Features

Nabeschouwing Vierdaagsefeesten Nijmegen

© Maren van der Burght

De Nijmeegse Vierdaagse is een vierdaags wandelevenement dat sinds 1909 ieder jaar gehouden wordt en is dan ook de oudste en meest bekende vierdaagse van Nederland. Tussen 16 juli en 22 juli verandert de stad Nijmegen in een grote festivallocatie voor jong en oud. Gedurende zeven dagen bezoeken er maar liefst anderhalf miljoen mensen de stad wat voor een heuse volksverhuizing zorgt. Heel Nijmegen laat zien wat ze in huis hebben en met ruim duizend optredens is er voor ieder wat wils, of je nu van pop, rock, techno of jazz houdt. 

En dat de stad in een festival verandert, daar is niks van gelogen. Vanaf het moment dat we de trein uitstappen in Nijmegen worden we ontvangen door een hoop prikkels en een zeer welkom gevoel. De straat van het station naar de stad toe is gevuld met verschillende eettentjes en kleine podia waar de klassiekers door de speakers schallen. Dit is dan ook gelijk de essentie van de Vierdaagsefeesten: kleine podia waar lokale artiesten het beste van zichzelf mogen laten zien. 

© Jan Snel

De dag waarop wij present zijn, staat bekend als de Roze Woensdag. Door de hele stad zijn er LGBTQ+ feestjes en is misschien wel een van de meest drukke dagen van de Vierdaagsefeesten. Wanneer we langzaam de stad in komen, merken we aan de mensen dat ze ongelofelijk veel zin hebben in feestjes, ondanks dat het ergens begin in de middag is. Naast dat het Roze Woensdag is, is het ook de eerste dag van de wandelmars. Naast dat er feestjes de hele week zijn, wordt er ook effectief gewandeld door duizenden mensen Het is zeer unieke wandeltocht door Gelderland en misschien wel een van de grootste van de wereld. In de stad worden de mensen die lopen aangemoedigd langs de kant en ook door de vele podia langs de mars. Wij begeven ons richting het Valkhof Park en blijven hangen bij Credible waar de mensen langs de kant aan het dansen zijn. Het plezier straalt er duidelijk vanaf. 

Tegen de avond aan begeven we ons richting het Valkhof Festival en zien we de geweldige optredens van Bnnyhunna, die zorgt voor tropische temperaturen in het park. Met zijn zwoele jazz weet hij het park nog warmer te maken dan het al is. Bij Denise Challa worden er zieltjes gewonnen en maakt ze een grote indruk. Zelf heeft ze in Nijmegen gestudeerd dus het is een kleine thuiswedstrijd voor haar. De laatste show van de avond is voor Alina Pash uit Oekraïne, hier vertelt ze het verhaal van Oekraïne dat vele mensen weet te raken. 

© Maren van der Burght

Het blijft bijzonder om te zien hoeveel mensen er naar Nijmegen afreizen om daar het feest mee te pakken. Het is een festival waar zowel jong als oud bekoord wordt. Na drie jaar geen Vierdaagse voelde we de knaldrang in de stad en dat is zeker niet erg want daardoor bruist de stad van energie. Wij kijken alvast uit naar de volgende editie.

83 posts

About author
De Nederlandse muziekbibliotheek uit Utrecht. Dol op singer-songwriters en de Nederlandse taal.
Articles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.