste Rap Album, is de opvolger van het alom geprezen Oxymoron (2014). Dat die laatste plaat ook uitgebreid aan bod zou komen, hadden we dus wel zien aankomen. Maar onze verwachtingen werden overtroffen, en Q nam ons mee op een trip doorheen zijn hele muzikale carrière.

De instrumentals van “TorcH”, het eerste nummer op Blank Face LP, luiden het begin van de avond in. Q – met een karakteristiek rond brilletje op zijn neus – staart naar de menigte voor hem en glimlacht. De tonen van “TorcH” dienen slechts als teaser, en Q steekt van wal met “Gangsta”. Dit nummer is dan weer de opener van die andere plaat, Oxymoron. Het voorste deel van de zaal komt meteen in beweging en er wordt al lustig mee geschreeuwd.

1

Op de tonen van “Blank Face” verklaart Q de liefde voor ons land. Het is de derde keer dat hij in België optreedt en hij heeft ons landje duidelijk in zijn hart gesloten. Hij roept ons dan ook uit tot zijn “favorite country in Europe”. We horen u al sceptisch denken: dat zegt hij toch gewoon elke avond, waar ter wereld hij ook is. Maar het feit dat hij deze liefdesverklaring overdag al op zijn sociale media verspreidde, zorgt er toch voor dat we hem graag geloven.

Na nog enkele recentere nummers roept Q de zaal op tot stilte. Dat hij een meester is in het bespelen van zijn publiek, zal de hele show lang opvallen. Iedereen wacht gespannen af terwijl de rapper zich met een handdoek probeert te verbergen voor de warmte. Dat helpt duidelijk niet dus zoekt hij maar wat verfrissing in een fles Hennessy. Opnieuw is de acteur Q aan het werk: uiterst traag begint hij te drinken tot het publiek hem aanmaant om er volledig voor te gaan (‘Drink! Drink!’). Ondanks de vele aanmoedigingen, besluit hij wijselijk om zijn act halverwege de fles stop te zetten. We worden weer getrakteerd op een innemende glimlach en in zijn ogen lezen we: tijd voor wat actie. Q neemt ons met “Break The Bank’ en “What They Want” terug mee naar Oxymoron. Een schot in de roos, deze nummers zijn duidelijk publiekslievelingen.

2

Even later rapt Q – nog steeds met handdoek op het hoofd –  zijn volledige verse op “Groovy Tony” zonder enige vorm van muzikale hulp. Het publiek luistert en bewondert. Op het eind maakt het nummer meteen de overgang naar “Collard Greens”. Het blijkt een meesterzet. We zijn al goed opgewarmd maar vanaf hier begint het feestje pas echt. “Collard Greens” is één van zijn eerste hits in België en dat is overduidelijk te merken. Een reden te meer om meteen ook de verse van homie Kendrick Lamar voor zijn rekening te nemen. Met succes.

Na “Collard Greens” neemt de rapper even een moment om het publiek in zich op te nemen. Hij bedankt de twee dames die op het achterste balkon uitzinnig aan het feesten zijn. De mensen op de zitplaatsen verzoekt hij vriendelijk om voortaan thuis te blijven, waarna het volledige middenplein zich omdraait en ‘Fuck you, go home!’ schreeuwt. Q voegt er fijnzinnig aan toe: ‘This a rapshow, this is not a Drake show.’ Het publiek ontploft. Drake dissen is bijzonder populair de laatste tijd, alweer een voorbeeld van de entertainer in Schoolboy Q. Hij kan perfect inschatten wat we verlangen van hem, hij weet wat onze reactie zal zijn en geniet daar vervolgens ook duidelijk van. Zijn loyale fans zijn alles voor hem, de rest kan de boom in.  

Er komt zelfs een klein verwijt naar zijn homies bij het label Top Dawg Entertainment (T.D.E.). Geen enkele onder hen heeft al zoveel keer opgetreden in België als Q zelf – sommigen zelfs nog nooit – en dat betreurt hij duidelijk. Maar niets kan de liefde tussen de T.D.E.-rappers verbreken en Q besluit enkele songs van zijn bekendste collega te brengen. Hij eert Kendrick Lamar met “Alright” en “M.A.A.D City”. Het is indrukwekkend hoe hij de verses volledig zelf én zuiver rapt, en het moet gezegd, Kendricks nummers zorgen voor één van de vele hoogtepunten in de show.

Als zijn uur op is, wordt hij van achter de schermen opgedragen om het podium te verlaten. Maar niemand vertelt Schoolboy Q wat te doen tijdens zijn show, zoveel is duidelijk. Om dit in de verf te zetten, brengt hij zelfs eerst nog twee nummers die niet van hem zelf zijn. Alweer een dikke fuck you, deze keer naar het management. De rapper gaat onverstoord verder en belandt tijdens “Dope Dealer” met een halve salto in het publiek. Q wordt letterlijk op handen gedragen door zijn fans: als je veel geeft, krijg je veel terug.  De bezorgde blikken op de gezichten van zijn crewleden zeggen genoeg: this was not part of the plan.

4

ScHoolboy Q kiest er voor om de nacht af te sluiten met het toepasselijke “Hell of a Night” en nodigt traditiegetrouw een random fan uit op het podium.  Na een zeer uitgebreide setlist is onze energie ondertussen volledig opgebruikt. Wij zagen een man vol zelfvertrouwen die weet wat de hiphopfans in dit land willen. Dit was niet zomaar een concert, dit was één groot feest doorspekt met randanimatie en een voortdurende opbouw naar nieuwe hoogtepunten. Typisch T.D.E., het label staat bekend om optredens die zoveel meer zijn dan enkel muzikaal genot. Jammer dat de focus niet nog net iets meer op Blank Face LP lag. Wij hadden zo graag “WHateva U Want” live gehoord. Klagen zal je ons echter niet horen doen, en al zeker niet na Schoolboy Q’s laatste woorden. “I’ll always come back, I swear.” Belofte maakt schuld, dit staat dan ook genoteerd. Don’t worry ‘bout nothin’.

Jonas Malfait & Kim Loosvelt

Related posts
InstagramLiveRecensies

YONAKA @ Ancienne Belgique (AB Club): Plezant lederen jasje

Zwarte T-shirts en getatoeëerde armen ten top gisterenavond op de bovenverdieping van de Ancienne Belgique, want YONAKA zakte voor het eerst sinds…
InstagramLiveRecensies

Madison Beer @ Ancienne Belgique (AB): Volg het witte konijn

Popsterren komen en gaan, maar Madison Beer is gekomen om nog even te blijven. Sinds ze werd ontdekt door ene Justin Bieber,…
InstagramLiveRecensies

Frank Carter & The Rattlesnakes @ Ancienne Belgique (AB): Tussen hard en heden

Mensen met ofidiofobie, oftewel angst voor slangen, bleven gisterenavond best ver weg uit de hoofdstad. Frank Carter & The Rattlesnakes streek namelijk…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.