Nieuwe singles

Ronde van de Lage Landen: Kortrijk

Deze zomer en nazomer deden de Dansende Beren de Ronde van de Lage Landen. Onze redacteuren gingen al virtueel langs in 14 grote Belgische en Nederlandse steden om te kijken wat daar allemaal gebeurt op muziekgebied: wat zijn belangrijke poppodia en festivals? Wie zijn grote namen uit de popgeschiedenis en welke opkomende artiesten zien wij doorbreken? Vandaag sluiten we af met de 15de stad, de muziekstad in de buurt van onze hoofdredacteur: Kortrijk.

kaart NED-BEL - Kortrijk

 

24be53c6e935092923d6683dce515913-pressphoto3_steaknumbereight_-_evavlonk

Kortrijk wordt ook wel eens het muzikale hart van West-Vlaanderen genoemd. Meestal verhuizen artiesten uit Kortrijk richting Gent maar sinds er nu ook wat ondersteuning is voor de bands in Kortrijk zelf, blijven ze bij hun broedplaats. In Den Trap en Den Bras ontstonden verschillende bands die tegenwoordig wereldwijd bekend zijn, denk maar aan Balthazar of Goose. Daarnaast zijn ook bands als SX, Ozark Henry, Amen Ra, Steak Number Eight (Wevelgem), Compact Disk Dummies ontsprongen in de parel aan de Leie.

 

De KreunVoor concerten moet je in Kortrijk op één plaats zijn, De Kreun. Het muziekcentrum van de stad dat zowat bij alle muzikale aangelegenheden betrokken is. Daarnaast zijn er ook enkele plaatsen waar liefhebbers van het harde werk hun geding kunnen vinden, denk maar aan De Pits. Tot slot organiseert De Kreun ook een jaarlijks festival, Sonic City, waar een internationaal publiek op afkomt. Kortrijk is niet alleen van de Kortrijkzanen, het is een stad van iedereen voor iedereen.

Hieronder enkele aanraders op het punt van doorbraak.

simple-pigeonsSimple Pigeons

Stiekem een beetje onze poulains, dus we zijn wel trots wanneer Simple Pigeons iets verwezenlijken. Op de eerste editie van ons Dansende Beren event waren ze present, ze maken donkere indiepop die een mix tussen The National en Arcade Fire aanhoudt en het zijn vriendelijke jongens. Post rock maar evengoed toegankelijke songs en een fantastische liveband die boordevol passie speelt. Binnenkort de bekendste band uit Moorsele, ga ze dus nog maar eens checken voor het te laat is. Dit weekend bijvoorbeeld in De Kreun, met een andere goeie band uit Kortrijk (die je later in de lijst vindt).

Facebook / Twitter / YouTube

eraserheadEraserhead

Kortrijk heeft een heel specifieke noise scene. Een naam die daar meteen uit springt is Eraserhead. De band treed al enkele jaren op in het Kortrijkse maar weet sinds de release van hun EP ook de rest van België te overtuigen. Rock met een psychedelisch kantje maar evengoed wat punkinvloeden. Op bepaalde momenten doet het wat denken aan de Sex Pistols maar evengoed kruipt er wat van The Stone Roses in. Enfin, de band eet van alle walletjes een beetje en past hierbij nog eens een visueel aspect ook. Soms maken ze kortfilms om dan tijdens hun optredens te tonen, kunstzinnige mannen dus!

FacebookVi.be

karmacomaKarmaComa

Vunzige, vette rock ’n roll, nog zoiets wat je in Kortrijk wel tegenkomt. Het viertal KarmaComa brengt riffs, stonerinvloeden en stevige zang samen in een melodisch geheel. Denk aan Queens Of The Stone Age die op pad gaan met Pearl Jam om het wat te kaderen. De mannen zijn nu volop in de studio aan het werken om nieuw materiaal klaar te krijgen en wij weten zeker dat dit materiaal wel eens de doorbraak kan betekenen. De Nieuwe Lichting 2014 en Westtalent vorig jaar bewijzen het potentieel, nu alleen nog afmaken (wat met dit soort muziek een piece of cake moet zijn).

