LiveRecensies

Day Wave: dromerige gitaarpop in een intiem concert

1

Day Wave is in zeer korte tijd een lieveling geworden in de indiepop scene. Nauwelijks een jaar geleden verscheen uit het niets zijn eerste single “Nothing At All”. Jackson Phillips, de jongeman achter het project, is echter geen vreemde in het milieu en was eerder lid van electropop-duo Carousel. Hij verruilde de synths voor gitaren en schreef vervolgens dromerige melancholische nummers die hij ook zelf produceerde en opnam in zijn thuisstudio. Kan zo’n eenmans Do-It-Yourself project dan tot leven komen op een podium? Absoluut! Zijn band bestaat dan ook al langer en Phillips treedt met de meeste van hen al jaren op. Zo heeft hij ook de andere Carousel-helft Kevin Friedman bij zich. Wij gingen alvast eens kijken hoe ze klonken in Amsterdam.

3

De opener is de eerste single “Nothing At All”. De manier waarop ze spelen is vanaf het begin uitmuntend en er zijn zelfs fans aanwezig in de kleine theaterzaal! Na het derde nummer, de nieuwe single “Come Home Now”, vraagt Phillips het publiek wat dichterbij te komen, waardoor het opeens een intiem optreden wordt. Er volgt een vijftal songs die nog niet zijn uitgebracht. Het zijn stuk voor stuk mooie vlotte popliedjes die tekstueel aansluiten bij de anderen: de weg naar volwassenheid. Ze worden met dezelfde flair gespeeld als de rest. De bandleden voelen zich één met hun instrumenten en de meerstemmige zang klinkt ontspannen. De zachte synths dragen subtiel bij aan het totale geluid. Met “Waiting For Nothing” wordt het plots iets ingetogener. Ook lijkt de band even wat meer in zichzelf gekeerd. Het nummer en de performance doen denken aan The Stone Roses en de shoegaze periode van begin jaren ‘90.

2

Meer Britse inspiratie volgt met een cover van New Order’s “Ceremony” die zo goed in de stijl en set past dat het een eigen geschreven song kan zijn. Tijdens de grootste hit “Drag” komt er meer beweging in de zaal en de band beleeft er duidelijk plezier aan. Na “Headcase” sluit Day Wave af met “We Try But We Don’t Fit In”, een ode aan het opgroeien die luid wordt gezongen. Zo wordt een optreden, waarbij coming-of-age onderwerpen als eenzaamheid en zelftwijfel centraal staan, afgesloten met de geruststellende gedachte dat je als jongere toch vooral fouten mag maken. Het publiek voelt aan dat het een bijzonder concert heeft gezien, van een jonge band die heel snel, heel groot gaat worden.

Day Wave is vanavond nog te zien in Café Video te Gent.

Setlist: Nothing At All / Total Zombie / Come Home Now / You Are Who You Are / Losing My Mind / Wasting time / Promises / Something Here / Waiting For Nothing / Ceremony / Drag / Headcase / We Try But We Don’t Fit In

Voor meer info:
Site / Facebook / Twitter / Instagram

Verslag van Day Wave in Melkweg, Amsterdam op 09/11/2015

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single REINES - "Sophomaniac"

Als je op zoek bent naar een nummer om je dag goed mee te beginnen, dan is “Sophomaniac” van REINES precies wat…
AlbumsRecensies

The Boxer Rebellion - Open Arms (★★★): Dessert na een smaakvolle carrière

The Boxer Rebellion is misschien wel een van de meest ondergewaardeerde acts uit de recente muziekgeschiedenis. De groep bestaande uit Nathan Nicholson,…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Ducks Ltd. - Harm’s Way (★★★½): Eentje om vandaag van te genieten

Duck Ltd. is zo’n indierockband waarvan je verbaasd bent dat ze nog niet meer potten gebroken hebben. Ze hebben dan wel een…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.