LiveRecensies

Le Guess Who? festival, Utrecht: zaterdag, een avond van scheurende en hypnotiserende gitaren

Elk najaar is er in Utrecht het Le Guess Who? festival, waarbij onbekende bands ontdekt (kunnen) worden. Een veelheid van beginnende maar ook ervaren bands passeren de revue. Met een dagkaart kun je de hele avond & nacht in- en uitlopen bij alle concerten. Dansende Beren ging de zaterdag op pad en belandde bij optredens waar scheurende en hypnotiserende gitaren centraal stonden. Hieronder het verslag.

Ringo Deathstarr
De Amerikaanse shoegaze band Ringo Deathstarr mag voor de Dansende Beren de avond aftrappen. Wij houden namelijk wel van hun zware gitaren en lichte vocalen en zijn benieuwd naar de live uitvoering!

ringo deathstarr

De band lijkt er even in te moeten komen, maar herpakt zich snel. Het harde gitaarwerk en het dromerige stemgeluid worden door de fans enthousiast ontvangen. Er staat een live band op het podium die zich hier duidelijk huis voelt. De ontwikkeling die op de studio-opnamen te horen is, namelijk het creatiever gebruik van trip hop beats en samples, is live helaas niet terug te horen. De recente hit “Stare At The Sun” wordt bij vlagen meegezongen en is een hoogtepunt van een prima performance.

Suuns & Jerusalem In My Heart
De samenwerking tussen beide bands uit Montreal begon vorig jaar. Inmiddels zijn de bands beter op elkaar ingespeeld en dat is te merken. De, op het eerste gehoor, vreemde combinatie van indie post-rock (Suuns) en traditionele midden-oostenmuziek met avant-garde (Jerusalem In My Heart) klinkt fris en vernieuwend, maar wordt duidelijk strak gespeeld. Het gemak waarmee de bands en alle afzonderlijke leden elkaar de ruimte geven is het kenmerk van ervaring en vertrouwen.

suuns jimh

Het optreden begint met sterk vervormde vocalen, waarna haast mathematisch-strakke ritmes invallen. Vanaf de opening is het al hypnotiserend. De geprojecteerde beelden helpen daarbij. Rustige momenten wisselen af met de zwaardere op gitaar gebaseerde stukken. Als er dan wereldmuziek klinkt over de beat heen, gaat het publiek los: de muziek is verrassend, dansbaar en bewerkstelligt een volledige trance.

setlist: 2amoutu l7tirakan / In Touch / Self


Sun 0)))
Hoewel we weten dat er apparatuur en een band op het podium staan lijken de bandleden door een enorme hoeveelheid rook wel druïden met hun kappen op, de grote luidsprekers lijken brede staande ruïne-stenen. Welkom in de donkere wereld van Sun 0))).

sunno

Voor wie ze niet kent: Sun 0))) is al bijna 20 jaar leverancier van wat de band zelf ‘power ambient’ noemt: zware, donkere drone-noise met dreigende gitaren. Het optreden is één lange drone sessie waarbij instrumenten in- en uitvloeien en er flink aan de reverb knoppen wordt gedraaid. De bas is zo zwaar dat je hele lijf trilt en je even vreest voor je trommelvliezen. De bassen worden bij tijd en wijle afgevuurd als een machinegeweer. Soms voelt het alsof er een lichte wind langs je enkels waait, zo sterk beweegt de muur van geluid alle lucht in de zaal. Gelukkig is er daarnaast enige verademing wanneer de gitaren de ruimte geven aan een prachtig trompet stuk. Het gehele publiek staat ademloos te kijken en te voelen; de toehoorders lijken daarmee tevreden aanhangers te zijn geworden van hun bijzondere drone-cult.

setlist: Aghartha / Hunting & Gathering (Cydonia) / CandleGoat

Disappears
Het optreden van garagepunk/shoegaze legendes Disappears is onderdeel van Adrian Sherwoord’s post-punk 1979-1984 clubavond in Tivoli. Na een DJ-set van de man zelf, nemen de bandleden van Disappears het podium in bezit.

disappears

Al gauw blijkt waarom deze mannen in het programma van Sherwood passen. Hun geluid is namelijk regelrechte dansbare post-punk! De drummer geeft strak het ritme aan met weinig veranderingen. Het is bijna een loop die onder de live muziek meespeelt, zo strak. Eenvoudige gitaar riffs worden steeds indringender door het gebruik van dub effecten, die uit de doos van Sherwood blijken te komen. Het grote podium met slechts vier mannen wordt zo gevuld met een experimentele deken van geluiden die aan de krautrock van de jaren ’70 doen denken. Een uitstekende afsluiter die de toehoorders zowel laat bewegen als dromen.

Voor meer info

Ringo Deathstarr: Site / Facebook / Twitter
Suuns & Jerusalem In My Heart: Site Suuns / Site Jerusalem In My Heart / Facebook
Sun 0))): Site / Facebook / Twitter
Disappears: Site / Facebook / Twitter

Related posts
AlbumsRecensies

Crystal Eyes - The Sweetness Restored (★★★): De klok uit het oog verloren

Even klaarheid stellen voor de liefhebbers van zware metalen: deze review heeft betrekking op de Canadese indierockband Crystal Eyes en die is…
LiveRecensies

Go March @ Afsnis: Terug van nooit weggeweest

Een van de meest ondergewaardeerde bands bij het grote publiek moet toch wel Go March zijn. Nochtans kunnen de Antwerpenaren bij de kenners op…
AlbumsRecensies

The Simps - Siblings (★★★★): Puberale postpunk van een dynamisch duo

Je kent misschien wel een groep die je terugbrengt naar die zorgeloze tienerjaren in het skatepark. Zelfs als je zoals ons amper…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.