Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Bizarrekult – “Midt I Stormen”

© Chantik Photography

De blackmetalband Bizarrekult is van oorsprong Siberisch, maar is nu in Noorwegen gevestigd. Beide regio’s lijken een uitstekende inspiratiebodem voor blackmetal te zijn. In het koude en donkere Noorwegen kreeg blackmetal zijn definitieve vorm met bands als Mayhem en Darkthrone. Enkel Siberië is beruchter om zijn kilte en zwarte nachten. De band bestaat al sinds 2005, maar bracht vorig jaar pas haar eerste studioalbum Vi Overlevde uit. Nu komt er met Den Tapte Krigen al een nieuwe aan, waarvan “Midt I Stormen” de derde single is, na “Kongen” en “Du Lovet Meg”.

Het nummer begint met geschreeuw en een swingende gitaarriff die bijna rock-‘n’-roll aanvoelt, maar dan wat rauwer. Dat verandert al snel naar een iets dromerigere gitaarklank en zich steeds herhalende dreunen op de drums. Die geven er een wat hulpeloos en uitzichtloos gevoel aan. De luisteraar krijgt echt geen rust, want “Midt I Stormen” keert snel weer terug naar die swingende riff. De single slaat nog maar eens een nieuwe richting in wanneer de distortion op de gitaar verdwijnt en er een hoog zingende vrouwenstem het blackmetalgeschreeuw aflost. De gitaar en drums blijven ook nu steeds dezelfde klanken herhalen en scheppen een melancholische sfeer. Het voelt alsof we in de diepte van de oceaan staren. Wanneer het geschreeuw herbegint, klinkt dat alsof het een jarenlange pijn met zich meedraagt. Het nummer laat ons wat verdwaasd achter. Dat zal ook wel de bedoeling geweest zijn. Bizarrekult verklaarde namelijk dat “Midt I Stormen” een wanhopige hymne van verlies is, over de ruïnes van onze herinneringen. 

“Midt I Stormen” maakt zijn naam waar en vuurt een storm aan emoties af. Het is misschien geen makkelijk nummer om naar te luisteren, maar wanneer je er je tijd voor neemt en het helemaal op je af laat komen is de melancholische luisterervaring het helemaal waard.

Den Tapte Krigen verschijnt op 27 januari.

Facebook / Instagram / Bandcamp

 

Beluister de singles van de week op onze Spotify.

Related posts
InstagramLiveRecensies

I Prevail @ Trix: Zegevierende krijgers

Er zijn heel wat artiesten die hun succes te danken hebben aan een cover op YouTube, maar voor een metalcoreband kunnen we…
InstagramLiveRecensies

Beast in Black @ Trix: Het beest was terug waar het begon

Kort na in het voorprogramma van Sabaton te hebben gespeeld, verliet Anton Kabanen zijn band Battle Beast na (muzikale) meningsverschillen. De gitarist…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Dying Fetus - "Unbridled Fury"

Dying Fetus is een vaste waarde binnen het deathmetalgenre. Vooral met hun tweede album, Killing on Adrenaline, en derde plaat, Destroy the…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.