Vragen van "Den Beir"

Vragen van “Den Beir”: MEK

Vragen van "Den Beir"

Vragen van “Den Beir”: MEK

MEK is een soloproject van Koen Meirlaen waarbij voor de live uitwerking en productie werd samengewerkt  met o.a. Xavier De Clercq (Sleepers’ Reign, Poolside Echo, …), Bert Verbeke en Jelle Vercruysse. MEK omschrijven ze bij Boomtown zo: “MEK… Een krakende deur naar een ander universum. Maakt van ‘mysterie’ zijn handelsmerk en creëert een sfeer die je op z’n minst als ‘dromerig’ kan bestempelen. MEK is een doe-het-zelver met een grote voorliefde voor eenvoud. Bewuste en perfect uitgekozen eenvoud weliswaar. Tovert sferische soundscapes uit zijn muzikale hoed en stuurt deze zonder pardon af op de mensheid. Her en der wordt de vergelijking gemaakt met Yann Tiersen en zelfs Jonsi. Leuk weetje: tijdens zijn expeditie in Antarctica slaagde MEK erin tussendoor enkele nummers op te nemen.”

Zijn eerste single kwam onlangs uit en daar had hij het volgende over te zeggen: ‘See The Silence’ schreef ik tijdens een expeditie in Antarctica en het werd nu in de studio professioneel opgenomen. De expeditie maakte zo’n indruk op mij dat ik de sfeer van het continent in het nummer wou behouden via enkele samples die ik opnam in Antarctica; misschien zullen luisteraars geluiden herkennen van voetstappen in de sneeuw tot ijs dat klinkt als belletjes en de typische krachtige wind. Door de combinatie met de beelden van de magische landschappen, reis je in de clip mee naar het ijzige continent.

MEK is subtiel maar wondermooi, tijd om enkele vragen te stellen.

Wat is jouw favoriete nummer?

Radiohead – Idioteque
Dit nummer heeft alles! Je kan erop dansen en toch is het bijzonder melancholisch. Voor wie het de eerste keer hoort, is het misschien overweldigend maar leer het kennen want het zit vol subtiele wendingen.
Het blijkt niet makkelijk om favoriete muziek te kiezen, ik zou bekende muziek van Bon Iver tot Queens of the Stone Age kunnen selecteren. Maar in wat volgt, hoop ik nog enkele verborgen pareltjes mee te geven.

Wat is het perfecte nummer voor een roadtrip?

Ásgeir – Going Home
Onlangs met dit nummer door het magische landschap van IJsland gereden. De ideale soundtrack voor een desolaat en bevreemdend landschap. Ásgeir is een IJslander en het lijkt alsof zijn muziek het landschap beschrijft; het nummer heeft niet veel franjes, kabbelt als een rivier naar een meeslepend einde.

Op welk nummer maak je graag schoon?

Rage Against The Machine – Take The Power Back
Het mag vooruit gaan als er moet gekuist worden. Weinig bands die zo strak klinken als Rage Against The Machine. De kracht die uitgaat van zanger Zack de la Rocha is fenomenaal. De bas en drum werden ‘puur’ opgenomen en stuwen zo het nummer vooruit. Volume op duust!

Wat is het perfecte nummer om mee wakker te worden, gebruik je dat ook effectief?

Syme – Map Map Map
Met Bert Verbeke maak ik al jaren muziek, toen hij terugkwam van enkele maanden Erasmus in Noorwegen, bezorgde hij me de cd van SYME. En we waren compleet aan de grond genageld door dit nummer. De klanken van de Fender Rhodes, de stem, de subtiele gitaarsolo, het koortje, … De band is ‘opgegaan’ in Casiokids. Gelukkig heeft iemand ‘Map Map Map’ online gezet. Heerlijk ontwaken!

Wie is jouw favoriete artiest uit je thuisstad en wat is zo speciaal aan hen?

Amongster
Al tijdens een optreden in onze middelbare school was ik volledig verkocht van de stem van Thomas Oosterlycnk. Hij zat reeds in heel wat projecten (waaronder Oh Burgundy met Max Colombie) maar ik ben ervan overtuigd dat het beste nog moet komen. De verrassende ritmes en bezwerende stem van Thomas geven in Bright Life al een voorsmaakje. In het najaar komt zijn eerste full album uit. Ik kijk er al naar uit!

