Live, Oude Bekenden, Recensies

Skatalites in Melkweg: Ook legendes geven feesten!

ska2

Dinsdagavond waren we aanwezig in de Melkweg om ska-legendes Skatalites te bewonderen. Zij zijn namelijk de eerste grote ska groep, opgericht op Jamaica in 1963. Maar zelfs daarvoor al speelde de groep al tijden samen. Ska ontstond in de jaren ’50 op Jamaica wanneer Afrikaanse ritmes werden vermengd met Westerse rock n’ roll. Het is onweerstaanbaar swingend en dansbaar. Na enkele succesvolle jaren gaat de band alweer uitéén, maar er zijn door de jaren heen reünies met nieuwe bezettingen. De meest recente samenstelling heeft nog steeds een origineel bandlid!

De twee voorprogramma’s zijn van eigen bodem want ook hier in Nederland zijn er grote namen op het gebied van ska en reggae. Zowel The Downbeat Detonators als Rude Rich and the High Notes staan bekend om hun roots reggae en ska. Zij weten dan ook het al aanwezige publiek te verrassen en op te warmen. Het is net of het inherent aan ska is, maar het spelplezier spat er vanaf!

ska0

Vlak voor de pauze eindigen Rude Rich and the High Notes met hun soul reggae versie van John Denver’s “Take Me Home, Country Road”. Deze klassieker wordt uiteraard meegezongen, en hun optreden sluiten ze af met een lang stuk acapella. De stemming zit er goed in, en de hoofdact moet nog beginnen!

Skatalites

“Are you ready for ska music?” vraagt de jonge saxofonist aan de zaal. En het publiek reageert direct enthousiast door te roepen. Vanaf het eerste moment bewegen en dansen de toeschouwers. Op dat moment staan er zes man op het podium: drummer, bassist en toetsenist op de achtergrond en drie jonge kerels met hun blaasinstrumenten saxofoon, trompet en trombone op de voorgrond. Dit zestal bijt het spits af met enkele instrumentale nummers waarbij de blazers direct de ruimte krijgen om hun capaciteiten te laten horen. Het is duidelijk dat deze jongemannen het verdienen om onder de naam Skatalites te spelen.

ska1Van de oorspronkelijke leden leven er nog maar twee, waarvan alleen zangeres Doreen Shaffer nog optreedt, en zij is vanavond present!! Na de instrumentale nummers is het natuurlijk tijd om deze grande dame te introduceren. Met oorverdovend gejuich wordt zij ontvangen. Zij zet direct de eerste allergrootste internationale ska-klassieker in: “My Boy Lollipop”, oorspronkelijk een hit van Millie Small. Zij maakt enorme indruk met haar stem en aanwezigheid. Ook als zij na enkele nummers weer back-stage gaat, wordt er uitbundig geapplaudisseerd. Ze maakt plaats voor een blanke gitarist met dreadlocks die de rol overneemt van master of ceremony. “Do you like reggae music?”, vraagt hij. “Do you looove reggae music?!”. Jazeker! En inderdaad: er wordt pure reggae gespeeld dat erg trippy aandoet. Hij kondigt een een-tweetje aan van de drummer en de bassist. Echte drum n’ bass! Het is knap dat ze met z’n tweeën een vol, dub geluid creëren.

ska4

Als de band weer volledig is, komt de ska terug, en wordt het een groot feest. Wij Dansende Beren hadden geen idee wat ska teweeg kon brengen. En bovendien ook niet hoeveel klassiekers we stiekem kenden. Ball Of Fire komt uiteraard langs, evenals hun grootste hit Guns Of Navarone. Uit ervaring weet de band ook dat bekende nummers in een ska-jasje goed werken: de James Bond Theme klinkt nu niet alleen spannend, maar ook feestelijk!

Tevreden, en zelfs een stuk wijzer gaan de Dansende Beren op huis aan. Dit concert van deze legendes pakken ze ons niet meer af! Wat een feest!

voor meer info:
The Downbeat Detonators: Facebook
Rude Rich and the High Notes: Site / Facebook
Skatalites: Site / Facebook / Twitter

Verslag van Skatalites concert te Melkweg, Amsterdam op 19/07/2016.

21 juli 2016

About Author

marckeijzers


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief