AlbumsRecensies

A Life Aligned – The Fill (★★★): Kort maar krachtig

Christendom en metalmuziek, het lijken twee tegenovergestelde werelden. Toch gaan de religie en het muziekgenre al decennia lang goed met elkaar om. In de jaren tachtig, toen de zogenaamde ‘white metal’ in opkomst was, schoten bands als Stryper en Messiah Prophet als paddenstoelen uit de grond. Hedendaags zijn het vooral de groepen Underoath, August Burns Red of Norma Jean die bij de gemiddelde liefhebber van de zware gitaren na alle waarschijnlijkheid een belletje doen rinkelen. Allen brengen ze de boodschap van het christendom, maar dan verpakt in een doosje van harde, agressieve gitaarriffs en zware drumbeats.

Ook in onze Lage Landen kennen we een aantal christelijke bands. Een van hen is het opkomende A Life Aligned. Onder het motto ‘hard als de hel met een hart voor de Heer’ brengt het Twentse viertal frisse, moderne metalcore vol met rake teksten over de eeuwenoude boodschap. In 2020 zag de groep, na een oproep de gitarist Jasper Verhorst op de sociale media, het eerste levenlicht en timmert sindsdien hard aan de weg. Afgelopen vrijdag bracht de band hun debuut-ep The Fill uit, waarmee ze proberen om met hun unieke geluid en levensstijl een plek te veroveren in het volle Nederlandse metalcore-landschap.

De openingstrack “Shock and Awe”, wat tevens ook de eerste uitgebrachte single van de band was, zet meteen de toon voor de ep. Het nummer begint met een krachtige intro die de aandacht trekt en gaat dan naadloos over in een agressieve gitaarriff en zware drums. De schreeuwende vocalen van frontman Donovan Pinontoan zijn zuiver en toonvast, waardoor ze een verademing zijn om naar te luisteren. Ook op het aansluitende “Old Self” doet A Life Aligned geen stap terug en doet de groep er er zelfs een schepje boven op. Opnieuw is het Pinontoan die de spotlight door middel van zijn zware grunts naar zich toe trekt.

Ondanks dat de ep slechts vier nummers telt, weet A Life Aligned op ieder lied te verrassen. Wel merken we dat The Fill er niet in slaagt om een compleet verhaal te vertellen. Natuurlijk, op een debuut-ep wil je vooral laten horen wat voor geluid je kan produceren en maak je een selectie van de beste ideeën die zich in de loop der jaren hebben opgestapeld. Maar een verhaal was zeker welkom geweest. Nu hebben we vier songs die het stuk voor stuk goed zullen doen als single, maar als een geheel mist het een rode draad. Wel moeten we de complimenten geven over het mixwerk, waarvoor de groep Ivan Panferov heeft ingeschakeld. De technicus, die eerder heeft samengewerkt met onder andere Slaughter to Previal, heeft er mede voor gezorgd dat de ep de kracht uitstraalt die het op dit moment doet.

Wanneer we over de helft zijn, komen we met “Hey Sugar!”, dat over een toxische relatie waarin liefde wordt verward met geweld, het hoogtepunt van The Fill tegen. De energieke opbouw van het lied en de uiteindelijk bombastische vocalen zorgen voor een opwindende luisterervaring. Ook tekstueel steekt “Hey Sugar!” er met kop en schouders bovenuit, wat vooral tijdens het refrein hoorbaar wordt. Zoals eerder aangehaald kent de ep geen zwakke nummers, zo ook niet het afsluitende “How Sweet the Silence”. Het begint met een rustige opbouw in de vorm van een koor, maar gaat al snel over naar een climax van agressieve drums, scheurende gitaren en schreeuwende vocalen.

Al met al is The Fill een sterke debuut-ep van A Life Aligned, waarbij de gouden strot van zanger Pinontoan er duidelijk bovenuit steekt. De band weet met hun unieke geluid en rake teksten te overtuigen en laat zien dat christendom en metalmuziek anno 2023 nog steeds goed samengaan. Deze plaat toont ons dat ze het vermogen hebben om krachtige, emotionele nummers te schrijven. Hoewel het ontbreken van een overkoepelend verhaal een gemis is, is het duidelijk dat deze jonge band nog volop aan het ontdekken en experimenteren is. A Life Aligned heeft zichzelf in ieder geval op onze radar gezet en we zijn benieuwd naar wat de komende jaren gaat brengen.

Facebook / Instagram / Bandcamp

Ontdek “Hey Sugar!”, ons favoriete nummer van The Fill, in onze Plaatje van de Plaat-playlist op Spotify.

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single While She Sleeps - "TO THE FLOWERS"

While She Sleeps blijft ons verrassen. De groep brengt op 15 maart zijn zesde album SELF HELL uit en tot nu toe weten…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single While She Sleeps - "DOWN"

Er gaat werkelijk niets boven Sheffield. Althans, als het om core gaat dan. De grijze stad van staal heeft in de schaduw…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Architects - "Seeing Red"

Na lang teasen is Architects dan eindelijk terug met nieuw werk. De groep heeft zich in de jaren tien opgewerkt tot ware…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.