LiveRecensies

Sound Track: Selectieronde 08/10 @ Kavka (Antwerpen)


Na een jaartje covidpauze is het eindelijk zover! De tweede editie van Sound Track werd op gang getrapt in Aarschot en Antwerpen. Die tweede stad verwelkomde JWL DMS, ‘Hozo, NINU, Filibuster, Porcelain id en Meltheads in de Kavka.

De loting plaatste JWL DMS, ofte Jewel Dimes, als allereerste op het podium. De immer sympathieke Julie Daems wist al furore te maken als achtergrondzangeres voor onder andere TheColorGrey en Marques Toliver, maar bewees vrijdagavond even goed te overtuigen als frontvrouw. Met haar volle soulstem wist JWL DMS vanaf de allereerste noot in te palmen. Zelfs wanneer het technisch even mis ging en de lichten uitvielen, toepasselijk tijdens de lijn ’take a look at the moonlight’, bewees de Antwerpse haar professionaliteit door foutloos te blijven zingen.

Nummertje twee van de avond was ‘Hozo. Recht uit het Kiel wist hij voornamelijk te overtuigen met zijn humor. Getuige daarvan waren de outfitwissels, waardoor de uitstraling van de jonge rapper ook bij zijn muziek paste. Een “trapjas” voor een trapnummer of een Biggie T-shirt voor een meer oldskool beat, niet alleen de kleerkast van ‘Hozo maar ook zijn stem kon het allemaal. Desondanks duurde het even voor het aanwezige publiek helemaal mee was met zijn vlotte flows. Zijn afsluiter over de bekende Avatarserie deed ons echter naar meer snakken.

Bij Sound Track kregen we het hele spectrum voorgeschoteld. Zo kwamen we na soul en hiphop bij de indierock van NINU terecht. De driekoppige band bracht fijne, dansbare muziekjes met een leuk chorus effect op de vocals. De sound van NINU zit enorm strak, maar live was het een beetje als een ruwe diamant die met wat polijstwerk zomaar eens de nieuwe Van Jets of Balthazar zou kunnen voortbrengen.

Filibuster daarentegen was dan weer een mengelmoes van noise, postpunk en shoegaze. Aangekondigd als ‘het beste van de jaren tachtig en negentig’ konden ze een energieke wall of sound neerzetten die niemand onberoerd liet. Een kleine twintig minuten lang zetten de heren een set neer waar muzikaal niets op aan te merken viel. Echter zagen we ook hier qua stagepresence een eerder ruwe diamant, waarbij we heel benieuwd zijn wat een traject als Sound Track voor hen teweeg kan brengen.

Een hele omzwaai in energie kregen we een kwartiertje later met Porcelain id. Zoals de naam al deed vermoeden, bracht Hubert Tuyishime breekbare maar oh-zo-oprechte akoestische muziek. Bijna zo breekbaar als het touwtje dat hun gitaar moest ondersteunen in plaats van een gitaarband. Tijdens de soundcheck wist hen al sympathiepunten te scoren door het te hebben over de vorige bands en enkele grappige conversaties aan te gaan met de technici van dienst. Zodra de lichten dimden was het echter pure ernst. Nummers over de eerste keer verliefd worden op een jongen en protestsongs die voortvloeiden uit de BLM-beweging, kwamen recht uit het hart en bezorgden ons kippenvel. Bij het afsluiten van de set, bewees Porcelain id ook Nederlandstalig meer dan overeind te blijven. De aandachtige stilte maakte plaats voor een oorverdovend applaus en voor zij die zich nog afvroegen waarom wij zo een fan zijn van Sound Track? Voor magische momenten zoals deze.

Afsluiter van de avond was Meltheads. Een band die bij veel lokale muziekliefhebbers geen introductie meer nodig heeft. Reeds tijdens de soundcheck werd duidelijk dat deze lichtjes gestoorde bende uit een ander hout gesneden was dan de rest van de kandidaten. Rammelende rocksongs als “Disco of L’amore” en “I Wanna Be A Girl” klinken bijna als afgewerkte producten en ook het publiek leek met stevige moshpits en stagedives te beseffen dat we hier eerder naar een headlineshow in plaats van een muziekconcours aan het kijken waren.

Sound Track wist ons twee jaar na de eerste editie opnieuw helemaal warm te krijgen voor de toekomst met zes enorm getalenteerde bands. Wie zal doorstoten naar de finale, wordt pas na alle voorrondes bekend gemaakt. Wij konden het toch niet laten om zelf ook even een top 3 op te stellen.

3. Filibuster
2. Meltheads
1. Porcelain id

Na het zien van al dit jong geweld, kunnen we alleen maar aanraden zelf eens een kijkje te gaan nemen op een van de vele voorrondes. Een overzicht daarvan vind je hier.

Related posts
InstagramLiveRecensies

Meltheads @ Trix: Storm in een vat energiedrank

Meltheads volgt op dit moment het modeltraject der Vlaamse bands. Een finaleplek in De Nieuwe Lichting, een tweede hoogste podiumplek in Humo’s…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Porcelain id - Bibi:1 (★★★★): Geschenk voor de aandachtige luisteraar

Als je ons vraagt aan artiesten te denken die lastig in een hokje te plaatsen, innovatief en experimenteel zijn, zullen we al…
LiveRecensies

We Are Open 2024 (Dag 1) @ Trix: Strakke opener

Naar jaarlijkse gewoonte verandert Trix begin februari weer in de place to be dankzij We Are Open. Het Antwerpse showcasefestival zet hierbij…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.