AlbumsFeatured albumsRecensies

Ansatz Der Maschine – Tunguska (★★★): Bloemen noch kransen

Ansatz Der Maschine is altijd al een buitenbeentje geweest binnen de Belgische muziekscène. De zevenkoppige band is instrumentaal uitgerust zoals een klein orkest – schrik niet als je een harp of klarinet voorbij hoort fladderen – maar voegt daar elektronische natuursamples aan toe. ‘Folktronica’ heet de samengestelde stempel dan, maar het resultaat is al twintig jaar erg filmische en intieme muziek. De bandnaam verwijst naar een waarschuwing van Karl Marx dat de mens zichzelf ten langen leste ondergeschikt zou maken aan de industrie. Op Tunguska rebelleren Mathijs Bertel en co een laatste keer tegen de machine.

Tunguska is de naam van een Siberische rivier waar in 1908 een explosie plaatsvond die tachtig miljoen bomen uit hun wortels trok. Een explosiekrater werd echter nooit gevonden. Binnen de sluimerranden van dat mysterie opent Ansatz Der Maschine haar laatste plaat. Het eerste deel van het tweeluik, “Tunguska (Part A)”, is een typisch folknummer dat de helder kabbelende stem van Sophia Ammann volledig tot zijn recht laat komen. Het tweede deel vertrekt dan weer vanuit een iets snellere percussie waar jazzy blazers overheen fladderen. Een fijn begin.

Mathijs Berthel had al aangegeven dat de groep doorheen de jaren haar songs steeds minder vanuit een elektronische basis opbouwde. De typische elektronicasamples zijn echter nooit ver weg en laten zich altijd vergezellen van een ander instrument. Op “Untold” ondersteunen ze een harp op een nummer dat uit een meditatiesessie ontsnapt lijkt. Op “Deerhunter” begeleidt een saxofoon ons dan weer tijdens een nachtelijke autorit over verlaten stadswegen.

Ansatz Der Maschine staat voor ingehouden eclecticisme. De groep heeft voor elke stijl wel andere natuursamples liggen. Het contrast kan bijvoorbeeld moeilijk groter zijn dan de spagaat tussen “The Wooden Lighthouse”, een intiem pianonummer, en “656 Feet”, een duister kluwen van minimalistische techno. In dat geheel is het soms wat spijtig dat we de voortreffelijke stem van Sophia Ammann zo weinig horen. Wanneer de groep een folknummer inzet, lijkt haar stem diepe wonden te kunnen helen, maar bij Ansatz Der Maschine geldt de leuze: ‘Elk instrument krijgt zijn moment om te schitteren teneinde het geheel te versterken’.

Tunguska is het slotakkoord van een band die zich tot de Duyster-klassiekers mag rekenen. Voor het licht uitgaat, gooit de groep ons dan ook nog enkele herwerkingen en een live-opname toe. Ansatz Der Maschine probeerde nooit mee te stappen in de wedloop van de muziekindustrie. Geduldig werkte de groep aan haar geluid en een album ontstond alleen maar wanneer ze aanvoelden een nieuw verhaal te kunnen vertellen. Met Tunguska kiest de band andermaal niet voor de afslag richting het grote publiek, maar legt ze de boeken neer met het rustgevende experiment dat de bezielers altijd zovele malen meer interesseerde. Het gevecht is ten einde.

Ansatz der Maschine heeft voornamelijk in februari nog enkele concerten op de planning staan. Haast je naar hun website om een exoot binnen de Belgische muziekscène geschiedenis te zien worden.

Facebook / Instagram / Website

Beluister de singles van de week op onze Spotify.

Related posts
AlbumsRecensies

Ansatz Der Maschine - Burial Songs (★★★★): Helend requiem

Na de release van het goed ontvangen, maar inmiddels vier jaar oude Tattooed Body Blues en een artist-in-residence project in de Eeklose…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.