Vragen van "Den Beir"

Faces On TV droomt van een internationale carrière

11235052_473593369494595_9149011498865999167_n.jpg

Foto van Brecht Steenhouwer

Faces On TV is de ambitieuze band van Jasper Maekelberg die sinds dit jaar in sneltempo vorm heeft gekregen. In de balzaal van de Vooruit speelden ze samen met Douglas Firs een geslaagd concert. Ze bleken een fijne mix van Oscar And The Wolf en Balthazar te zijn en dat blijft niet onopgemerkt. Hun laatste nummer Love / Dead wordt met enthousiasme op de Belgische radio onthaald. Toch wil de band niet in België blijven en koesteren ze grote plannen om door te breken in het buitenland.

 

Je bent ook producer. Zo heb je gewerkt aan verschillende platen van bekende Belgische bands. Hoe komt het dan dat je zelf een band hebt opgericht?

Als producer van bands probeer ik er altijd voor te zorgen dat ik er iets van mezelf insteek. Ik zou nooit met een band kunnen werken als ik er niets van mezelf kan instoppen. Dat vind ik een belangrijke voorwaarde, ook om te mixen. Je blijft dan wel met een ei zitten en dat raak je niet kwijt in die bands. Ik heb ook altijd het gevoel dat ik iets wil vertellen.

Wanneer heeft label Waste My Records jullie benaderd voor een contract?

Dat is al even geleden. Zo’n 2 jaar geleden speelden we onze eerste show ooit op Boomtown. Waste My Records was daar en was zeer enthousiast toen ze ons hadden gezien.

Was dat het eerste label dat op jullie is afgestapt?

Er waren er verschillende, maar ik was wel fan van Waste My Records.

Het is een beginnend label, waarom was je dan meteen verkocht?

Een beginnend label, maar ook weer niet. De gast die dat bestuurt heeft al wat kilometers op zijn teller. Zo werkte hij al voor Munich Records, hij is zalig, hij is de king.

Zijn er concrete plannen voor een album nu jullie een platendeal hebben?

We doen sowieso een EP volgend jaar, ergens in april. Dat is ons voornaamste doel. Vanaf daar werken we verder naar een album toe. Dat moet gewoon mega goed zijn. Ik kan daar dus nog geen datum op plakken.

Hoe zal 2016 er voor jullie uitzien?

Er komt een single aan, en die EP. En natuurlijk zo veel mogelijk spelen. Er komen nog wat festivals aan. We zullen ook heel wat coole shows spelen, maar het staat nog niet helemaal vast.

Zijn er ook plannen naar het buitenland toe?

We hebben nu een boeker in Nederland. We hebben zeker plannen maar nog niets concreet. We zullen vast wel ergens een show spelen in Nederland. Maar er zijn zeker buitenlandse plannen. Ik vind dat super belangrijk.

Waarom?

België, en dan vooral Vlaanderen, is piepklein. Het is te mini en belachelijk om daar te blijven rondhangen.

Heb je ambitie om door te breken in het buitenland?

Sowieso. Het is een goed excuus om op reis te gaan. Het is ook raar om hier met je muziek te blijven hangen, je bereikt hier niemand. Als ik iets maak wil ik wel dat het gehoord wordt.

10256108_10153481981899024_1548180174873171545_n.jpg

Jullie laatste nummer Love/Dead is op Hypemachine verschenen en dus internationaal erkend. Dat gebeurt niet veel voor Belgische bands, had je dat verwacht?

Totaal niet, maar wel super dat dat opgepikt is door het buitenland. Ook raar dat je als klein Belgisch bandje plots op Amerikaanse of Japanse blogs komt, dat je toch nog mensen kunt bereiken.

Jullie eerste single ‘Run Against the Stream’ kwam begin dit jaar uit, de tweede single ‘Love / Dead’ wordt nu veel gedraaid op Studio Brussel. Er is wel een groot verschil tussen de twee, de nieuwste is meer pop en psychedelisch, terwijl de andere eerder een dromerige radiohit is.

Ik snap dat je daar een verschil tussen ziet, maar voor mij is dat niet zo’n groot verschil. Dat is gewoon een lijn die doorgetrokken wordt. Als ik muziek maak of hoor dan denk ik in kleuren. Voor mij hebben die twee liedjes dezelfde kleur.

Wat is dan de kleur van je band?

Moeilijk. Dat verandert ook veel, maar nu woestijngeel vermoed ik. Ik zou er eens beter over moeten nadenken.

Daarnet speelde je als voorprogramma voor Douglas Firs. Wat vond je van je set daarnet op het podium?

Tof. Het was misschien niet direct een match met Douglas Firs, maar omdat ik zijn plaat geproducet heb, zijn er sowieso wel ideeën van hem bij mij terecht geraakt en omgekeerd. In die zin was het misschien wel een goeie match. Er was echt veel volk, ik was tevreden.

Hoe is het dan om voor Douglas Firs te spelen? Die is toch iets groter dan jullie.

Die heeft al 2 platen natuurlijk. Omdat ik een plaat geproducet heb hangt er wel een amicale sfeer. We kennen elkaar hier ook allemaal.

Wat is het leukste voorprogramma dat je al gedaan hebt?

