Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"Oude Bekenden

Het internationale elftal singles van Silke Bomberna

Het voorbije jaar was opnieuw heel vruchtbaar voor mooie singles. Zeer vruchtbaar zelfs zo bleek, want onze redacteurs kozen niet vijf, niet tien, maar elf van de beste singles van 2015. Een volwaardig elftal. Als een echte voetbalcoach geven onze redacteurs ook tekst en uitleg bij hun keuzes en leggen ze uit waarom sommige singles de selectie niet hebben gehaald.

11. j.viewz – Don’t Pull Away ft. Milosh

j.viewz

Brooklynite Jonathan Dagan, in het circuit ook wel gekend als j.viewz, werkt aan een ambitieus project: op zijn website The DNA Project kan je het tot stand komen van zijn nieuwe plaat volledig volgen in real-time. Naast beelden en geluiden die zijn muziek inspireerden, zijn ook j.viewz’ samenwerkingen met andere muzikanten goed te volgen. De meest geslaagde tot nu toe is volgens ons toch wel die met Rhye’s Milosh. Zijn androngyne stem gaat geweldig samen met Dagans zachte muzikale voorkeuren.

https://soundcloud.com/j-viewz/dont-pull-away

 

10. Poliça – Lime Habit

polica
Het was even wachten op nieuw werk van Poliça, maar eindelijk is het gearriveerd: ‘Lime Habit’ is de eerste single van de nieuwe plaat, United Crushers, die in maart zal uitkomen. Warme, elektronische klanken en Channy Leaneaghs prachtige stem, opnieuw stelt Poliça niet teleur.

 

9. SOPHIE – Just Like We Never Said Goodbye
SOPHE

SOPHIE is een Londense dj die een grote fascinatie heeft met slechte teenpop, zoveel kunnen we u met zekerheid zeggen. Of hij het genre nu uiteindelijk goed- of afkeurt, is niet helemaal duidelijk, maar hij doet er alvast iets heel origineel mee. Debuutplaat “Product” staat vol met elektronische deuntjes en hoge meisjesstemmetjes en vindt een fantastisch evenwicht tussen catchy en kitsch, met tracks als ‘Just Like We Never Said Goodbye’ op kop.

 

8. The Japanese House – Still

the japanese house
DIY Magazine is in elk geval helemaal weg van The Japanese House, en op vlak van deze single moeten we hen groot gelijk geven. Dat Matty Healy mee achter de productie van de debuut-EP van de band zat, was al langer geweten – bovendien zijn in ‘Still’ heel wat The 1975-vibes te herkennen. Onlangs werd ook het brein van de operatie bekend gemaakt: na een “identity-free start” gaf de Britse Amber Bain toch haar eerste interview, omdat ze niet wilde dat het mysterie rond haar identiteit belangrijker werd dan de muziek. Wij zijn alvast onder de indruk.

 

7. Boots – C.U.R.E

boots

Wonderboy Boots releasete met ‘C.U.R.E’ zijn eerste officiële single. De Beyoncé-producer haalde headlines met verhalen over hoe hij in zijn auto sliep voor zijn talenten onverwachts ontdekt werden door Queen Bee. Hij producete de meeste tracks op haar vijfde langspeler, waaronder hit ‘Drunk in Love’, en schreef tevens nummers voor de plaat, zoals ‘Haunted’. Na het horen van zijn solowerk kunnen ook wij van zijn talent getuigen: Aquaria is zeker het beluisteren waard.

 

6. Daughter – Doing The Right Thing

daughter
Na haar debuutplaat If You Leave uit 2013, brengt Daughter in het begin van volgend jaar haar tweede plaat uit. Single ‘Doing The Right Thing’ mocht de spits afbijten en het afwachten verzachten. Elena Tonra is nog steeds haar ingetogene zelf, al liet ze reeds weten dat het onderwerp van de nieuwe plaat niet opnieuw een gebroken relatie zal zijn. Opgewekt kan ‘Doing The Right Thing’ echter nog steeds niet genoemd worden, maar dat hoeft uiteraard ook helemaal niet.


5. Macklemore & Ryan Lewis – Downtown

macklemore
Het nummer kreeg vaak als belangrijkste eigenschap mee dat het vooral klonk alsof ‘Thriftshop’ en ‘Uptown Funk’ een kindje hadden gemaakt, en wie zijn wij om dat tegen te spreken. Wat het nummer echter nog net dat ietsje genialer maakt dan de gemiddelde Macklemore & Ryan Lewis-track is de dude waarvan iedereen oorspronkelijk dacht dat het een zwarte vrouw was. Macklemore & Ryan Lewis gingen uiteraard helemaal niet voor de mainstream soulvrouw in hun nieuwste creatie, maar kozen kunstenaar en fulltime weirdo Eric Nally.

 

4. Låpsley – Brownlow

lapsley
Låpsley verscheen aan onze muziekhorizon als genomineerde voor BBC Sound of 2015 en wat zijn we daar dankbaar voor. De piepjonge Engelse veroverde ons hart met nummers als ‘Hurt Me’ en ‘Falling Short’, maar metlyrics als “I wouldn’t say I was known for always doing the right thing / I wouldn’t say I was always comfortable in my own skin” worden we zeker sentimenteel. Excellent voor de gevoelige luisteraar.

 

3. Chet Faker & Marcus Marr – The Trouble with Us

trouble with us

Nog zo’n Future Classic, deze keer van Marcus Marr en Chet Faker. De samenwerking tussen de Londense dj en de Australische muzikale duizendpoot verloopt duidelijk vlotjes. De twee releaseten eerder in december een EP, Work, waarvan ‘The Trouble with Us’ de eerste single was. Zomerse vibes en Chet Fakers kenmerkende stem, meer hebben wij niet nodig in een single.

 

2. Panama – Jungle

panama

Als je nog niet eerder van deze band gehoord hebt, haast je snel naar je gekozen streamingsdienst en gun de mannen even van je tijd. Ze scoorden in 2013 reeds een hitje met ‘Always’, maar slaagden er tevens in om grotendeels in de obscuriteit te blijven. ‘Jungle’ is hun tweede poging om definitief door te breken en met een plaatsje op het label Future Classic (Chet Faker, Cashmire Cat, Jagwar Ma) kan dit niet lang meer uitblijven. De video is trouwens een meesterwerk.

 

1. Jamie xx – Gosh

jamie xx
Zeggen dat Jamie xx’ In Colour een van de meest geanticipeerde albums van dit jaar was, is in geen geval overdreven en tevens volledig terecht. Het was dan ook moeilijk om uit deze plaat van zaligheid een single te kiezen. Uiteindelijk zijn we dan toch maar voor albumopener ‘Gosh’ gegaan, wat een schijf is dat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.