LiveRecensies

Leftfield in Paradiso, Amsterdam: een show met stampende live beats

leftfield2

Inmiddels 25 jaar geleden verscheen er een obscure progressive house plaat; “Not Forgotten” van Leftfield. De track kenmerkte zich door het klassieke house geluid te verrijken met Afrikaanse ritmes en dub effecten. De plaat wordt in remix-vorm een club klassieker, waarna nog meer club hits volgen. In 1995 komt de doorbraak naar het grote publiek met het eerste album “Leftism”. Na lang twijfelen besluit het duo Neil Barnes en Paul Daley hun project Leftfield naar het podium te brengen. In 1996 is hun allereerste live optreden in… Paradiso te Amsterdam. Voor Dansende Beren is dat dan ook de reden om, net geen 20 jaar na hun eerste concert, naar de poptempel in Amsterdam af te reizen en deze legendes live aan het werk te zien.

billy

Het voorprogramma DJ Billy Nasty doet dienst als opwarmsessie voor Leftfield. Dat kun je prima aan een DJ overlaten! Met een mix van acid house, piano house en electropop lukt het hem enkele groepjes van het binnenstromende publiek aan het dansen te brengen.

Als Leftfield het podium betreedt begint het dansen pas echt! Tegenwoordig is Neil Barnes in zijn eentje, maar hij heeft wel zijn band met geluidsingenieur en drummer bij zich. Het is niet altijd even duidelijk wat de drummer toevoegt (naast opzwepende hi-hats), aangezien de synthetische dreunen vanaf de opener “Bad Radio” overheersen. Barnes verzorgt bij dit nummer de vocalen met een vocoder (een stemvervormer). Het tweede nummer is de hit “Universal Everything” en Leftfield weet goed de toon te zetten met hun dansbaar werk.

leftfield1

Dan is het tijd voor twee reggae nummers. De eerste “The Chant Of A Poor Man” wordt gezongen door The Cheshire Cat, die meetourt met Leftfield. Daarna volgt “Swords” waarbij de zang wordt gedaan door Ofei, die de toehoorders betovert met sierlijke bewegingen. De vocoder komt weer terug bij “Africa Shox”, waarbij Barnes de zang van Afrika Bambaataa vervangt. Helaas is deze legende niet lijfelijk aanwezig. Het maakt de meesten niets uit want de groove gaat door. Tijd om verder te bewegen!

leftfield3

Een optreden van Leftfield is eigenlijk niet alleen een concert, het is tegelijkertijd ook een DJ-set waarbij de feestgangers komen om los te gaan! Je doet er dan ook goed aan om af en toe achterom te kijken, de zaal in. Daar staat een euforische menigte die zich vol overgave laat meevoeren op de stampende en dampende beats. Leftfield weet met zijn show een eenheid te smeden en wij voelden ons trots er deel van uit te maken.

Na het optreden gaan wij nog meer als Beren dansen op de afterparty van DJ Billy Nasty.

Vanavond is Leftfield nog te zien met een tweede concert in Paradiso, Amsterdam

Voor meer info
DJ Billy Nasty: Facebook / Twitter / Soundcloud
Leftfield: Site / Facebook / Twitter / YouTube

Verslag van Leftfield in Paradiso, Amsterdam, 03/12/2015

 

Related posts
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Debuutsingle BRINES - "Fuss"

Corona mocht dan een hele tijd roet in het eten strooien, tegen de opmars van nieuwe bands had ze geen weer. Zo…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Hot Chip - "Eleanor"

Nadat hun eerste voorproefje in de vorm van “Down” ons deed watertanden naar meer, is het tijd voor een nieuwe single uit…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Luka - "FOMO"

Luka Cruysberghs is voor velen onder ons al lang geen onbekende meer. Na een killerpassage in The Voice, waar ze haast moeiteloos…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.