Ook heel moeilijk. Ik heb het gevoel dat we nu op dit moment in onze carrière aan het groeien zijn – elk optreden worden we beter – dus ik zou zeggen muzikaal dat het vandaag ons beste concert was, maar we hebben natuurlijk ook al met Balthazar in de AB gestaan. Dat was ook voor een grote uitverkochte zaal en zeer uniek.

Als je ooit een voorprogramma zou kunnen spelen van een bekende internationale band, wie zou je dan kiezen?

Ik zou mijn antwoord dan ook moeten linken aan iets dat matcht met onze band. De strafste show die ik dit jaar heb gezien is Tame Impala. Ik wil die wel nog eens zien. Tame Impala zou dus wel tof zijn. Ik ben beginnen luisteren naar hen sinds ‘Let It Happen’.

Is het daardoor dat bij Love/Dead de gelijkenis met Tame Impala zo treffend is?

Ik vind dat een enorm compliment, maar het is niet daardoor. De basis van dat nummer was al klaar voor de nieuwe Tame Impala uitkwam.

Live hebben jullie ook een psychedelische sfeer, hoe probeer je dat te bereiken?

Sfeer op een optreden vind ik super belangrijk. Met die psychedelische liedjes gaan we dan ook naar Studio Brussel en het buitenland. Het is wat radiovriendelijker, alhoewel ik daar niet zo’n voorstander van ben. Ik vind dat radio gewoon goeie muziek moet draaien. Dat gebeurt jammer genoeg bitter weinig. Ik luister dan ook zelden naar de radio, soms als ik in de auto zit.

Ben je dan verrast als je zelf gedraaid wordt op de radio?

Dat is echt vreemd! Als je naar huis aan het rijden bent na een optreden zet je even de radio aan en dan hoor je plots jezelf. Dan heb je echt iets van ‘Wowwww, dat ben ik!’ en daarna de radio uit.

Luister je niet graag naar jezelf?

Ik vind dat altijd super absurd om mezelf te horen, zeker op de radio. Ik heb dat liedje ook gewoon al veel gehoord. Als je alle dagen in de studio werkt dan weet ik niet of ik de nood heb om dat liedje nog eens op de radio te horen.

Ik heb gelezen dat Max Colombie grote fan is van jullie.

Cool hé. Ik ben ook wel fan van hun muziek.

De muziek van Oscar And The Wolf zit ook wel een beetje in jullie, ik zou het omschrijven als een mix van Oscar And The Wolf en Balthazar. Is dat ook de bedoeling?

Als ik muziek maak is dat zonder bedoeling. Ik probeer gewoon het gevoel te pakken dat ik op dat moment heb.

Zijn dat dan invloeden voor jou geweest of niet?

Waarschijnlijk wel. Ik vind ze alletwee goed en heb veel naar ze geluisterd. Dat zal er dan ongetwijfeld ingesijpeld zijn maar niet meer dan dat. Ik heb enorm veel invloeden. Ik zou even goed kunnen zeggen dat ik geen invloeden heb, maar dat slaat nergens op.

Wie zijn dan je grootste invloeden?

Dat weet ik dus niet, ik heb er gewoon zo veel. Mijn muzieksmaak is redelijk breed. Ik heb ook een jazzopleiding gevolgd. Het is dus moeilijk om er een invloed op te plakken.

Heb je dan wel een all-time favourite artiest?

Ja, 50 of zo. Kiezen is super moeilijk. Ik heb ook het gevoel dat als ik er 1 zou kiezen ik de andere 49 oneer aandoe.

Wat is voor jou dé plaat van 2015?

Dat is een moeilijke vraag, ik heb zot veel geluisterd naar ‘Currents’ van Tame Impala. Maar je hebt dan Kendrick Lamar, die ook een mega goede plaat heeft met ‘To Pimp a Butterfly’. Ik heb dat al in alle lijsten wereldwijd zien staan.

Kendrick Lamar staat inderdaad overal op nummer 1.

Nochtans heb ik overlaatst Sufjan Stevens gezien op de eerste plaats. Ik heb het nog niet deftig genoeg gecheckt dus ik kan het eigenlijk niet zeggen. Maar voor mij, als ik er maar 1 kan zetten, dan toch Kendrick Lamar. Ik hou echt immens veel van Hip Hop.

Probeer je dat in je muziek te steken?

Ja, ik hou van het contrast, zware drums en bassen en ook de lichtere zweverige kant daarvan. Het is altijd raar om dat op je eigen muziek te beschrijven, maar die hiphop zit er sowieso in.

Bedankt voor dit vernieuwend interview en nog heel veel succes in de toekomst!

Facebook / Instagram / Twitter / Website

 

3471 posts

About author
Ook bekend als "Den Beir", oprichter van de site, leidt alles in goeie banen en schrijft ook wel eens iets.
Articles
Related posts
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Kendrick Lamar en Central Cee naar Les Ardentes 2023!

Nadat eerder deze week al Travis Scott werd aangekondigd voor Les Ardentes, krijgen we nu met Kendrick Lamar de tweede headliner voor…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single The Greeting Committee - "Anything But You"

De formatie waarmee The Greeting Committee in 2015 debuteerde was heel anders dan die van vandaag. Oorspronkelijk bestond de groep uit Addie…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Blondshell - "Veronica Mars"

Partisan Records is misschien wel een van de interessantste platenlabels van het moment. Het label heeft niet alleen gevestigde bands als Fontaines…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.