Facebook / Twitter / YouTube

Momma Said So

mommasaidso

Winnaars van De Beloften dit jaar (beloftevol zijn ze dus zeker!). Brachten een geweldige debuut-EP uit en groeien langzaam maar zeker uit tot een groot talent. Bescheiden startten ze in hun thuisstad Avelgem maar ondertussen veroveren ze heel België. Ook wel vriendelijke mensen die rustige indie rock brengen. Bij momenten doet het denken aan Balthazar, op andere momenten doet het dan weer denken aan School Is Cool. Nog een extra reden om deze band in de gaten te houden; ze hebben een contrabas.

Facebook / SoundCloud / YouTube

Major

Major

Emo bands, ze blijven meestal beperkt tot een nichepubliek. Ook deze Major, de band uit Kortrijk ging afgelopen zomer op een Europese tour maar in eigen land zijn ze iets minder bekend. Ons doet het spontaan wat denken aan Modern Baseball of The World Is A Beautiful Place and I Am No Longer Afraid To Die. Muziek met veel gevoel, leuke uitbarstingen en fragiele stemklank. Met drie zingen ze, op de achtergrond hoor je ze soms wat ruwer te keer gaan en dat is wat deze band zo straf maakt. Major is emo van de bovenste plank die binnenkort door de liefhebbers van dat genre bemind zal worden, en hopelijk ver daar buiten.

Facebook / BandCamp

Sperwer

sperwer

Bestaande uit leden van Druzhnik en I will, I swear, soms heeft een mens niet meer nodig om nieuwsgierig te worden. Logischerwijs een steengoede band en een mooie vogel. Dat klopt ook want wij waren overdonderd door de debuutsingle “Jager” eerder deze maand. The Postal Service meets Sunns maar dan met nog wat meer reverb. De band komt volgende week met een debuut-EP die vol met zulke straffe tracks moet staan. Dit weekend te zien in De Kreun samen met een andere tip hierboven, enkel maar aan te raden!

Facebook / Twitter / Soundcloud / YouTube

Kolos

Kolos

Een tweede bewijs dat Kortrijk uit vette rock ‘n’ roll acts bestaat. Kolos noemt zichzelf de uitvinder van de stonerfunk maar klinkt wel meer zoals een stoneract. Een rauwe stem, diepe penetrerende bassen een funky melodie (vandaar dus de funk in hun genre) doordrenken al hun nummers. Denk aan Red Fang of Mastodon zonder het geschreeuw. Brachten al twee EP’s uit en zijn vooral bekend in eigen provincie, hoog tijd om wat hogere regionen op te zoeken.

FacebookVi.be

Highway Jack

Highway Jack

We kunnen het niet genoeg benadrukken, de mannen uit Kortrijk houden van stevige muziek. Highway Jack is nog zo’n stevige band van mannen met baarden. De band brengt dit keer wel geen stoner maar een mix van hardcore, progressive rock en metal. Doet wat denken aan een mix tussen Dream Theater en Architects, erg vreemd maar het klinkt goed! Lekkere solo’s en vette riffs, meer heeft een mens soms niet nodig. De mannen gingen al op tour in Londen en werken stilaan verder aan hun droom.

Facebook / Twitter / YouTube / Instagram / Soundcloud

Page Down

Page Down

Omdat we van geen ophouden weten, een laatste vettige maar prettige band. Page Down mixt de beste stoner gitaarriffs in een melodisch geheel van veel gitaren. De stem is iets zoeter waardoor het geheel wel heel toegankelijk klinkt. Denk aan Foo Fighters op speed of aan Royal Blood, hoewel Page Down met drie is. We winden er net zoals zij geen doekjes om, gewoon rechtdoor rock ‘n’ roll zoals het moet, daar houden we van.

Facebook / BandCamp

 

3616 posts

About author
Ook bekend als "Den Beir", oprichter van de site, leidt alles in goeie banen en schrijft ook wel eens iets.
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Zimmerman - "Perfect Guy" (feat. Noémie Wolfs)

Als we het hebben over romantische gebaren, dan is Simon Casier een geslepen concurrent. De bassist van Balthazar heeft zich met zijn…
LiveRecensies

Sonic City 2023 (Dag 3): Koning gitaar eist zijn troon op

Na een uitstekende maar fysiek uitputtende derde festival dag, opende Sonic City nog wat vroeger de deuren. Hoewel curatoren Charlotte Adigéry &…
LiveRecensies

Sonic City 2023 (Dag 1): Cultavond voor omnivoren

Als een ware accordeon nam het alternatieve festival Sonic City de voorbij jaren allerlei vormen en groottes aan: we hadden een afgelaste…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.