Welke artiest is underrated en wie is overrated?

Underrated: Kristofer Astrom, een Zweedse singer-songwriter. In eigen land zeker niet ‘underrated’ maar hier mag hij nog bekender worden. Ik ontdekte hem in 2001 dankzij Duyster op Studio Brussel. Ik herinner me dat ik de titel op een papiertje krabbelde en de volgende dag de playlist opzocht. Ik kon de cd kopen door geld in een enveloppe op te sturen naar Zweden. En effectief, enkele weken later viel de cd in de bus. Er is duidelijk heel wat veranderd met streamingdiensten als Spotify en apps als Shazam.

Overrated? Elke muziek zal wel zijn fans hebben. Maar bij nummers als ‘In Zaire van Johnny Wakelin’ vlucht ik van de dansvloer.

Als je voor één dag een artiest zou kunnen zijn, wie zou dat zijn?

Ik dacht eerst aan Mark Linkous van Sparklehorse, hij maakte immers een van de mooiste albums ooit, namelijk Vivadixiesubmarinetransmissionplot. Hij nam zijn platen gewoon in de studio in zijn boerderij in Virginia op. Hij stapte helaas in 2010 uit het leven. Dus graag een opgewekter persoon. Wayne Coyne van The Flaming Lips rolt in een grote ballon over zijn publiek bij optredens, terwijl de confettikanonnen hun werk doen. Altijd feest zo’n optreden!

Wat is het beste nummer om bij te vrijen?

Dan kies je best geen popnummer van maar 3 minuten 😉 Dit nummer van Stavroz duurt 8 minuten en is bijzonder sexy!

Wat is de mooiste songtekst die je ooit hebt gehoord?

Kommil Foo – Ik red me wel
Nu ‘religie’ weer een actueel thema is, relativeert Kommil Foo het een en ander. Schitterende tekst!

Op welke plaats zou je ooit een concert willen spelen?

Het Colosseum in Rome lijkt me wel een unieke locatie, op een zwoele zomeravond en met een subtiele lichtshow moet het fantastisch zijn om daar op te treden.

Colosseum-Rome-Italy-Night-Wallpaper

Extra vraag Belgische bands:

Was jouw trip naar Antarctica een extra motivatie om een muziekcarrière te starten of hoe verliep dat?

Eerder speelde ik bij Nova Zembla waarmee we in 2010 een E.P. uitbrachten. Ik heb heel goede herinneringen aan deze periode. Maar toen Nova Zembla uitdoofde, ging ik zelf wat aan de slag. En tot mijn verbazing reageerden veel mensen positief op het nummer Utoreen dat ik anoniem online plaatste. Tijdens de expeditie in Antarctica was er gelukkig een gitaar mee, het landschap werkte inspirerend met ‘see the silence’ als resultaat.

Wat is de beste soundtrack om bij dat land te plaatsen?

Het desolate karakter van Antarctica hoor je terug in de muziek van de IJslanders van Sigur Ros. Dit nummer doet je even wegdromen.

3699 posts

About author
Ook bekend als "Den Beir", oprichter van de site, leidt alles in goeie banen en schrijft ook wel eens iets.
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe singles Thom Yorke - "Knife Edge" & "Prize Giving"

Met zijn repertoire bij Radiohead, The Smile én een solocarrière kunnen we Thom Yorke haast niet meer bijhouden. De bezigheden van de…
AlbumsFeatured albumsRecensies

English Teacher – This Could Be Texas (★★★★): Vastbenoemd

Zo nu en dan verschijnt er nog eens nieuwe Engelse band op het toneel waarvan we al snel kunnen voorspellen dat ze…
InstagramLiveRecensies

The Smile @ Vorst Nationaal: Magisch millimeterwerk

Gisteravond mocht elke fan van Radiohead zijn hart verwarmen in Brussel, waar het driekoppige The Smile, bestaande uit Thom Yorke, Jonny Greenwood…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.